Σπύρος Σούλης: Κρύψτε όλα τα «άσχημα» δοκάρια στο σπίτι με αυτούς τους τρόπους!

Δείτε ποια  τεχνική αυτή είναι ότι πιο μοντέρνο αυτή τη στιγμή.

Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα μέσα στο σπίτι είναι να μπορέσει κανείς να κρύψει τα δοκάρια. Εμείς, όμως, σας έχουμε τις πιο έξυπνες λύσεις και σας τις παρουσιάζουμε ευθύς!

Πολλές φορές έχουμε όλοι αναλογιστεί τι καλά που θα ήταν να μην υπήρχε το «Χ» δοκάρι μέσα στη μέση ενός χώρου, έτσι δεν είναι; Στην πραγματικότητα κανείς από όλους εμάς δε θα ήθελε αυτό να συμβαίνει και ο λόγος είναι γιατί αν δεν υπήρχε δε θα υπήρχε και το σπίτι!

Τα δοκάρια όπως και οι κολόνες (ανεξάρτητα με το υλικό) είναι αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού, γιατί χωρίς τους κλασσικούς τοίχους μπορεί να υπάρξει σπίτι αντικαθιστώντας τους απλώς με άλλα υλικά, χωρίς κολόνες και δοκάρια όμως δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο άπειρο! Τουλάχιστον όχι για το άμεσο μέλλον!

Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να μην προβληματίζεστε με τα δοκάρια. Στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι αυτό να έχει προβλεφθεί από τους αρχιτέκτονες έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι ομοιογενές χωρίς να χρειαστεί να σκέφτεστε κατόπιν τι να κάνετε με τα δοκάρια. Αυτές οι περιπτώσεις, όμως, ανήκουν στις νέες γενιές αρχιτεκτονικού σχεδίου. Μην απογοητεύεστε αν ανήκετε στις περιπτώσεις που τα δοκάρια βρίσκονται σε κοινή θέα. Λύσεις υπάρχουν και για αυτές τις περιπτώσεις αρκεί να τις σκεφτεί κάποιος και στην προκειμένη περίπτωση εμείς για εσάς!

Ξεκινήστε με αυτό: Το να προσπαθήσετε να κρύψετε κάτι όπως τα δοκάρια είναι ανώφελο γι’ αυτό αποδεχθείτε τα ή μάλλον καλύτερα αναδείξτε τα! Θα έχετε περισσότερα να κερδίσετε από το να σπαταλάτε την ενέργειά σας με το πώς θα τα εξαφανίσετε!

Γυψοσανίδα: Η γυψοσανίδα είναι ένα εκπληκτικό οικοδομικό υλικό που, ουσιαστικά, θα σας λύσει τα χέρια! Υπάρχουν αρκετοί τρόποι που χρησιμοποιώντας τη μπορείτε να δώσετε λύσεις με τα «μέσα στη μέση του χώρου» δοκάρια! Ένας από αυτούς, περισσότερο κλασικός θα λέγαμε, είναι να τοποθετήσετε τη γυψοσανίδα σε όλο το ταβάνι του χώρου σας, από άκρη έως άκρη, συμπεριλαμβάνοντας μέσα και τα «ενοχλητικά» δοκάρια. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα θα χάσετε σε ύψος θα έχετε, όμως, εξαφανίσει κυριολεκτικά τα δοκάρια!

Αυτή η τεχνική λειτουργεί περισσότερο ανάλογα με το ύψος του χώρου. Είναι όμως απαγορευτικό σε χαμηλοτάβανο χώρο καθώς το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα αποπνικτικό!

Αυτή η τεχνική λειτουργεί περισσότερο ανάλογα με το ύψος του χώρου. Είναι όμως απαγορευτικό σε χαμηλοτάβανο χώρο καθώς το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα αποπνικτικό!

Ένας ακόμη τρόπος να «σβήσετε» τα δοκάρια μέσα στο χώρο είναι να δημιουργήσετε κι άλλα. Ναι κι όμως! Αν λοιπόν έχετε ένα δοκάρι μέσα σε ένα χώρο μπορείτε να κάνετε μια κατασκευή από γυψοσανίδες φτιάχνοντας τρία επιπλέον, κατά προσέγγιση, δοκάρια και να τα ενώσετε μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι έναν (τετράγωνο ή ορθογώνιο ανάλογα με το χώρο) θόλο που στη συνέχεια θα γεμίσετε το εσωτερικό του με φύλλα γυψοσανίδας αφήνοντας κενά ανάμεσα σε αυτά και τα δοκάρια.

Στη συνέχεια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σποτ φωτισμό πάνω στα φύλλα της γυψοσανίδας που βρίσκονται στο κέντρο του θόλου ή ακόμη καλύτερα μέσα από αυτά βάζοντας κρυφό φωτισμό!

Μη διστάσετε να επενδύσετε στο χρώμα καθώς μία διχρωμία θα αναδείξει την κατασκευή σας περισσότερο.

Μη διστάσετε να επενδύσετε στο χρώμα καθώς μία διχρωμία θα αναδείξει την κατασκευή σας περισσότερο.

Εναλλακτικά μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία με την κατασκευή των δοκαριών και να αφήσετε το κέντρο κενό. Με αυτό τον τρόπο θα κερδίσετε πόντους από το ύψος ενώ παράλληλα θα έχετε σβήσει από το ταβάνι σας τα ενοχλητικά δοκάρια!

Βάφοντας το εσωτερικό με σκούρο χρώμα θα δώσετε την αίσθηση του βάθους κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερους πόντους που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Βάφοντας το εσωτερικό με σκούρο χρώμα θα δώσετε την αίσθηση του βάθους κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο περισσότερους πόντους που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

Μια πιο μοντέρνα εκδοχή είναι να μεγαλώσετε ακόμη περισσότερο τα δοκάρια σας. Χρησιμοποιώντας γυψοσανίδα μπορείτε να επιμηκύνετε τα δοκάρια και να τα κάνετε μέρος της διακόσμησης του χώρου σας. Φροντίστε μονάχα να έχετε προνοήσει για τα καλώδια του ρεύματος καθώς ένας φωτισμός κατά μήκος της κατασκευής (εντοιχισμένα ή εξωτερικά με ράγα φωτισμού) θα ενισχύσει το αποτέλεσμα τόσο που στο τέλος θα ξεχάσετε πως κάποτε εκεί υπήρχε ένα δοκάρι που δε σας άρεσε!

Η κατασκευή από γυψοσανίδα σε παράλληλη ύπαρξη με ένα εξίσου γραμμικό αντικείμενο δίπλα, όπως τα ντουλάπια της κουζίνας, δίνει ένα άκρως κυβιστικό αποτέλεσμα άξιο προσοχής!

Η κατασκευή από γυψοσανίδα σε παράλληλη ύπαρξη με ένα εξίσου γραμμικό αντικείμενο δίπλα, όπως τα ντουλάπια της κουζίνας, δίνει ένα άκρως κυβιστικό αποτέλεσμα άξιο προσοχής!

Γύψινα: Τα γύψινα από την άλλη είναι μια ακόμη περίπτωση που μπορούν να δώσουν λύση στο ζήτημα με τα δοκάρια ναι μεν λειτουργικά όμως με περισσότερο εικαστικά αποτελέσματα. Μπορείτε με τη χρήση γύψινων διακοσμητικών να δημιουργήσετε επιπλέον δοκάρια κατά μήκος του ταβανιού και παράλληλα με το ήδη υπάρχον. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε τον χώρο να μοιάζει ακόμη μακρύτερος απ’ ότι στην πραγματικότητα είναι.

Για ενίσχυση του αποτελέσματος χρησιμοποιήστε έπιπλα σε αυστηρά γραμμικό χαρακτήρα καθώς και υφάσματα με γραμμικά μοτίβο.

Για ενίσχυση του αποτελέσματος χρησιμοποιήστε έπιπλα σε αυστηρά γραμμικό χαρακτήρα καθώς και υφάσματα με γραμμικά μοτίβο.

Με γύψινα, όμως, μπορείτε να κάνετε και περίτεχνες δημιουργίες που πραγματικά θα εισπράττουν βλέμματα θαυμασμού! Μια κυβιστική δαιδαλώδης ή όχι κατασκευή με γύψινα στο ταβάνι σας θα δώσει ένα τελείως διαφορετικό και ξεχωριστό χαρακτήρα που όμοιό του δεν θα συναντάτε.

Μια τέτοια κατασκευή δε χρειάζεται να περιοριστεί απαραίτητα με κλασσικό διακοσμητικό ύφος. Άλλωστε τα χρώματα που επιλέγουμε για ένα χώρο καθώς και το design των επίπλων είναι αυτά που στην ουσία θα καθορίσουν το ύφος του χώρου μας!

Μια τέτοια κατασκευή δεν χρειάζεται να περιοριστεί απαραίτητα με κλασικό διακοσμητικό ύφος. Άλλωστε τα χρώματα που επιλέγουμε για ένα χώρο καθώς και το design των επίπλων είναι αυτά που στην ουσία θα καθορίσουν το ύφος του χώρου μας!

Ξύλο: Το ξύλο είναι ένα υλικό που δεν χρειάζεται τίποτε παραπάνω από την ύπαρξή του για να ζεστάνει αυτόματα έναν χώρο! Μπορείτε εύκολα και οικονομικά να ντύσετε τα δοκάρια σας με ραμποτέ ξύλο ή με MDF και επένδυση καπλαμά ή κόντρα πλακέ θαλάσσης που είναι περισσότερο ανθεκτικό στην υγρασία.

Επικαλύπτοντας τα δοκάρια σας με κάποιο από τα υλικά που αναφέραμε πιο πάνω περάστε στο επόμενο βήμα και επικαλύψτε και τους περιβάλλοντες τοίχους του χώρου με το ίδιο υλικό, έτσι θα έχετε ένα μοναδικό συνδυασμό που θα έρχεται περισσότερο κοντά σε κατοικίες του σύγχρονου γαλλικού νότου.

Χρησιμοποιήστε γήινες και ζεστές αποχρώσεις για τα έπιπλα και τα υφάσματα και μονάχα σε μικρές λεπτομέρειες αφήστε το γαλάζιο του δικού μας Αιγαίου να κάνει τη διαφορά!

Χρησιμοποιήστε γήινες και ζεστές αποχρώσεις για τα έπιπλα και τα υφάσματα και μονάχα σε μικρές λεπτομέρειες αφήστε το γαλάζιο του δικού μας Αιγαίου να κάνει τη διαφορά!Γυμνώστε τα: Ένα πράγμα που μας πιάνει πάντα να καλύψουμε, κρύψουμε, εξαφανίσουμε κάτι που μας ενοχλεί ποτέ δε στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία! Μερικές φορές απλώς πρέπει να αποδεχόμαστε τη φυσική ομορφιά των πραγμάτων αναφέρει το spirossoulis,

Αν έτυχε ποτέ να δείτε την ανέγερση ενός σπιτιού από την αρχή του θα έχετε δει φυσικά και τη διαδικασία του ξεκαλουπώματος. Οι κολόνες και τα δοκάρια όταν ξεκαλουπώνονται έχουν μία φυσική σαγρέ υφή και επάνω τους έχουν δημιουργηθεί γραμμές από τα κενά των ξύλων που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία τους. Ακριβώς αυτό το πράγμα είναι που πρέπει να εκμεταλλευτείτε! Κρατήστε το στην αρχική του κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο ο χαρακτήρας του χώρου θα είναι απόλυτα συνυφασμένος με αυτό του βιομηχανικού στυλ.

Η τεχνική αυτή είναι ότι πιο μοντέρνο αυτή τη στιγμή.

Η τεχνική αυτή είναι ότι πιο μοντέρνο αυτή τη στιγμή.

Χρώμα: Χρόνια τώρα συνηθίζεται να βάφονται τα δοκάρια στην ίδια απόχρωση με το υπόλοιπο του δωματίου με στόχο να μπορέσουν να «χαθούν» μέσα στο χώρο. Αυτή η τακτική, όμως, είναι λάθος. Εσείς, καλύτερα, δώστε χρώμα στα δοκάρια σας και κάντε τα τά πιο άκρως διαφορετικά διακοσμητικά στοιχεία του χώρου σας. Αν το χρώμα του τοίχου σας είναι λευκό τότε βάψτε τα δοκάρια σας σε μία έντονη απόχρωση. Εναλλακτικά, κάντε τη διαφορά κρατώντας τα δοκάρια σας λευκά και βάλτε το βαθύ γαλάζιο του ωκεανού στους τοίχους σας ή το πιο καλοκαιρινό χρώμα για φέτος.

Συνδυάζοντας το λευκό με το βαθύ γαλάζιο του ωκεανού στους τοίχους σας καλό θα είναι να έχετε πιο ζεστά χρώματα για το πάτωμα· έτσι ώστε να επέλθει μία χρωματική ισορροπία μεταξύ θερμών και ψυχρών χρωμάτων.

Συνδυάζοντας το λευκό με το βαθύ γαλάζιο του ωκεανού στους τοίχους σας καλό θα είναι να έχετε πιο ζεστά χρώματα για το πάτωμα· έτσι ώστε να επέλθει μία χρωματική ισορροπία μεταξύ θερμών και ψυχρών χρωμάτων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ