Πλεύρης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τις ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων - Πλήρης επάρκεια γενοσήμων (βίντεο)

Τι είπε ο υπουργός Υγείας στην ενημέρωση για τις ελλείψεις φαρμάκων;

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς, όσον αφορά τις ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων τόνισε, απόψε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο Υγείας, ο Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «κατανοώ την ανησυχία των γονέων, και τότε λέω πως υπάρχει πλήρης επάρκεια, όχι απαραίτητα πρωτοτύπων φαρμάκων, αλλά γενοσήμων φαρμάκων με την ίδια θεραπευτική αξία». Άμεσα θα αρχίσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση στις ελλείψεις με τη βελτίωση της τροφοδοσίας αμέσως μετά τις γιορτές, διαβεβαίωσε ο και προσέθεσε πως «η ταλαιπωρία δεν θα είναι μακρά από τις ελλείψεις φαρμάκων και δεν θα επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες».

Όπως ανέφερε και ο Θ.Πλεύρης, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελλείψεων εντοπίζεται κυρίως σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά και φάρμακα που σχετίζονται με τους πνεύμονες όπως εισπνεόμενα και σιρόπια, αλλά και αρκετά παιδιατρικά φάρμακα.

Ο ίδιος εξήγησε ότι είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα καθώς «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει εγχώρια φαρμακοβιομηχανία παραγωγής φαρμάκων με αποτέλεσμα να παράγονται τα γενόσημα των πρωτοτύπων φαρμάκων που υπάρχουν σε έλλειψη».

Αναφερόμενος στα φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα και βρίσκονται σε έλλειψη και σε άλλες χώρες, καθώς οι πρώτες ύλες τους προέρχονται από τις χώρες της Ασίας, είπε ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προμηθευτούμε τα φάρμακα αυτά και να υπάρχει ομαλοποίηση της αγοράς. Όπως εξήγησε πρόκειται κυρίως για εισπνεόμενα φάρμακα.

Ο Θ.Πλεύρης εξήγησε ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε από 25% έως 40% αύξηση της κατανάλωσης συγκεκριμένων φαρμάκων, λόγω του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού λοιμώξεων

Η χώρα μας σε λιγότερο βαθμό αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν πιο ακριβά φάρμακα, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία η Ιταλία κι άλλες, τόνισε προσθέτοντας ότι «έχουμε την τύχη να παράγουμε πολλά φάρμακα από την βιομηχανία μας και έτσι έχουμε γενόσημα που μπορούν να αντικαταστήσουν θεραπευτικά τα πρωτότυπα φάρμακα.

Προσέθεσε δε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά και στα ελληνικά νοσοκομεία. «Μέτρα έχουν ληφθεί από το καλοκαίρι και εξακολουθούν να λαμβάνονται», σημείωσε λέγοντας πως έχουν γίνει τελευταία έλεγχοι σε 15 φαρμακαποθήκες και συνεχίζονται και σε εννέα μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές για το αν έχουν αποθέματα από τα φάρμακα αυτά

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι «δεν είναι πρωτίστως πρόβλημα τιμών αλλά μειωμένης παραγωγής των φαρμάκων αυτών διεθνώς» και αναφερόμενος στο θέμα των τιμών είπε ότι «είναι σκανδαλώδες να μιλά για αύξηση τιμών ο ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση το 2018 με 2019 αύξησε τις τιμές των ακριβών φαρμάκων των πολυεθνικών», τονίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τουλάχιστον θράσος.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή να πάει σε αύξηση της τιμής των φαρμάκων και συμπλήρωσε πως το Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 7%. «Οι αυξήσεις που δεν συνδέονται με τις ελλείψεις» όπως τόνισε , γίνονται σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα για να υπάρξει διόρθωση των τιμών και αφορούν γενόσημα για τα οποία οι πολίτες δεν έχουν συμμετοχή και επιβάρυνση από αυτά.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ