Πελέ: Υποκλίθηκαν, Μπάιντεν, Μακρόν, Ομπάμα, ΝΑSΑ, Λούλα, Μητσοτάκης, Μέσι, Νεϊμαρ, Ρονάλντο FIFA και πολλοί άλλοι – Πως αποχαιρέτισαν τον βασιλιά

Η διαφορετική ανάρτηση της ομάδας της Νάπολι, της ομάδας του Μαραντόνα με το εντυπωσιακό σκίτσο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του στην οποία συνομιλεί με τον «Βασιλιά» του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και σημειώνει:

«Για ένα άθλημα που φέρνει τον κόσμο τόσο κοντά όσο κανένα άλλο, η άνοδος του Πελέ από το ταπεινό του ξεκίνημα σε θρύλο του ποδοσφαίρου είναι μια ιστορία του τι είναι δυνατό. Σήμερα, οι σκέψεις μου και της Τζίλ η είναι με την οικογένειά του και όλους όσους τον αγάπησαν».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αναφέρει: Ο Πελέ ήταν ο μεγαλύτερος που έιπαξαν αυτό το παιχνίδι. Και σαν ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αθλητές στον κόσμο, κατάλαβε τη δυναμη των σπορ για να φέρει κοντά τους ανθρώπους. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του και αυτούς που τον αγαπούσαν και τον θαύμαζαν

Σε ανάρτησή του στο twitter, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χρησιμοποιώντας γαλλικά αλλά και τα πορτογαλικά έγραψε: «Το παιχνίδι. Ο Βασιλιάς. Η αιωνιότητα».

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα, με ανάρτηση του στα social media αποχαιρέτησε τον Πελέ, σημειώνοντας ότι είχε το προνόμιο που δεν έχουν οι νεότεροι Βραζιλιάνοι: «είδα τον Πελέ να παίζει ζωντανά στο Pacaembu και στο Morumbi. Να μην παίζει. Είδα τον Πελέ να δίνει παράσταση. Γιατί όταν έπαιρνε την μπάλα έκανε πάντα κάτι ξεχωριστό, το οποίο συχνά κατέληγε στο γκολ».

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Λούλα, ο Πελέ «πήγε να παίξει στον παράδεισο με τον Κουτίνιο, τον μεγάλο συνεργάτη του στη Σάντος. Τώρα έχει τη συντροφιά τόσων αιώνιων αστέρων: Ντίντι, Γκαρρίντσα, Νίλτον Σάντος, Σόκρατες, Μαραντόνα... Άφησε μια βεβαιότητα: δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά παίχτης με φανέλα νούμερο 10 σαν κι αυτόν. Ευχαριστώ, Πελέ».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έγραψε για τον Πελέ: «Εξαιτίας της φλόγας του και της κλάσης του κατάφερε να αφήσει το στίγμα του ακόμα και σε γενιές που δεν είχαν την τύχη να τον δουν να παίζει. Σήμερα όλος ο κόσμος θρηνεί έναν θρύλο που ονομάζεται Πελέ».

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρετά τον θρύλο του ποδοσφαίρου, Πελέ.

«Ήταν και θα είναι ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Αντίο Πελέ» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, συνοδεύοντας την ανάρτηση του με τη φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς του Πελέ μετά την επίτευξη του πρώτου γκολ στον τελικό με την Ιταλία το 1970 στο Μεξικό.

Δείτε την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σημειώνεται ότι όλες αυτές τις δύσκολες μέρες, όπου ο θρυλικός Πελέ έδινε τη μάχη του στο νοσοκομείο, η κόρη του και η οικογένειά του δεν έφυγαν στιγμή απ’ το πλευρό του. Λίγο μετά το θάνατό του, το απόγευμα της Πέμπτης (29/12), η κόρη του Κέλι Νασιμέντο ανέβασε ένα πολύ συγκινητικό μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποχαιρετώντας τον πατέρα της.

«Ό,τι είμαστε είναι χάρη σε εσένα. Σε αγαπάμε άπειρα. Αναπαύσου εν ειρήνη», έγραψε χαρακτηριστικά.

Γαλαξίας σύμβολο από τη NASA στη μνήμη του Πελέ

Έναν ιδιαίτερο τρόπο βρήκε η NASA για να τιμήσει τη μνήμη του θρυλικού Πελέ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 82 ετών. Συγκεκριμένα, ο Διαστημικός Οργανισμός πόσταρε στο Twitter μια φωτογραφία ενός σπειροειδούς γαλαξία στον αστερισμό Sculptor, ο οποίος φέρει τα χρώματα της Βραζιλίας (κίτρινο και μπλε).

«Τιμούμε τον θάνατο του θρυλικού Πελέ, γνωστού σε πολλούς ως ο βασιλιάς του "όμορφου παιχνιδιού". Αυτή η εικόνα δείχνει έναν σπειροειδή γαλαξία στον αστερισμό Sculptor, που παρουσιάζεται στα χρώματα της Βραζιλίας» αναφέρει η ανάρτηση.

Αποχαιρετιστήρια μηνύματα ομάδων και αθλητών

Η Σάντος υπήρξε η μεγάλη αγάπη του Πελέ.  Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής έγραψε ιστορία με δύο φανέλες. Της Εθνικής ομάδας της χώρας του και της Σάντος. Δεν την εγκατέλειψε ποτέ και ποτέ δεν έπαιξε στην Ευρώπη για χάρη της. Μαζί της έφτασε και στα 1000 γκολ στην τεράστια καριέρα του.

Για τη Σάντος ο Πελέ είναι ο αιώνιος βασιλιάς της και μετά από τον θάνατο του αρκέστηκε να γράψει στα social media την λέξη «αιώνιος» και να βάλει φωτογραφία το στέμμα του και να τον ευχαριστήσει με ένα βίντεο αφιέρωμα.

Η Σάντος είχε ανακοινώσει πως προσθέτει το στέμμα σε περίοπτη θέση στο σήμα της ομάδας για να τιμήσει τον Πελέ.

Με ένα τρομερό video είπε το δικό της «αντίο» η FIFA στον Πελέ, λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Βραζιλιάνου μύθου. «Πελέ, ο μόνος που κέρδισε τρεις φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ένας θρύλος του παιχνιδιού μας. Αναπαύσου εν ειρήνη αιώνιε Βασιλιά». Με μερικές λέξεις η FIFA τα είπε όλα στη λεζάντα του φοβερού και συγκινητικού video, που ετοίμασε στην προσπάθειά της να τιμήσει το μεγαλείο του Βραζιλιάνου, που άφησε την τελευταία του πνοή.

Η UEFA από την πλευρά της έκανε ένα ξεχωριστό post για τον θρυλικό Πελέ και την ποδοσφαιρική του πορεία που μόνο αμελητέα δεν υπήρξε.

Το tweet της UEFA για τον Θρυλικό Πελέ επισημαίνει: Απόψε ενωνόμαστε όλοι μαζί, όλοι οι φίλαθλοι για να θρηνήσουμε τον Πελέ, τον πρώτο από τους πιο μεγάλους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ήταν ο πρώτος παγκόσμιος superstar του παιχνιδιού και έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στο ποδόσφαιρο, την άνοδό του και στο να γίνει το πιο δημοφιλές άθλημα. Αναπαύσου εν ειρήνη Πελέ.

Με ένα λιτό μήνυμα αποχαιρέτησε ο Λιονέλ Μέσι τον Πελέ.

«Αναπαύσου εν ειρήνη, Πελέ», γράφει ο Αργεντινός σούπερ σταρ της Παρί Σαν Ζερμέν και παγκόσμιος πρωταθλητής.

Ο αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας, Νεϊμάρ, έσπευσε να πει το δικό του «αντίο» στον Πελέ, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram: «Ο Πελέ έδωσε φωνή στους φτωχούς, στους μαύρους και ιδιαίτερα: Έδωσε όραμα στη Βραζιλία».

Και πρόσθεσε: «Πριν από τον Πελέ, το 10 ήταν μόνο ένας αριθμός. Διάβασα αυτή τη φράση κάπου, κάποια στιγμή στη ζωή μου. Αλλά αυτή η φράση, είναι ελλιπής. Θα έλεγα ότι πριν από τον Πελέ, το ποδόσφαιρο ήταν αποκλειστικά ένα άθλημα. Ο Πελέ άλλαξε τα πάντα. Μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη, σε διασκέδαση. Το ποδόσφαιρο και η Βραζιλία ανέβασαν τη θέση τους χάρη στον Βασιλιά! Έφυγε, αλλά η μαγεία του θα μείνει. Ο Πελέ είναι αιώνιος».

 

Συγκλονισμένος από τον  θάνατο του Πελέ είναι ο  Μαρσέλο. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που έγραψε ιστορία και εκείνος στη Σελεσάο ανέφερε στα social media για τον Πελέ:

«Σήμερα είναι μία πολύ στενάχωρη μέρα. Όχι μόνο για μένα αλλά και για όλους τους Βραζιλιάνους. Για όλον τον ποδοσφαιρικό κόσμο διότι 'έφυγε' ο βασιλιάς Πελέ.

Θα ήθελα να πω ένα ευχαριστώ για όλη την έμπνευση που μου έδωσες εκτός και εντός γηπέδου. Κράτησες το όνειρο κάθε παιδιού και κάθε πατέρα ζωντανό μέσα του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.

Το δίχως άλλο είναι ένας βασικός υπαίτιος για να γίνει η Βραζιλία υπερδύναμη. Μία μεγάλη δύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά του και με τους εκατομμύρια οπαδούς του. Μία προσωπικότητα που πάντα θα τη θυμόμαστε όλοι. Όλοι όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Και σίγουρα στον ουρανό και στον Παράδεισο θα έχεις τη μπάλα στα πόδια σου. Σε ευχαριστούμε για όλα Βασιλιά Πελέ. Αναπαύσου εν ειρήνη».

Ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν αγωνιστεί στην χώρα μας είναι ο Ριβάλντο. Ο πρώην ποδοσφαιριστής των Ολυμπιακού και ΑΕΚ αναφέρθηκε στον θάνατο του σπουδαίου Πελέ τονίζοντας τα εξής: «Είμαι ευγνώμων στον Θεό που ο Πελέ είναι Βραζιλιάνος. Το ποδόσφαιρό μας είναι γνωστό και σεβαστό παγκοσμίως για όλα όσα έχει κάνει στο γήπεδο και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Είμαι περήφανος που έπαιξα σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα με το Νο10, το οποίο καθαγίασε ο ίδιος. Βασιλιά Πελέ, η κληρονομιά σου είναι αιώνια».

Ο Ριβάλντο μάλιστα ανέβασε την φωτογραφία του με τον Πελέ από την επίσκεψη του Βασιλιά στον Πειραιά όταν εκείνος έπαιζε στον Ολυμπιακό.

Ο Ζιοβάνι με ένα συγκινητικό post του στάθηκε στον θάνατο του Πελέ, τον οποίο πάντα θαύμαζε. Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού που έπαιξε για χρόνια στη Σάντος, στην ομάδα του Πελέ, έγραψε στα social media:

«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του. Μακάρι ο Θεός να απαλύνει τον πόνο του καθένα στην οικογένειά του. Πελέ άφησες κληρονομιά για όλους εμάς. Σας ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες αιώνιε Πελέ».

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο όταν ήταν μικρός ήθελε να μοιάσει στον Πελέ. Μεγαλώνοντας προσπάθησε να σπάσει πολλά από τα ρεκόρ του. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ αποχαιρέτησε με μια ανάρτησή του στα social media τον Βασιλιά Πελέ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών αφήνοντας πίσω του τεράστια ποδοσφαιρική κληρονομιά.

Η ανάρτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο

«Τα θερμά μου συλλυπητήρια σε όλη την Βραζιλία και ιδιαίτερα στην οικογένεια του Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο. Ένα απλό "αντίο" στον αιώνιο βασιλιά, Πελέ, δεν θα είναι ποτέ αρκετό για να εκφράσει τον πόνο που αγκαλιάζει σήμερα ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μια έμπνευση για τόσα εκατομμύρια, μια αναφορά από το χθες, το σήμερα και για πάντα.

Η αγάπη που πάντα μου έδειχνε ήταν για μένα η ανταπόδοση για κάθε στιγμή που μοιραστήκαμε μαζί, ακόμα κι εξ αποστάσεως. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ και η μνήμη του θα ζει για πάντα στον καθένα από εμάς τους λάτρεις του ποδοσφαίρου. Αναπαύσου εν ειρήνη, βασιλιά Πελέ».

Ο σούπερ σταρ της Εθνικής Γαλλίας και της Παρί Σεν Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ, απέτισε φόρο τιμής στον θρύλο του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας, Πελέ, λέγοντας πως «η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

«Ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου μας έφυγε, αλλά η κληρονομιά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Αναπαύσου εν ειρήνη, Βασιλιά», έγραψε στα αγγλικά στο Twitter ο Εμπαπέ, ο οποίος συχνά συγκρίνεται με τον Πελέ λόγω των επιτευγμάτων του στους αγωνιστικούς χώρους από πολύ νεαρή ηλικία.

Ανάμεσα στα εκατομμύρια μηνύματα που αποχαιρετούν έναν από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, ήταν και εκείνο της Νάπολι που με μια υπέροχη φωτογραφία προκάλεσε συγκίνηση.

Την ανάρτηση της ιταλικής ομάδας συνοδεύει μια φωτογραφία απεικονίζει τον Πελέ με τον έτερο τεράστιο παίκτη που έφυγε πρόσφατα, τον Ντιέγκο Μαραντόνα, να βαδίζουν χέρι χέρι στον παράδεισο, με την απλή λεζάντα:

«ΑΙΩΝΙΟΙ»!

Ένα σκίτσο ολόκληρο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ