Βενζίνη ή diesel; Τίποτε από τα δύο – Τέλος στα συγκεκριμένα ΙΧ από το 2035 βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Μηδενικοί ρίποι από ΙΧ είναι ο μεγάλο στόχος, συνεπώς μόνο ηλεκτρικά ή οχήματα που κινούνται με υδρογόνο θα μπορούν να κυκλοφορούν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να μπει τέλος από το 2035 στη χρήση ΙΧ που χρησιμοποιούν βενζίνη και diesel, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι προς τις μηδενικές εκπομπές CO2.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του europarl.europa.eu, η πρόταση πέρασε με 340 ψήφους υπέρ, 279 κατά και 21 αποχές, ενώ η νέα νομοθεσία ορίζει τον δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές CO2 για τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα το 2035.

Οι ενδιάμεσοι στόχοι μείωσης των εκπομπών για το 2030 ορίζονται στο 55% για τα αυτοκίνητα και στο 50% για τα φορτηγά.

Επίσης, μεταξύ άλλων η Επιτροπή θα παρουσιάσει έως το 2025 μια μεθοδολογία για την αξιολόγηση και την αναφορά δεδομένων σχετικά με τις εκπομπές CO2 σε όλο τον κύκλο ζωής των αυτοκινήτων και των φορτηγών που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ, συνοδευόμενη από νομοθετικές προτάσεις όπου χρειάζεται.

Επιπλέον, έως τον Δεκέμβριο του 2026, η Επιτροπή θα παρακολουθεί το χάσμα μεταξύ των οριακών τιμών εκπομπών και των δεδομένων κατανάλωσης καυσίμου και ενέργειας, θα υποβάλει έκθεση σχετικά με μια μεθοδολογία προσαρμογής των ειδικών εκπομπών CO2 των κατασκευαστών και θα προτείνει κατάλληλα μέτρα παρακολούθησης.

Σημειώνεται, ότι ο τρέχων μηχανισμός κινήτρων για οχήματα μηδενικών και χαμηλών εκπομπών (ZLEV), ο οποίος ανταμείβει τους κατασκευαστές που πωλούν περισσότερα τέτοια οχήματα (με εκπομπές από μηδέν έως 50 g CO2/km, όπως ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά plug-in καλών επιδόσεων) με χαμηλότερο CO2 στόχοι μείωσης των εκπομπών, θα προσαρμοστεί ώστε να ανταοποκρίνεται στις αναμενόμενες τάσεις πωλήσεων.

Από το 2025 έως το 2029, το σημείο αναφοράς ZLEV ορίζεται στο 25% για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και στο 17% για τα νέα φορτηγά, και από το 2030 το κίνητρο θα καταργηθεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ