ΕΡΤ2: Βραβευμένες ταινίες θρίλερ και μυστηρίου - από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 22:00

«Η ταινία σου στις 22:00» από τη Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023.

Τρομακτικές ιστορίες, υποθέσεις με σασπένς και ανατροπές, επικίνδυνες καταστάσεις, ο σκοτεινός κόσμος του αστυνομικού ρεπορτάζ, αλλά και μια ελληνική ταινία μικρού μήκους μεταδίδει αυτή την εβδομάδα η ΕΡΤ2 στη ζώνη «Η ταινία σου στις 22:00» από τη Δευτέρα 6 έως την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00

«Τρομακτικές ιστορίες στο σκοτάδι»
(Scary stories to tell in the dark)  

Περιπέτεια τρόμου, συμπαραγωγής ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού 2019.
Σκηνοθεσία: Αντρέ Εβρεντάλ
Πρωταγωνιστούν: Ζόι Μάργκαρετ Κολέτι, Μάικλ Γκάρζα, Γκάμπριελ Ρας, Τζιλ Μπέλοους, Ντιν Νόρις
Διάρκεια97΄
Υπόθεση: Αμερική 1968. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μυρίζει αλλαγή… αλλά όχι στη μικρή πόλη της Μιλ Βάλεϊ, όπου για γενιές, η σκιά της οικογένειας Μπέλοους πέφτει βαριά.
Στην έπαυλή τους στην άκρη της πόλης, η Σάρα, ένα μικρό κορίτσι με φρικτά μυστικά, μετέφερε τη ζωή της σε μία σειρά από τρομακτικές ιστορίες, γραμμένες σε ένα βιβλίο που έχει υπερβεί τον χρόνο.
Ιστορίες που έχουν έναν τρόπο να ζωντανέψουν σε βάρος μίας παρέας εφήβων που θα ανακαλύψει το τρομακτικό βιβλίο της Σάρα.

Ο σκηνοθέτης Αντρέ Εβρεντάλ, έχοντας την αρωγή του σκοτεινού παραμυθά Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο σε σενάριο και παραγωγή, στήνει ένα εφηβικό θρίλερ γύρω από μια σειρά μεταφυσικών φόνων.

Η ταινία βασίζεται στην ομότιτλη σειρά βιβλίων παιδικού τρόμου του Άλβιν Σβαρτς, που κυκλοφόρησαν τη δεκαετία 1981-1991.

Την ταινία συνοδεύουν στη διαδρομή της, τέσσερα βραβεία και επτά υποψηφιότητες.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00

«Ο ένοχος»
(The guilty / Den skyldige) 

Αστυνομικό δραματικό θρίλερ, παραγωγής Δανίας 2018.
Σκηνοθεσία: Γκούσταβ Μέλερ
Σενάριο: Γκούσταβ Μέλερ, Εμίλ Νίγκααρντ Άλμπερτσεν
Πρωταγωνιστούν: Γιάκομπ Σέντεργκρεν, Τζέσικα Ντίναντζε, Ομάρ Σαργκάουι, Γιόχαν Όλσεν
Διάρκεια: 85΄
Υπόθεση: Ο Άσγκερ Χολμ, αστυνομικός, τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά της Άμεσης Δράσης, απαντάει το ένα μετά το άλλο τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια σε μια βάρδια που μοιάζει τυπική. Μέχρι που η κλήση μιας γυναίκας που πιθανά έχει απαχθεί θα δώσει στη βραδιά μια αναπάντεχη τροπή, αποκαλύπτοντας ένα έγκλημα πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που νόμιζε αρχικά. Μαζί θα φέρει στην επιφάνεια τα δικά του τραύματα.

Γυρισμένο αποκλειστικά στους χώρους ενός κέντρου της Άμεσης Δράσης και με όπλο ένα ευφυές σενάριο και μια μοναδική σε σύλληψη ιδέα, «Ο ένοχος» συνιστά μια ξεχωριστή, γεμάτη ανατροπές και σασπένς καθηλωτική δημιουργία που απέσπασε 38 βραβεία σε 43 συνολικά συμμετοχές, μεταξύ αυτών το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς, το Βραβείο Κοινού και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (Γιάκομπ Σέντεργκρεν) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00

«Μπλε βελούδο»
(Blue velvet) 

Θρίλερ, παραγωγής ΗΠΑ 1986.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς
Πρωταγωνιστούν: Κάιλ ΜακΛάχλαν, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Ντένις Χόπερ, Λόρα Ντερν, Ντιν Στόκγουελ
Διάρκεια: 120΄
Υπόθεση: Ο νεαρός Τζέφρι μόλις έχει επιστρέψει στη συνηθισμένη ήσυχη πατρική του πόλη για να επισκεφτεί τον άρρωστο πατέρα του, όταν ανακαλύπτει ένα κομμένο ανθρώπινο αυτί σε ένα λιβάδι κοντά στο σπίτι του.
Η απόφασή του να ερευνήσει το μυστήριο παράλληλα με την αστυνομία, τον οδηγεί σε μια μαζοχίστρια τραγουδίστρια κι έναν παρανοϊκό γκάγκστερ, καθώς και σε έναν σκοτεινό κόσμο διαστροφών και μυστηρίου.

Η υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Λιντς στο «Μπλε βελούδο», που προκάλεσε σοκ όταν κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1986, συνδυάζει μια ατμόσφαιρα διεστραμμένου μυστηρίου με ειρωνεία, αμερικανική σάτιρα και έναν ιδιαίτερο, ελαφρώς στυλιζαρισμένο, τόνο.

Διαθέτοντας ένα μαγικό μουσικό θέμα, που φέρνει την υπογραφή του σπουδαίου Άντζελο Μπανταλαμέντι, η ταινία έχει κερδίσει συνολικά 18 βραβεία και 18 υποψηφιότητες

Ανάμεσά τους: υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας, υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα δεύτερου ανδρικού ρόλου (Ντένις Χόπερ) , Μέγα βραβείο στο Φεστιβάλ Αβοριάζ. ενώ η Εθνική Εταιρεία Κριτικών Κινηματογράφου (National Society of Film Critics Awards, USA) έδωσε στην ταινία τα βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερης Κινηματογραφίας και Β΄ Ανδρικού ρόλου.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00

«Απόστρατος»
(Defunct) 

Δραματική κομεντί, παραγωγής 2019.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ζαχαρίας Μαυροειδής
Παίζουν: Μιχάλης Σαράντης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Γιώτα Φέστα, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Γιάννης Νιάρρος, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Ναταλία Χατζή, Μαίρη Μηνά
Στον ρόλο της θείας Φανής, η Ξένια Καλογεροπούλου
Διάρκεια: 95´
Υπόθεση: Ένας τριαντάρης, αποτυχημένος εισαγωγέας μηχανών εσπρέσο, μετακομίζει στο σπίτι του εκλιπόντος παππού του και προσπαθεί να φανεί αντάξιος της κληρονομιάς του.
Επιστρέφοντας στην παλιά του γειτονιά, ο Άρης ξανασμίγει με παιδικούς φίλους, αλλά γνωρίζεται και με έναν παλιό συναγωνιστή του ένδοξου παππού του Αριστείδη. Προσπαθώντας να φανεί αντάξιος του ονόματός του, αναλαμβάνει σταδιακά τον ρόλο του παππού του.

 ΒΡΑΒΕΙΑ
60ό Φεστιβάλ Κινματογράφου Θεσσαλονίκης
*Βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού
*Βραβείο Νεότητας από την Κριτική Επιτροπή Φοιτητών του ΑΠΘ
Βραβεία ΙΡΙΣ – Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου
* Βραβείο Σεναρίου ΙΡΙΣ 2020
Kinenova International Film Festival
*Βραβείο Καλύτερης Ταινίας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, στις 23:40

«Καρτ ποστάλ από το τέλος του κόσμου»

Ταινία μικρού μήκους, παραγωγής 2020.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Ισαβέλλα Αναγνωστοπούλου, Μάγδα Βάρδα, Ιάσονας Μίτερ, Ιώ Λατουσάκη, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Τατιάνα Πίτα, Γιώργος Λυγνός, Γιώργος Βασίλαινας
Φιλική συμμετοχή: Γιώργος Μιχαλάκης, Έλενα Μιρτσόφσκα
Αφηγητής: Δημήτρης Μπίτος
Διάρκεια23΄
Υπόθεση: Κατά τη διάρκεια των οικογενειακών τους διακοπών, η Δήμητρα και ο Δημήτρης, θα υποχρεωθούν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά έπειτα από πολύ καιρό. Καθώς υπομένουν, μαζί με τις δύο κόρες τους, το υπόλοιπο της διαμονής τους σε ένα απομακρυσμένο ελληνικό νησί, η αναπάντεχη διακοπή των τηλεπικοινωνιών, τους αναγκάζει να αναζητήσουν διέξοδο…

Η ταινία έχει κερδίσει εννέα βραβεία και τέσσερις υποψηφιότητες σε διεθνή Φεστιβάλ μικρού μήκους.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023, στις 22:00

«Νυχτερινός ανταποκριτής»
(Nightcrawler) 

Δραματικό θρίλερ, παραγωγής ΗΠΑ 2014.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Νταν Γκιλρόι
Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Τζίλενχαλ, Ρενέ Ρούσο, Μπιλ Πάξτον, Ριζ Άχμεντ, Αν Κιούζακ, Κέβιν Ραμ, Καθλίν Γιορκ, Έρικ Λανγκ, Μάικλ Χάιατ
Διάρκεια: 109΄
Υπόθεση: Ο Λου Μπλουμ (Τζέικ Τζίλενχαλ) είναι ένας φιλόδοξος νέος που αναζητεί απεγνωσμένα δουλειά και ανακαλύπτει τον αδυσώπητο κόσμο του εγκληματολογικού ρεπορτάζ.
Θα γνωρίσει μια ομάδα από κινηματογραφικά συνεργεία που τραβούν πλάνα από τρακαρίσματα, φωτιές, φόνους και άλλες καταστροφές, και θα αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στην επικίνδυνη πραγματικότητα του nightcrawling, όπου η κάθε αστυνομική σειρήνα ισοδυναμεί με μια πιθανή αποκλειστικότητα και τα θύματα μετριούνται με δολάρια και δημοσιότητα.
Με τη βοήθεια της Νίνα (Ρενέ Ρούσο), μια παλαίμαχο των δελτίων ειδήσεων, ο Λου θα γίνει πρωταγωνιστής της δικής του ιστορίας, θολώνοντας το όριο μεταξύ παρατηρητή και συμμετέχοντα.

Ο «Νυχτερινός ανταποκριτής» διεκδίκησε το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου το 2015 για τον Νταν Γκιλρόι, ενώ ο Τζέικ Τζίλενχαλ ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ