Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Made in Greece παιδί-θαύμα: Η 9χρονη Μαριάντα Λάμπου, πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σκάκι – Ονειρεύεται να γίνει αστροφυσικός (βίντεο)

Μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού που σαρώνει στα τουρνουά, με μαθηματική σκέψη και γούρι ένα... αρκουδάκι

Η Μαριάντα Λάμπου, μαθήτρια της Δ’ Δημοτικού, κατόρθωσε, να κερδισει όλους τους αντιπάλους της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κορασίδων, στην Αττάλεια και να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.

Το σκάκι, ένα άθλημα που ίσως κάποιοι νομίζουν ότι είναι για μεγάλους, είναι μέρος της καθημερινότητάς της από το νηπιαγωγείο και όπως αναφέρει με υπερηφάνεια ο πρώτος της προπονητής, κύριος Ιωάννης Παναγάκος, η ίδια δεν έχει μόνο το ταλέντο, αλλά και τη διάθεση να εργαστεί πραγματικά σκληρά, επί ώρες, ώστε να νιώθει σίγουρη και πανέτοιμη να αντιμετωπίσει στη σκακιέρα της οποιονδήποτε αντίπαλο.

Γούρι της, ένα αρκουδάκι, μην ξεχνάτε την ηλικία. Παραμένει παιδί, παρά τον τρόπο σκέψης και το γεγονός ότι προβλέπει τις επόμενες κινήσεις

Σε μία από τις πρώτες της συνεντεύξεις στην ΕΡΤ μετά την επιτυχία της δήλωσε – τι άλλο – από το ότι «είναι πολύ χαρούμενη». Τετριμμένη δήλωση θα πείτε όμως για ένα μικρό παιδί που ανεβαίνει σε βάθρο με την ελληνική σημαία και ακούει τον Εθνικό Ύμνο είναι σίγουρα κάτι που τη σημαδεύει για πάντα, θετικά.

Η Μαριάντα Λάμπου σύμφωνα με τον άνθρωπο που τη μύησε στο σκάκι τον κ. Ιωάννη Παναγάκο είναι «διαμάντι στον χαρακτήρα».

Η στιγμή που ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου του πρωταθλήματος της Αττάλειας, με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος και το κύπελλο της νικήτριας στα χέρια, γέμισε χαρά και περηφάνεια τη μικρή Μαριάντα και την οικογένειά της, που τη στηρίζει με κάθε τρόπο.

Άλλωστε και ο μικρότερος αδερφός της παίζει σκάκι και διαγωνίζεται με επίσης μεγάλες επιτυχίες στα πρωταθλήματα που συμμετέχει. Στην Αττάλεια, η Μαριάντα διαγωνίστηκε με συνομήλικές της από 30 χώρες και κατάφερε να βγει νικήτρια. Εδώ και χρόνια συμμετέχει στα πανελλήνια πρωταθλήματα, είναι 5 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδας κα ιδεκάδες νίκες σε τουρνουά.

Ξεκίνησε το σκάκι στο νηπιαγωγείο και μέχρι σήμερα είναι σκακίστρια του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Αίγλη Παπάγου, του οποίου ο πρόεδρος, Ιωάννης Παναγάκος, ήταν ο πρώτος της δάσκαλος. Ο ίδιος ξεκίνησε να διδάσκει σκάκι σε μαθητές δημοτικού ως δραστηριότητα εκτός σχολικού προγράμματος ήδη από τη δεκαετία του 1980, όταν ακόμη ήταν στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει ως ενεργό μέλος της κοινότητας να ενθαρρύνει πολιτιστικές και πολιτισμικές δραστηριότητες που απευθύνονται τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Η Μαριάντα Λάμπου άλλωστε, αναγνωρίζει στον πρώτο της προπονητή πως ήταν εκείνος που της έμαθε πώς να σκέφτεται, πώς να διαχειρίζεται κάθε κατάσταση, τόσο εντός της σκακιέρας όσο και εκτός.

«Μου αρέσει να παίζω σκάκι, να παίζω λίγο μπάσκετ με τον αδερφό μου και να διαβάζω βιβλία. Στο σχολείο, το αγαπημένο μου μάθημα είναι τα γερμανικά», δηλώνει πριν από λίγες ημέρες στο CNN Greece και μιλώντας το πώς βιώνει το σκάκι, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν παίζω, συνήθως, δεν αισθάνομαι κάτι γιατί είμαι αφοσιωμένη στο να παίζω την παρτίδα. Σκέφτομαι την επόμενη κίνηση του αντιπάλου, τι θα κάνω εγώ μετά από αυτή την κίνηση... Δεν σκέφτομαι συνήθως πολλά άλλα πράγματα. Το πώς αισθάνομαι στο τέλος, εξαρτάται και από το αποτέλεσμα, εξαρτάται και από το ποιο τουρνουά παίζω. Αν έχω κερδίσει, συνήθως είμαι χαρούμενη, απλά είμαι πιο χαρούμενη όταν έχω κερδίσει σε ένα πανευρωπαϊκό ή πανελλήνιο από ό,τι σε ένα απλό τουρνουά. Αλλά όλα τα παιχνίδια τα απολαμβάνω, δεν υπάρχει συγκεκριμένο παιχνίδι που να απολαμβάνω».

Ο αγώνας στην Τουρκία ήταν ο πρώτος της αγώνας στο εξωτερικό: «Ήτανε μία τεράστια αίθουσα με τραπέζια και σκακιέρες και το κάθε τραπέζι είχε ένα καρτελάκι που έλεγε και το τι κατηγορία ήταν η κάθε σκακιέρα. Είχα λίγο άγχος, αλλά έχω μάθει να το ξεπερνάω. Σίγουρα είχα λίγο, αλλά έχω μάθει να μπορώ να το χειρίζομαι. Όσο πήγαινα καλά, πίστευα ότι θα πάω καλύτερα, απλά δεν το πίστευα και τόσο ότι θα βγω πρώτη. Σιγά σιγά, όσο πέρναγαν οι γύροι και πήγαινα καλά, τόσο πιο πολύ το καταλάβαινα κι εγώ αυτό», δηλώνει εκφράζοντας με σεμνότητα αλλά και την ψυχραιμία της σιγουριάς των ικανοτήτων της.

Η υποδοχή στην Ελλάδα ήταν για εκείνη αρκετά αναπάντεχη, καθώς η νίκη της είχε κάνει τον γύρο των Μέσων Ενημέρωσης και πολλοί γνώριζαν την επιτυχία της, δίνοντάς της συγχαρητήρια και εκφράζοντας χαρά και υπερηφάνεια: «Το ήξεραν ότι είχα βγει πρωταθλήτρια Ευρώπης και είχαν χαρεί πολύ όλοι. Ένιωσα κι εγώ πολλή χαρά, συγκίνηση και περηφάνια που εκπροσωπούσα τη χώρα μου. Οι στόχοι μου για το μέλλον δεν είναι μόνο να ξαναπάρω το πανευρωπαϊκό. Οι σκακιστικοί μου στόχοι είναι να πάρω και το παγκόσμιο και το πανευρωπαϊκό, ενώ έχω και μερικούς στόχους που δεν έχουν σχέση με το σκάκι, δηλαδή έχω στόχο να γίνω αστροφυσικός όταν μεγαλώσω».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ