7 λόγοι που ενώ γυμνάζεσαι συστηματικά δεν αισθάνεσαι δυνατός - Τι περιλαμβάνει το ιστορικό του ασκούμενου;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Ασκείσαι συστηματικά, έχεις μπει για τα καλά στη γυμναστική ζωή, διαθέτεις μια καλή προπονητική ηλικία…κι όμως… δεν αισθάνεσαι δυνατός /η, βιώνεις μια μη λειτουργικότητα στην καθημερινή σου ζωή και πιθανό μια συνεχόμενη κόπωση.

Κι εκεί είναι που αναρωτιέσαι…τι γίνεται λάθος; Τι συμβαίνει; Τι χρειάζεται να κάνω;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Για να καταλάβουμε γιατί ενας στόχος δεν έρχεται θα χρειαστεί να ξεκινήσουμε από το ιστορικό του εκάστοτε ασκούμενου για τον απλό λόγο να κατανοήσουμε κι εμείς κι εκείνος/η σφαιρικά τους παράγοντες που μπορεί να μη δίνουν ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα που επιθυμούμε, γράφει η Γυμνάστρια Βασιλειάδου Χριστίνα στο fmh.gr.

Τί περιλαμβάνει ένα ιστορικό;

1. Ιστορικό υγείας- πιθανές φαρμακευτικές αγωγές

2. Ιστορικό προπονητικής ηλικίας

(πόσο διάστημα γυμνάζεται κάποιος/α, αν έχει σταματήσει ποτέ και για ποιους λόγους, είδος και ώρες προπόνησης κτλ.)

3. Είδος εργασίας (χειρωνακτική, γραφείου κτλ.)

4. Οικογενειακή κατάσταση

5. Ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την καθημερινότητα του ασκούμενου

6. Πιθανοί τραυματισμοί (τρέχοντες ή παλαιότεροι)

7. Διατροφικές συνήθειες

Κι εδώ έρχεται ο/η ασκούμενος/η κι αναρωτιέται: “ανάκριση μου κανει;”

Φυσικά και θα χρειαστεί μια πλήρης εικόνα του ατόμου για να δούμε τι φταίει που ένα άτομο ενώ γυμνάζεται δε νιώθει αρκετά δυνατό και λειτουργικό στην προπόνηση αλλά και στη ζωή του.

Γιατί ενω γυμνάζομαι αισθάνομαι κόπωση και δεν νιώθω δυνατός/ή;

Τι μας λέει η κάθε ερώτηση του ιστορικού για την απόδοση μας;

Που επηρεάζει στο γεγονός ότι γυμνάζεται κάποιος και δε νιώθει δυνατός /ή;

1. Ιστορικό Υγείας- φαρμακευτική αγωγή

Ένα άτομο που η κλινική του εικόνα δεν είναι η απαραίτητη ή λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να επηρεάζει την απόδοση και την καθημερινότητα του με αποτέλεσμα να χρειαστεί ειδική προπονητική καθοδήγηση με βάση το ιστορικό του για να χρειαστεί να νιώσει πιο δυνατός /η.

2. Ιστορικό προπονητικής ηλικίας

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως…πχ εάν κάποιος γυμνάζεται για χρόνια, ασταμάτητα, χωρίς διαστήματα ξεκούρασης ή συνεχώς σε έντονους ρυθμούς, το σώμα μας οντας μια μηχανή κάποια στιγμή θα “καεί” και θα σταματήσει να αποδίδει αυτό που μπορεί.

Επίσης, πολύ καλές όλες οι ασκήσεις και φυσικά υπάρχουν δύσκολες, εύκολες, άλλες που σε “καίνε”, άλλες που είναι trends της εποχές, άλλες πρωτότυπες αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι και όλοι για όλα άρα δεν είναι όλα τα προγράμματα για όλους.

Επίσης,  το ποιος θα είναι πιο δυνατός και λειτουργικός στην καθημερινότητα του δεν εξαρτάται από το ποιος θα κάνει την πιο δύσκολη και πολύπλοκη άσκηση. Το να σε κανει κάποιος να ιδρώσεις τη φανέλα είναι το μόνο εύκολο, το να σε καθοδηγήσει όμως σωστά και με βάση τις ανάγκες σου είναι αυτο που χρειάζεσαι!

Το να “καίγεσαι” σε ανούσιες για εσένα ασκήσεις ή και το να ακολουθείς συνεχώς το ίδιο πρόγραμμα σίγουρα δε θα σε οδηγήσει στον να γίνεις πιο δυνατός /η αλλά ούτε και στο να πετύχεις σε κανέναν άλλο στόχο.

3. Είδος εργασίας

Ένας άνθρωπος που όλη μέρα έχει ορθοστασία ή αντίθετα δουλειά γραφείου ή χειρωνακτική εργασία, ο καθένας έχει μια μορφή κόπωσης. Αυτό από μόνο του τον καθιστά μοναδικό στην καθημερινότητα του άρα και στους στόχους τους.

Αν ένας άνθρωπος πχ. είναι όλη μέρα καθηλωμένος σε μια καρέκλα δε θα αισθανθεί δυνατός κάνοντας το ίδιο και στην προπόνηση του. Άρα ο καθένας χρειάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση και το πρόγραμμα εργασίας του.

4. Οικογενειακή κατάσταση

Τώρα θα μου πεις …τι ρόλο παίζει αυτο; Για σκέψου…πόσο δυνατή-ος μπορεί να νιώθει μια μανούλα ή ενας μπαμπάκας με 1-2-3 κτλ. παιδιά που κοιμάται ελάχιστες ώρες, δουλεύει και τρέχει ολη μέρα σε δραστηριότητες με τα παιδιά; Πόσο δυνατός μπορεί να είναι κάποιος που μπορεί πχ. να χρειάζεται να φροντίζει και πιθανό να σηκώνει τους ηλικιωμένους γονείς του;

Όλα παίζουν το ρόλο τους κι εκεί χρειάζεται το ασκησιολόγιο να προσαρμοστεί σε αυτές τις συνθήκες.

5. Ψυχολογικοί παράγοντες

Ενας άνθρωπος που πηγαίνει στην προπόνηση του νευριασμένος ,αγχωμένος και εκνευρισμένος πχ. από τη δουλειά του είναι πιθανό να μη μπορεί να αποδόσεις τα μέγιστα και η συγκέντρωση του να είναι μειωμένη.

Εκεί χρειάζεται ένας συντονισμός του ασκούμενου στο “εδώ και τώρα”, μια καλή παρέα στην προπόνηση του ώστε να ξεφεύγει από ότι τον απασχολεί και ένας επαγγελματίας άσκησης που να  γνωρίζει από ψυχολογία ασκούμενου ώστε να μπορεί να τον καθοδηγήσει σωστά.

6. Πιθανοί τραυματισμοί

Όλοι καταλαβαίνουμε πως ένα σώμα που πονάει ή έχει πονέσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα δυσκολευτεί, όσο και να γυμνάζεται, θα νιώσει δυνατό. Η σωστή αποκατάσταση και η καθοδήγηση όμως μπορεί να οδηγήσει το σώμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

7. Διατροφικές συνήθειες

Όπως είπαμε και παραπάνω, το σώμα μας είναι μια μηχανή. Όλα τα μηχανήματα χρειάζονται την κατάλληλη πηγή ενέργειας. Αν οι τροφές που δίνουμε στο σώμα μας περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη, τρόφιμα επεξεργασμένα χωρίς κατάλληλη ποσότητα φυτικών ινών, φρούτων, λαχανικών και καθαρών τροφών, πως είναι δυνατόν να αποδώσει η προπόνηση μας και να νιώσουμε δυνατοί; Με μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη κτλ είναι βέβαιο πως πάντα θα νιώθουμε κουρασμένοι.

Συμπέρασμα

Οι παράγοντες που μπορεί, ενώ γυμναζόμαστε συστηματικά, να μη νιώθουμε δυνατοί είναι πολλοί όπως είδαμε και ποικίλοι.

Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή καθοδήγηση από έναν /μια επαγγελματία άσκησης καθώς και επαγγελματία διατροφής που θα κατανοήσει όλους τους παράγοντες ενός ατόμου και θα τον βοηθήσει βάση των αναγκών του να αποκτήσει τη δύναμη και τη λειτουργικότητα που επιθυμεί.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ