Τι είναι το ASMR που έχει κατακλύσει το TikTok; Εκατομμύρια χρήστες ακούνε ψίθυρους & περίεργους ήχους (βίντεο)

Τα άτομα αυτά ισχυρίζονται ότι το  ASMR τους βοηθά να αντιμετωπίζουν την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη πιο εύκολα 

Εκατομμύρια χρήστες παρακολουθούν καθημερινά βίντεο με το hashtag #ASMR, ανθρώπων που ψιθυρίζουν σε μια κάμερα, ή κάνουν ήχους στο μικρόφωνο, χρησιμοποιώντας τα νύχια τους ή διάφορα αντικείμενα. Τί το ενδιαφέρον έχει αυτό;

Τι είναι το ASMR;

Το ASMR σημαίνει αυτόνομη αισθητηριακή απόκριση μεσημβρινού και είναι ο όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει ένα μυρμήγκιασμα κι ένα χαλαρωτικό αίσθημα, που μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι βιώνουν, ως αντίδραση σε  ορισμένα ακουστικά ή οπτικά ερεθίσματα.

 

 

Δε το βιώνουν όλοι.

Το πώς λειτουργεί το ASMR διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Μερικοί, ίσως οι περισσότεροι, δεν το καταλαβαίνουν καθόλου. Δεν βιώνουν όλοι ASMR, αλλά για όσους το κάνουν, περιγράφουν ένα ευχάριστο “ρεύμα” που ξεκινά από την κορυφή του κεφαλιού τους και μερικές φορές κατεβαίνει στη σπονδυλική στήλη και στα άκρα και συνοδεύεται από αισθήματα χαλάρωσης και υπνηλίας.

 

@rafaelasouzaasmr asmr maquiagem! Qual cor eu vou usar na live hoje ? #asmr #foryou ♬ som original - asmr da rafa?

 

Δεν είναι κάτι καινούργιο.

Για τα άτομα που βιώνουν ASMR, η συνειδητοποίηση ότι αισθάνονται αυτές τις ευχάριστες αισθήσεις, όταν εκτίθενται σε ορισμένα ερεθίσματα δεν είναι νέα. Ωστόσο, για πολλούς, το γεγονός ότι υπάρχει όνομα για αυτή την εμπειρία και ότι και άλλοι τη βιώνουν είναι νέα πληροφορία, γράφει η  Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.

Δεν έχει μελετηθεί ιδιαίτερα.

Όμως, το ASMR είναι μια αντίδραση του εγκεφάλου και του σώματος, που δεν έχει μελετηθεί ακόμα επισταμένως από τους επιστήμονες.

Μια σχετικά πρόσφατη έρευνα, έδειξε ότι αυτά τα βιντεάκια ενεργοποιούν τις  ακόλουθες περιοχές του εγκεφάλου:

  • Την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη τη φροντίδα για τους άλλους.
  • Την περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την αυτογνωσία και τις κοινωνικές συμπεριφορές.
  • Το τμήμα του εγκεφάλου που συνδέεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων ανταμοιβής και ικανοποίησης.

 

 

Γιατί τέτοια τρέλα λοιπόν, με αυτά τα βιντεάκια;

Με τη  ενεργοποίηση των παραπάνω τμημάτων του εγκεφάλου, απελευθερώνονται οι ορμόνες ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και ενδορφίνες, οι οποίες επιφέρουν την ηρεμία, τη χαλάρωση και την υπνηλίαΤα άτομα αυτά ισχυρίζονται ότι το  ASMR τους βοηθά να αντιμετωπίζουν την αϋπνία, το άγχος και την κατάθλιψη πιο εύκολα και παρουσιάζουν μείωση του καρδιακού παλμού.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τα άτομα με ευαισθησία στο ASMR αναφέρουν λιγότερο άγχος και στρες, καθώς και καλύτερο ύπνο ως αποτέλεσμα της παρακολούθησης βίντεο ASMR.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ