Οι 12 μεγάλες τάσεις του 2023 στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων - Φυσικά υλικά, ταπετσαρίες & ατμοσφαιρικός φωτισμός (φωτό)

Τι λένε οι σχεδιαστές για τα trends της νέας χρονιάς;

Σχεδιαστές εσωτερικών χώρων αποκαλύπτουν ποιες είναι οι μεγάλες τάσεις του 2023 στην διακόσμηση.

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι - λόγω της πανδημίας - και έχει  αλλάξει ο τρόπος που βλέπουμε τον προσωπικό μας χώρο, τόσο από άποψη αισθητικής, όσο και από άποψη λειτουργικότητας.

Για παράδειγμα οι λευκές κουζίνες και οι ουδέτεροι χώροι, είχαν την τιμητική τους πριν κάποιο καιρό, ωστόσο οι σχεδιαστές προβλέπουν ότι πλέον δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα στραφούν προς το χρώμα.

Πάμε να δούμε όμως ποιες είναι οι 12 μεγαλύτερες τάσεις του 2023, σύμφωνα με το veranda.com:

1. Ξύλο πεύκου και άλλα φυσικά υλικά

Ο αγγειοπλάστης και σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Jonathan Adler είπε κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης παρουσίασης της Caesarstone ότι φέτος αναμένεται να δούμε αρκετά το ξύλο πεύκου, αλλά και την ενσωμάτωση φυσικών υλικών —όπως άλλα ξύλα, πέτρα και φυτά— στους εσωτερικούς χώρους.

2. Δωμάτια με «ζωηρή» ταπετσαρία

Η Lauren Robbins, ιδρυτής και επικεφαλής σχεδιαστής της Lauren Robbins Interiors, λέει ότι τα powder rooms με έντονες ταπετσαρίες «είναι ένα  εξαιρετικό μέρος για να παίξετε με μοτίβα και χρώματα» που μπορεί να μην θέλετε να δοκιμάσετε να βάλετε σε μεγαλύτερους χώρους του σπιτιού. 

3. Σχεδιασμός με γνώμονα την προσωπικότητα

Ο σχεδιαστής David Frazier με έδρα τη Νέα Υόρκη, λέει ότι πολλοί από τους πελάτες του απομακρύνονται από τα ουδέτερα, τέλεια δωμάτια και επιλέγουν αντ 'αυτού τους πιο φιλόξενους χώρους που διαθέτουν προσωπικές πινελιές.

«Έχουμε δει τόσο πολύ μινιμαλισμό τα τελευταία χρόνια. οι πελάτες μας τώρα λαχταρούν ζεστασιά, βάθος και χαρακτήρα στους προσωπικούς τους χώρους». 

4. Υφή Παντού

Η Lindye Galloway, ιδρυτής και επικεφαλής δημιουργική διευθύντρια του Lindye Galloway Design Studio and Shop, λέει ότι αναμένεται το 2023 να δούμε τοίχους με ανάγλυφα σχέδια, ειδικά σε δωμάτια όπως η κουζίνα.

5. Ευεξία στο σπίτι

Αρκετοί σχεδιαστές πιστεύουν ότι τα δωμάτια ευεξίας θα είναι μέσα στις τάσεις τις χρονιάς.  Αντί να κρύβουν ένα Peloton στη γωνία του γραφείου σας στο σπίτι, οι πελάτες ζητούν «πιο προσεκτική εστίαση στην ευεξία », σύμφωνα με τον Sherrell Neal, ιδρυτή και κύριο σχεδιαστή στο Sherrell Design Studio.

Ο Joshua Smith, ιδρυτής και κύριος σχεδιαστής της Joshua Smith Inc., συμφωνεί. «Οι πελάτες ζητούν σκόπιμα χώρους για δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, η άσκηση και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σπα στο σπίτι — γεια σου, Gwyneth Paltrow!», λέει.

6. Βιώσιμος Σχεδιασμός

Ο Smith λέει, «Οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο προσεκτικοί στην επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, και δικαίως, καθώς η σημασία του βιώσιμου σχεδιασμού θα αρχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο.  Οι άνθρωποι ρωτούν όλο και περισσότερο «πού φτιάχνεται» ένα προϊόν. «πώς φτιάχνεται» κ.λπ.».

Η Susan Hayward, ιδρύτρια της Susan Hayward Interiors, σημειώνει ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τα φθηνά έπιπλα για αντίκες ή άλλα διαχρονικά κομμάτια που δεν θα καταλήξουν σε χωματερή μετά από μερικά χρόνια.

7. Εσωτερικοί χώροι εμπνευσμένοι από την αρχιτεκτονική

Η αρχιτεκτονική θα συνεχίσει να εισχωρεί το 2023, στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων.  Ο Eddie Maestri, αρχιτέκτονας, δημιουργικός διευθυντής και ιδιοκτήτης του Maestri Studio, λέει: 

«Μαζί με τους χώρους εμπνευσμένους από το Art-Deco, που έχουμε ήδη  δει, θα αρχίσουμε να βλέπουμε νεύματα και σε άλλα καλλιτεχνικά στυλ, όπως το Brutalism και το Bauhaus».

8. Performance Fabrics

Ο Brad Ramsey, κύριος σχεδιαστής και ιδρυτής της Brad Ramsey Interiors, λέει: «Όλοι θέλουν άφθαρτα υφάσματα!. Υπάρχουν πλέον τόσες πολλές επιλογές που μιμούνται υφάσματα όπως το φυσικό λινό ή το βελούδο, αλλά είναι υλικά υψηλής απόδοσης, ανθεκτικά στους λεκέδες».

9. Η επιστροφή της τραπεζαρίας

Ο Ramsey προβλέπει ότι οι τραπεζαρίες επιστρέφουν το 2023.  «Περάσαμε για χρόνια δημιουργώντας μεγάλους ανοιχτούς χώρους και τώρα λαχταρούμε άνετους (χώρους) που ενθαρρύνουν το να συνδεθούμε με τους άλλους».

10. honey onyx

Αυτό το υλικό ήταν τάση στα 80ς και πλέον επιστρέφει, ειδικά για το μπάνιο και την κουζίνα! Ο Geddes Ulinskas, διευθυντής και ιδρυτής της Geddes Ulinskas Architects, λέει:«Βλέπουμε την πέτρα να επιστρέφει δυναμικά Θα συνεχίσει να θεωρείται ως ένα κλασικό υλικό σχεδιασμού.»

11. «Ήπιες, Μοντέρνες» Κουζίνες

Ο Bob Bakes και ο Paul Kropp, συνιδρυτές της Bakes & Kropp, λένε ότι έχουν δει μια αυξανόμενη ζήτηση για μοντέρνο σχεδιασμό κουζίνας, αλλά πιστεύουν ότι «υπάρχει ένα κενό για να μετριαστεί το ψυχρό, απρόσωπο συναίσθημα που μπορεί να βγάλει ένας τέτοιος χώρος.

Σύμφωνα με τους ίδιους το «κλειδί» είναι η αντίθεση. Μπορούμε να επιλέξουμε για παράδειγμα, ένα γυαλιστερό φινίρισμα για τα ντουλάπια και το ισορροπήσουμε με ξύλινα ράφια ή πάγκους.

12. Ο φωτισμός ως τέχνη

Ήρθε η ώρα για  ατμοσφαιρικό φωτισμό! Ο Creative Director και συνιδρυτής του House of Leon, Jordan Neman, λέει:  «Πιστεύουμε ότι ο φωτισμός θα βρεθεί στο επίκεντρο.  Καθώς οι άνθρωποι σχεδιάζουν και χτίζουν τα σπίτια των ονείρων τους, θα μάθουν τη σημασία του ατμοσφαιρικού φωτισμού και τον ρόλο που παίζει στον δίνει «ζωή» στον χώρο. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ