Κώστας Τσιάρας-smart interview Eirinika: Ζούμε πια την e-justice εποχή της ψηφιακής δικαιοσύνης - κάναμε τις 2000 μέρες έως την εκδίκαση υπόθεσης 700

«Η δικαιοσύνη δεν είναι ένα ταχύπλοο, είναι ένα υπερωκεάνιο»

Το Eirinika εγκαινιάζει την εκλογική χρονιά με smart interviews - Θα φιλοξενήσουμε σε αυτή τη νέα στήλη με τη δική της βινιέτα «smart interview eirinika», συνεντεύξεις με πολιτικούς, υποψήφιους βουλευτές, στην αρχή, δημάρχους και περιφερειάρχες αργότερα και μέσα στην εκλογική χρονιά από όλα τα κόμματα .

Εχει πολιτική θέση το eirinika.gr & το madeingreece.news; Ασφαλώς και έχει. Αυτή την δημοκρατικής θεώρησης των πραγμάτων και της συναίνεσης ει δυνατόν σε στρατηγικά θέματα γιά την ανάπτυξη της χώρας όπως το επιχειρείν, ο τουρισμός, η παιδεία και ο πολιτισμός.

Το eirinika.gr με 95.000.000 σταθερότατους επισκέπτες σε μία 10ετία και εξίσου σταθερή αναλογία 70%γυναίκες - 30% άνδρες διατηρεί την ανεξαρτησία από κάθε άποψη και την προσήλωση του στην Ελλάδα της προόδου, της καλαισθησίας γραπτών και εικόνων .

Απο την πολιτική γκάμα μας ουδείς εξαιρείται πλην εκείνων με φασιστικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες .

Τώρα γιατί δώσαμε τον τίτλο smart interview σε αυτή την προεκλογική στήλη; Γιατί ως θιασώτες της θετικής πλευράς των νέων τεχνολογιώ , εκτιμάμε ότι ο εκσυγχρονισμός της Ελλάδας μπορεί

- Αμήν και πότε - να προκύψει με την ταχεία της ψηφιακής, ηλεκτρονικής,της smart εποχής .

Ενα δημόσιο τόσο απηρχαιωμένο αλλά ενίοτε και κάποιες παλιακές νοοτροπίες του ιδιωτικού τομέα, μόνο smart παρεμβάσεις θα φέρουν τεκτονικές αλλαγές παντού.

Γιατί ωραίοι είμαστε, κατά το γνωστό παραμύθι μας ή το zanax που πίνουμε και λέμε : «καλέ ζούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου είμαστε το καλύτερο οικόπεδο της γής, ουφ βαρέθηκα …….Ωρα να γίνουμε smart! 

 

Πρώτη, η συνέντευξη μας με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

 

Ας δούμε τα βασικότερα σημεία των απαντήσεων στις ερωτήσεις που του υπέβαλε η Ειρήνη Νικολοπούλου .

- Η ψηφιακή απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των ποινικών δικαστηρίων τα λεγόμενα ηλεκτρονικά πινάκια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον οι δίκες μπορούν να φαίνονται από το τηλέφωνο ηλεκτρονική ροή της μήνυσης.

- Εχουμε το άυλο διαζύγιο: συγκεκριμένες βεβαιώσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά και από τα δύο μέρη, με μία συμβολαιογραφική πράξη.

- Η Δικαιοσύνη στο τέλος του 2025 θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, τη μετάβαση στη λεγόμενη εποχή του e-justice, της ψηφιακής δικαιοσύνης.

- Αυτό σημαίνει ότι οι αναβολές και οι καθυστερήσεις, αναφέρομαι  σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά συνιστούν κριτήρια αξιολόγησης των δικαστών κατά την επιθεώρηση τους, άρα λοιπόν μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή.

- Η δικαιοσύνη δεν είναι ένα ταχύπλοο, είναι ένα υπερωκεάνιο, για να στρίψει αυτό το υπερωκεάνιο αντιλαμβάνεστε ότι θέλει και χρόνο και δεξιότητες και υπομονή.

- Στην εκούσια διαμεσολάβηση τα αποτελέσματα είναι  εκπληκτικά ενδεχομένως προσεγγίζουν πάνω από 90%.

- Για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέψαμε ως μοναδική ποινή τα ισόβια, μεταξύ των οποίων και η γυναικοκτονία για το αδίκημα του βιασμού ανηλίκου πάλι ως μοναδική ποινή  τα ισόβια.

- Αναγκαστήκαμε να τυποποιήσουμε  για πρώτη φορά το λεγόμενο αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, σκεφτείτε ότι αυτό σαν αδίκημα δέκα χρόνια πριν περίπου δεν υφίστατο για τη διοικητική δικαιοσύνη ο χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης  πριν τρία χρόνια ήταν περίπου 2.000 και πλέον ημέρες, σήμερα που μιλάμε είναι κάτω 700 μέρες.

- Ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, δέσμευσε από την πρώτη στιγμή τα περιουσιακά στοιχεία της κυρίας Καϊλή και αυτό έγινε κατά  κάποιον τρόπο προληπτικά. 

- Στην εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών των υποψηφίων, μπορώ να σας πω ότι περίπου  πάνω από 70% είναι γυναίκες.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην Ειρήνη Νικολοπούλου 

Ο Κώστας Τσιάρας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή τους στο "Σπίτι του Παιδιού" ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ" (POOL/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ/EUROKINISSI)

Ειρήνη Νικολοπούλου: Αφού εγκαινιάζω μαζί σας το Smart interview θα ξεκινήσω από τα ψηφιακά, έχετε προαναγγείλει 30 ψηφιοποιήσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης, τι έχουμε πετύχει μέχρι τώρα;

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: Εχουμε ήδη την ψηφιακή απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των ποινικών δικαστηρίων που είναι μία τεράστια εξέλιξη και έχει αποφορτίσει από όγκο δουλειάς τους δικαστικούς υπαλλήλους. Έχουμε τα λεγόμενα ηλεκτρονικά πινάκια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη όπου πλέον οι δίκες μπορούν να φαίνονται από το τηλέφωνο  του κάθε διαδίκου και του κάθε ενδιαφερόμενου ακόμα και των δικηγόρων ούτως ώστε να εξοικονομούμε χρόνο και να μη χρειάζεται κανείς να μένει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στο χώρο της δικαστικής αίθουσας, προκειμένου να έρθει η σειρά του.

Υπάρχει ήδη η ηλεκτρονική ροή της μήνυσης που έχει καταγραφεί, έχουμε το άυλο  διαζύγιο. 

Ειρήνη Νικολοπούλου: Θα ήθελα λίγο να σταθούμε στο άυλο διαζύγιο που δυστυχώς ενδιαφέρει αρκετούς.

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: Πλέον δεν χρειάζεται κανείς να παρασταθεί ενώπιον του δικαστηρίου αλλά με συγκεκριμένες βεβαιώσεις που κατατίθενται ηλεκτρονικά και από τα δύο μέρη, με μία συμβολαιογραφική πράξη, μπορεί κανείς να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία που κάποτε φάνταζε πάρα πολύ δύσκολη και δημιουργούσε τεράστια προβλήματα,  κυρίως με αντιδικίες ή με ζητήματα που από την πλευρά των διαδίκων κόστιζαν και ψυχολογικά και οικονομικά.

Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ειρήνη Νικολοπούλου: Η ψηφιοποίηση αλλά και η ταχύτητα, η ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων έχει συνδεθεί απόλυτα με τις επενδύσεις στην Ελλάδα  και υπήρξε όλα τα χρόνια είτε το φόβητρο, αν θέλετε, είτε ο λόγος για τον οποίο πάρα πολλοί επενδυτές έλεγαν ότι η Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη για να μπορέσει να επενδύσει κάποιος. Πόσο μπορούμε να πούμε σήμερα ότι αυτή η εικόνα αλλάζει και πώς θα την παραδώσετε;

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: Όταν το 95% περίπου  των επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν σε μία χώρα, το πρώτο το οποίο εξετάζουν είναι το δικαστικό σύστημα αυτής της χώρας για αυτό το λόγο κάναμε τα ειδικά τμήματα στα δύο μεγάλα δικαστήρια της χώρας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στο πρωτοδικείο και στο Εφετείο, τα οποία εκδικάζουν κατά προτεραιότητα υποθέσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, υποθέσεις που αφορούν στις τηλεπικοινωνίες, υποθέσεις οι οποίες αφορούν στην ενέργεια και υποθέσεις οι οποίες αφορούν στα προσωπικά δεδομένα.

Από την τελετή Αγιασμού στο Άρειο Πάγο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ)

Σας λέω χαρακτηριστικά ότι με το νόμο που αφορούσε στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά του νόμου Κατσέλη, έχουμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε την εκκαθάριση περίπου 49.000 εκκρεμών υποθέσεων μέχρι τις 30/6/2023, φαντάζεστε ότι όταν πήγαιναν αυτές οι υποθέσεις  στη δικαιοσύνη το 2014 και 2015 και καταλήγαν να πάρουν δικάσιμο για το 2030 με 2031 αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνιστούσε πραγματική λειτουργία της δικαιοσύνης ούτε και κράτος δικαίου.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εχουμε ήδη υπογράψει το μεγάλο διαγωνισμό που αφορά στο μεγάλο ψηφιακό έργο για τη δικαιοσύνη που είναι η επέκταση του DDP1 ως DDP2 δηλαδή, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πολιτικών και ποινικών υποθέσεων αφορά  σε όλα τα δικαστήρια της χώρας και βεβαίως την αναβάθμιση του ψηφιακού  συστήματος του ελεγκτικού συνεδρίου. Με όλα αυτά καταλαβαίνετε ότι η Δικαιοσύνη το επόμενο χρονικό διάστημα το οποίο υπολογίζουμε να είναι περίπου στο τέλος του 2025 αφορά στο  χρόνο υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων που σας είπα, θα έχει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, θα έχουμε κάνει τη μετάβαση στη λεγόμενη εποχή του e-justice,  της ψηφιακής δικαιοσύνης.

Παρουσίαση της πλατφόρμας DIKES.MOJ.GOV.GR με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη (ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ειρήνη Νικολοπούλου: Εάν βάζαμε ένα χρόνο στις συχνές, επαναλαμβανόμενες υποθέσεις της δικαιοσύνης θα λέγαμε ήταν τόσο τότε και θα γίνει τόσο τώρα.

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: Αυτό που μπορώ να σας πω γιατί δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για πραγματικούς χρόνους, κάθε υπόθεση είναι διαφορετική. Μπορεί να υπάρχει ένας μέσος όρος του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων, χαρακτηριστικά για τη διοικητική δικαιοσύνη ο χρόνος εκδίκασης της υπόθεσης  πριν τρία χρόνια ήταν περίπου 2.000 και πλέον ημέρες, σήμερα που μιλάμε είναι κάτω 700 μέρες και με τις παρεμβάσεις που κάνουμε, ενδεχομένως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα φτάσουμε περίπου στον ένα χρόνο, δηλαδή 365 ημέρες, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το τι ίσχυε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Κατά την είσοδο στο Προεδρικό Μέγαρο για την 48η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Επιπλέον θα σας πω ότι για πρώτη φορά, κι εκεί είναι ένα μεγάλο  ζήτημα, με την αναμόρφωση του κώδικα Οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών, βάλαμε πραγματικά αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης των δικαστών κατά την επιθεώρηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναβολές και οι καθυστερήσεις, αναφέρομαι  σε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά,  συνιστούν κριτήρια  αξιολόγησης των δικαστών κατά την επιθεώρηση τους, άρα λοιπόν μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή απλά χρειάζεται κάνεις λίγη υπομονή, προκειμένου να δει τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, μαζί με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης να λειτουργεί και ο νέος κώδικας Οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών  με τη νέα μορφή επιθεώρησης των δικαστών ούτως ώστε να έχουμε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα.

Αν με ρωτάτε είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, απλά η δικαιοσύνη δεν είναι ένα ταχύπλοο, είναι ένα υπερωκεάνιο, για να στρίψει αυτό το υπερωκεάνιο αντιλαμβάνεστε ότι θέλει και χρόνο και δεξιότητες και υπομονή και πολύ μεγάλη προσπάθεια, είμαστε στο τέλος αυτής της προσπάθειας.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Είμαι στο ICC Women Hellas, νομίζω κάποια στιγμή είχατε προσκληθεί οι γυναίκες δικηγορίνες που έχουμε, οι οποίες είναι διαμεσολαβήτριες, είναι τεράστιος ο αριθμός και γίνονται όλο και περισσότερες και κυρίως οι γυναίκες δικηγορίνες που βρίσκονται στη Γαλλία.

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: Διαμεσολάβηση: Είναι γεγονός ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι εξόχως ενθαρρυντικά, όταν πάνω από το 10% των υποθέσεων που πηγαίνουν στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση επιλύονται, θέλω να μιλάμε βεβαίως για την εκούσια διαμεσολάβηση όπου τα αποτελέσματα είναι  εκπληκτικά ενδεχομένως προσεγγίζουν πάνω από 90%, άρα λοιπόν υπάρχει χώρος. Αυτό που ακόμη χρειάζεται είναι κυρίως να διαμορφώσουμε μία κουλτούρα, μία διαφορετική κουλτούρα.

Κατά τη διάρκεια ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για την οπαδική βία (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι στον δικαστικό χώρο της γειτονικής Ιταλίας, κάθε χρόνο από το 2010 και μετά επιλύονται 250.000 με 350.000 υποθέσεις μέσω της διαμεσολάβησης χωρίς να επιφορτιστεί  το δικαστικό σύστημα, χωρίς να ταλαιπωρηθούν ψυχολογικά και οικονομικά οι διάδικοι, με έναν  θα έλεγα σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης ενός ζητήματος που πολλές φορές ξέρουμε ότι δημιουργεί πολλές εντάσεις και πολλά ζητήματα.

Ταυτόχρονα,  ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του νέου  νομοσχεδίου που αφορά στην εμπορική διεθνή διαιτησία. Προβάλλουμε με αυτό τον τρόπο τα πλεονεκτήματα της χώρας σε μία προσπάθεια να την κάνουμε μία χώρα αναφοράς σε σχέση με τους εναλλακτικούς τρόπους επίλυσης διαφορών, επειδή όντως έχουμε πολύ καλούς δικαστές οι οποίοι μετά τη συνταξιοδότησή τους εισέρχονται σε αυτό το χώρο, έχουμε εξαιρετικούς δικηγόρους  όπου  σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό  έχουν καταφέρει να υιοθετήσουν την φιλοσοφία και της διαμεσολάβησης και της εμπορικής διαιτησίας ,εγώ εκτιμώ ότι η χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει άλματα προς αυτή την κατεύθυνση κάτι το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη σε πολλά επίπεδα, δεν είναι μόνο η αποφόρτιση του δικαστικού  συστήματος από ένα μεγάλο όγκο ύλης, είναι κυρίως το γεγονός ότι θα μπορέσει να είναι το κέντρο στο οποίο θα απευθύνονται άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, ίσως και από όλο τον κόσμο, προκειμένου να επιλύσουν θέματα κυρίως διαιτησίας.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Η επικαιρότητα σαφέστατα δεν μπορεί να διαμορφώνει το νομικό σύστημα μιας χώρας, ωστόσο αντιλαμβάνομαι ότι είχετε  ανοιχτά τα αυτιά σας και τα μάτια σας και ανταποκριθήκατε σε όλο αυτό που συμβαίνει με τις γυναικοκτονίες, με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις των ανηλίκων ;

Θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το πλαίσιο που τελικά έχει διαμορφωθεί για αυτά τα δύο πολύ σημαντικά θέματα.

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι ήταν τότε που για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας προβλέψαμε ως μοναδική ποινή τα ισόβια, μεταξύ των οποίων και η γυναικοκτονία όπως επίσης ήταν τότε που προβλέψαμε για το αδίκημα του βιασμού ανηλίκου πάλι ως μοναδική ποινή  τα ισόβια.  Αντιλαμβάνεται κανείς λοιπόν ότι

καταφέραμε σε έναν πρότερο χρόνο από το χρόνο που παρουσιάζονται όλα αυτά τα γεγονότα τα οποία είδαμε  τελευταία και τα οποία  έχουν πάρει δικαιολογημένα τεράστιο χώρο στη δημοσιότητα και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, προβλέψαμε λοιπόν από  τότε και καταφέραμε να θωρακίσουμε το ποινικό  μας σύστημα με πολύ υψηλές και αποτρεπτικές ποινές για τέτοιου είδους εγκληματικές και παραβατικές συμπεριφορές.

Στο 1ο Φόρουμ Ακεραιότητας (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αν σε αυτό  ταυτόχρονα δει κανείς ότι αναδείξαμε και όλα τα ζητήματα που αφορούν το λεγόμενο φαινόμενο του Me Too  και σε θέματα τα οποία δεν είχαν αντιμετωπιστεί ποτέ επαρκώς στο παρελθόν, νομίζω ότι δώσαμε την ευκαιρία στο νομικό μας σύστημα κατά κάποιον τρόπο να θωρακιστεί με ένα πραγματικά επαρκές νομικό οπλοστάσιο κυρίως το θέμα της αντιμετώπισης των ποινών.

Επιπλέον αναγκαστήκαμε να τυποποιήσουμε  για πρώτη φορά το λεγόμενο  αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, σκεφτείτε ότι αυτό σαν αδίκημα δέκα χρόνια πριν περίπου δεν υφίστατο, δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. φροντίσαμε  να τυποποιήσουμε το συγκεκριμένο αδίκημα και να επιβάλλουμε αρκετά υψηλές ποινές προκειμένου να τιμωρείται το συγκεκριμένο αδίκημα.

Εχει συσταθεί επιτροπή αναμόρφωσης του νομοσχεδίου που αφορά στην ενδοοικογενειακή βία. Τον τελευταίο χρόνο έχουν δοθεί  περισσότερες από 115 καταθέσεις ανήλικων παιδιών αποφεύγοντας έτσι τη δευτερογενή θυματοποίηση τους μιας και δεν χρειάζεται να πάνε ούτε στην αστυνομία, ούτε στις εισαγγελικές αρχές.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Υπόθεση Εύας Καϊλή, είστε σε συνεργασία με τις βελγικές αρχές; Υπάρχει απευθείας ενημέρωση;  Εσείς πέρα από το επικοινωνιακό στοιχείο και το πολιτικό στο οποίο είναι πολύ μεγάλες οι επιπτώσεις, επί της ουσίας της δικαστικής και της νομικής, έχετε κάτι το οποίο θα είχε ενδιαφέρον να συζητήσουμε;

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη συνεργασία μεταξύ των βελγικών και των ελληνικών αρχών. Ωστόσο αυτό το όποίο μπορώ να σας πω είναι ότι υπήρξαν κινήσεις από την πλευρά της Ελληνικής δικαιοσύνης, ειδικά μάλιστα από τον Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος που ζήτησε στοιχεία προκειμένου να δει αν υπάρχουν προεκτάσεις της συγκεκριμένης παραβατικής συμπεριφοράς και εντός της Ελλάδος, προκειμένου να κινητοποιηθεί η ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και από τον πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ο οποίος δέσμευσε από την πρώτη στιγμή τα περιουσιακά στοιχεία της κυρίας Καϊλή και αυτό έγινε κατά  κάποιον τρόπο προληπτικά, προκειμένου να μην υπάρξουν ζητήματα τα οποία ενδεχομένως θα δημιουργούσαν ζήτημα ή θα εκθέταν τη δικαιοσύνη γενικότερα στη χώρα.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Ήθελα να ρωτήσω επίσης  σε σχέση με τον αριθμό των γυναικών στα δικαστήρια, Πόσες είναι οι γυναίκες δικαστίνες ;

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: Είναι συντριπτική η αναλογία υπέρ των γυναικών, τα τελευταία χρόνια επειδή  μπορώ να παρακολουθώ στατιστικά την εισαγωγή στην Εθνική Σχολή Δικαστών των υποψηφίων, μπορώ να σας πω ότι περίπου  πάνω από 70% είναι γυναίκες. Προφανώς υπάρχουν λόγοι , ωστόσο εγώ προσωπικά επειδή έχω συνεργαστεί με  μεγάλο αριθμό γυναικών που είναι σε θέσεις των ανωτάτων δικαστών, εκτιμώ πραγματικά  και τη δουλειά τους και την προσπάθεια την οποία κάνουν, δε νομίζω ότι μπορεί να μπαίνει καμία τέτοια συζήτηση για κανένα απολύτως λόγο. Έχουμε και πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, είναι γυναίκες.

Ειρήνη Νικολοπούλου: Θα ήθελα να σας κάνω και μία ερώτηση για την πατρίδα σας, την Καρδίτσα, είναι μία ευτυχισμένη πόλη και μάλιστα διαβάζοντας για εσάς μου έκανε εντύπωση οτι μένετε απέναντι απο ένα συγκεκριμένο πάρκο, το πάρκο Παυσίλυπο, εκεί που παύει η λύπη……

Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας: Αν έχετε πάει στη Νάπολη υπάρχει αντίστοιχα το Ποζίλιπο και αναρωτιέμαι πραγματικά αν το όνομα το έχουμε πάλι εμείς από αυτούς ή αυτοί από εμάς. Η πόλη της Καρδίτσας αλλά και ο νομός Καρδίτσας, είναι  ακριβώς στο κέντρο της Ελλάδος, είναι ένας τόπος  ο οποίος στηρίζεται κατά βάση την αγροτική οικονομία μιας και η αγροτική παραγωγή είναι το Α και το Ω της τοπικής οικονομίας και είναι ένας νόμος ο οποίος πραγματικά προσπαθεί, μία κοινωνία που πραγματικά προσπαθεί.  Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό στοιχείο, ότι είναι σταθερά μεταξύ των τεσσάρων πρώτων νόμων της Ελλάδος, σε ότι αφορά το ποσοστό επιτυχίας στις ανώτατες σχολές, αυτό σημαίνει κάτι.

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου (EUROKINISSI/ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκε από αυτό το γνωστό για την Ελλάδα καιρικό φαινόμενο, τον Ιανό, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία πολύ μεγάλη καταστροφή από άκρη σε άκρη στην Καρδίτσα και να υπάρξει μία προβληματική πραγματικότητα, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε. Εχουμε καταφέρει το τελευταίο χρονικό διάστημα με έργα  που γίνονται από  άκρη  σε άκρη σε όλο  το νομό,  αφενός μεν να δημιουργήσουμε μία αίσθηση αισιοδοξίας στους πολίτες, αφετέρου να αναβαθμίσουμε υποδομές οι οποίες ήταν εγκαταλελειμμένες εδώ και δεκαετίες.

Υπάρχει ενδιαφέρον στην περιοχή, η λίμνη Πλαστήρα που πραγματικά είναι ένα πολύ ωραίο μέρος, η Καρδίτσα είναι η πόλη των ποδηλατοδρόμων μιας και είναι μία πόλη επίπεδη, έχει το Παυσίλυπο, ένα καταπληκτικό πάρκο στην καρδιά της πόλης.

Από την έξοδο των μελών της Κυβέρνησης από το Προεδρικό Μέγαρο μετά το τέλος της ορκωμοσίας με τη σύζυγό του (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ποιός είναι ο Κώστας Τσιάρας

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα στις 2/7/1966

Οικογενειακή Κατάσταση: Έγγαμος με την Αγγελική Στεργιούλη, Mοριακή Βιολόγο.

Επάγγελμα: Ιατρός Μικροβιολόγος- Βιοπαθολόγος.

Σπουδές: Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κάτοχος τίτλου ειδικότητας μικροβιολόγου –βιοπαθολόγου, διδάκτωρ της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθείς σε πανεπιστημιακά κέντρα της Σουηδίας στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF).

Ξένες γλώσσες: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

Εξελέγη Βουλευτής Καρδίτσας με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2009.

Μετείχε στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ,στην Επιτροπή Ισότητας & Δικαιωμάτων και ήταν μέλος της Επιτροπής Ορθοδοξίας.

Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ κατά τη φοιτητική περίοδο, πρόεδρος της Τ.Ε. της ΝΔ (1991- 1994), υπεύθυνος ποιότητας ζωής της Νομαρχιακής Επιτροπής Καρδίτσας της Ν.Δ. την ίδια περίοδο. Ιδρυτής του Συνδέσμου Ελληνοαμερικάνικης Φιλίας Καρδίτσας, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Σ.Ε.Π.Φ.Υ.) Καρδίτσας(1992-1993), ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Καρδίτσας.

Στις 4.11.2004 εξελέγη αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ