Καιρός - έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι & χιονοπτώσεις από το βράδυ - Που θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα (χάρτες & βίντεο)

Ποιες περιοχές θα επηρεάσει η κακοκαιρία;

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ που προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από σήμερα το βράδυ.

Ειδικότερα πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα το βράδυ (09-01-2023) έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11-01-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και από θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Α. Σήμερα Δευτέρα (09-01-2023) από τις βραδινές ώρες

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

β) Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Β. Αύριο Τρίτη (10-01-2023)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο, μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από τις προμεσημβρινές μέχρι και τις βραδινές ώρες στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και από τις απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Τα ισχυρά φαινόμενα το μεσημέρι-απόγευμα πρόσκαιρα θα επηρεάσουν τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β) Θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 8 τοπικά 9 μποφόρ στο Αιγαίο.

γ) Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Γ. Την Τετάρτη (10-01-2023)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

β) Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στα Ιόνιο.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ http://www.emy.gr/emy/el/ και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Σημαντική μεταβολή του καιρού από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 09/01 «βλέπει» και το meteo

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό στην Αδριατική, κινούμενο αρχικά αργά ανατολικά και στη συνέχεια αργά νοτιοανατολικά, θα προκαλέσει κύμα κακοκαιρίας από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 09/01 έως το πρωί της Πέμπτης 12/01.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι βροχοπτώσεις που θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας και κατά τόπους θα είναι έντονες, οι καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά ηπειρωτικά.

Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τα δυτικά τμήματα της χώρας το μεσημέρι της Δευτέρας 09/01, και σχετικά με αυτήν επισημαίνονται τα εξής:

- Το βράδυ της Δευτέρας 09/01 βροχές θα εκδηλώνονται στα δυτικά και βόρεια, με τοπικά ισχυρές καταιγίδες στη Ήπειρο, στα Επτάνησα και στη Δυτική Ελλάδα.

- Τη νύχτα προς Τρίτη 10/01 τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και κατά τη διάρκεια της Τρίτης 10/01 θα επηρεαστεί το σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική). 

- Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά (πάνω από τα 1000-1100 μέτρα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1400-1500 μέτρα στα υπόλοιπα).

- Την Τετάρτη 11/01 θα επηρεαστούν κυρίως η Νότια Ελλάδα, η Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, με τα φαινόμενα στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα να είναι ιδιαίτερα έντονα.

- Την Πέμπτη 12/01 η κακοκαιρία θα περιοριστεί στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα (νέα επιδείνωση αναμένεται από τα δυτικά το απόγευμα).

Βροχές και καταιγίδες, αναμένονται στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας την Τρίτη 10/01.

- Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη την Τρίτη 10/01 (νότιοι στο Αιγαίο και δυτικοί έως βορειοδυτικοί στο Ιόνιο).

- Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων κατά τόπους υψών βροχόπτωσης είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ