Good news oι Times μας «γλυκαίνουν»: Τα γλυπτά του Παρθενώνα στον δρόμο για το σπίτι τους

Οι «ενδείξεις» ότι είναι «κοντά η ανακοίνωση ενός συμβιβασμού» και το «χρονικά ανοιχτό δάνειο», πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού διαψεύδουν τον «μακροχρόνιο δανεισμό» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα συγχαρητήριά της στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν δίνει η εφημερίδα Times σε άρθρο της. Κι αυτό γιατί υπάρχουν «ενδείξεις» πως είναι «κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού με τον οποίο τα Μάρμαρα θα αποκατασταθούν στην Αθήνα με ένα «χρονικά ανοιχτό δάνειο».

Το αντάλλαγμα θα είναι μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων από το Μουσείο Ακρόπολης, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Αυτή η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν», σχολιάζει το άρθρο που έχει τον τίτλο «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Κατευθυνόμενα προς το σπίτι».

Μάρμαρα Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται «εποικοδομητικές συζητήσεις» για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα μετά από 200 χρόνια, στο πλαίσιο πολιτιστικής ανταλλαγής, έγραφαν χθες οι βρετανικοί Times. Ο Τζορτζ Όσμπορν, πρώην καγκελάριος που είναι τώρα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, θεωρείται ότι έχει συντάξει συμφωνία επαναπατρισμού των πολιτιστικών θησαυρών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η βρετανική νομοθεσία, σύμφωνα με τους Times, αποτρέπει την παραχώρηση αρχαιοτήτων από μουσείο, συνεπώς θα ήταν μία συμφωνία δανείου, βάσει της οποίας τα Γλυπτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν από το Λονδίνο στην Αθήνα «νωρίτερα παρά αργότερα».

Με βάση τη συμφωνία, τα Γλυπτά θα αποστέλλονταν στην Αθήνα από το Λονδίνο με μακροπρόθεσμο δανεισμό, με αντάλλαγμα άλλους ελληνικούς θησαυρούς που θα δοθούν επίσης ως δάνειο στο Βρετανικό Μουσείο.

«Αυτή η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν», σχολιάζει το άρθρο που έχει τον τίτλο «Συμφωνία για τα Ελγίνεια Μάρμαρα: Κατευθυνόμενα προς το σπίτι».

Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» ανέφερε ότι «Ελλάδα και Βρετανία δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Παραπέμποντας σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph», προσθέτει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Oικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Υπενθυμίζεται ότι, το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε ότι διεξάγει «εποικοδομητικές συζητήσεις» με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η βρετανική Daily Telegraph ανέφερε ότι έχει συνταχθεί μια συμφωνία με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, πρώην υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, προκειμένου να επιτραπεί η επιστροφή των Γλυπτών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής.

Η εφημερίδα ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι μια τέτοια διευθέτηση, η οποία στην πραγματικότητα θα είναι μια συμφωνία δανεισμού, ενδέχεται να συναφθεί σύντομα.

«Έχουμε δηλώσει δημόσια, επιδιώκουμε ενεργά μια νέα σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο.

Πάντως, πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσαν δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο ανέφερε πως ενδέχεται να επιστραφούν σταδιακά στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επειδή θα υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ