Πέθανε ο Paco Rabanne σε ηλικία 88 ετών: Ο δημιουργός της μόδας του διαστήματος - τα μεταλιζέ ρούχα του άφησαν εποχή (φωτό)

Ο ισπανικής καταγωγής fashion designer άφησε την τελευταία του πνοή στο Portsall της Γαλλίας.

Ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne πέθανε σε ηλικία 88 ετών στη Γαλλία, στη Βρετάνη, ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καταλανικός όμιλος Puig, στον οποίο ανήκει η μάρκα που φέρει το όνομά του.

«Με βαθιά θλίψη, ο Puig ανακοινώνει τον θάνατο του Πάκο Ραμπάν», ανέφερε ένα δελτίο τύπου, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες από την περιφερειακή εφημερίδα Télégramme.

Ο σχεδιαστής πέθανε στο χωριό Πορτσάλ όπου κατοικούσε, είπε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Rabanne απέκτησε παγκόσμια φήμη για τα εκκεντρικά του σχέδια ρούχων.

Ο πρόεδρος μόδας του Puig, José Manuel Albesa, χαιρέτισε το έργο του Rabanne, το οποίο, όπως είπε, "έκανε την υπέρβαση ".

"Ποιος άλλος θα μπορούσε να ωθήσει τις μοντέρνες Παριζιάνες να ζητήσουν φορέματα από πλαστικό και μέταλλο", δήλωσε ο κ. Albesa. "Αυτό το ριζοσπαστικό, επαναστατικό πνεύμα τον ξεχώριζε: υπάρχει μόνο ένας Rabanne". 

Ο Marc Puig, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Puig, αποκάλεσε τον Rabanne "σημαντική προσωπικότητα της μόδας" και απέτισε φόρο τιμής στο "τολμηρό, επαναστατικό και προκλητικό όραμά του, που μεταφέρεται μέσω μιας μοναδικής αισθητικής".

Ο Rabanne γεννήθηκε σε στρατιωτική οικογένεια στην περιοχή των Βάσκων της Ισπανίας, κοντά στην πόλη του Σαν Σεμπαστιάν. Ο πατέρας του ήταν συνταγματάρχης του ρεπουμπλικανικού στρατού, ο οποίος εκτελέστηκε από τις εθνικιστικές δυνάμεις του στρατηγού Φρανσίσκο Φράνκο το 1936 κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, σύμφωνα με το ΒΒC.

Η μητέρα του - η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα για τον σχεδιαστή Cristobal Balenciaga - μετέφερε την οικογένεια στο Παρίσι το 1939, αφού οι εθνικιστικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Μαδρίτη και κέρδισαν τον πόλεμο.

Αφού μεγάλωσε στη γαλλική πρωτεύουσα, ο Rabanne σπούδασε αρχιτεκτονική στην École Nationale des Beaux-Arts, όπου κέρδιζε χρήματα σχεδιάζοντας σκίτσα μόδας. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ