Ο Ζελένσκι με τα χακί πουλοβεράκια Τ-Shirts του, στον Λευκό Οίκο & το Καπιτώλιο με Πελόζι, ζεύγος Μπάιντεν – Δείτε όλες τις φωτό και βίντεο

Έτυχε «υποδοχής ήρωα» στο Καπιτώλιο

Η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ , η πρώτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του αποτελεί σημείο αναφοράς, όχι μόνο ως προς της στήριξη που αποδεδειγμένα παρέχει όλους τους προηγούμενους μήνες η Αμερική, αλλά και ως προς την… ενδυματολογική διαφορά.

Ποτέ μέχρι τώρα δεν είδαμε σε επίσημη επίσκεψη δίπλα σε πρόεδρο των ΗΠΑ, επισκέπτης να φορά T-Shirt. Το χακί του πολέμου, είναι σημείο αναφοράς του Ζελένσκι. Το έβαλε την μέρα που άρχισε ο αγώνας για την ελευθερία και θα το βγάλει με τη λήξη.

 

 

Ο Ζελένσκι είναι ο Top Guest του Λευκού Οίκου που έχει φορέσει τα γιορτινά του, για τα Χριστούγεννα.

ΑΠΕ/EPA

Ο ίδιος εκτός από τη… δουλειά, υποστήριξη για τη χώρα τους πολεμικό εξοπλισμό και συμφωνίες πόζαρε με το ζεύγος Μπάιντεν, τη Νάνσι Πελόζι πάντα μέσα σε μία πολύ «ζεστή» και φιλόξενη ατμόσφαιρα, ενώ έτυχε «υποδοχής ήρωα» στο Καπιτώλιο.

 

 

 

 

 

 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καλωσόρισε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου στην Ουάσιγκτον και λίγο πριν την ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο.

 

 

Διαβεβαιώσεις Μπάιντεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εξακολουθήσουν να ενισχύουν την αμυντική ικανότητα της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε νωρίτερα στην συνάντησή τους ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδεχόμενος τον ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας που θα είναι «δίκαιη» για το Κίεβο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον αμερικανό ομόλογό του για την στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου η πατρίδα του να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή.

 

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ», είπε ο Ζελένσκι κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, απονέμοντας ένα μετάλλιο στον Μπάιντεν.

«Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν τον κόσμο», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι απένειμε μετάλλιο στον Μπάιντεν

Ένα στρατιωτικό μετάλλιο απένειμε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την πολύτιμη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην πατρίδα του.

ΑΠΕ/Sipa USA POOL

Όπως αφηγήθηκε ο Ζελένσκι στον Μπάιντεν, το συγκεκριμένο μετάλλιο του το έδωσε την προηγούμενη ημέρα ένας Ουκρανός στρατιώτης που πολεμά στην πρώτη γραμμή του μετώπου, περιγράφοντάς τον ως «πραγματικό ήρωα». Σημείωσε μάλιστα ότι χειριζόταν ένα από τα αμερικανικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Ενόψει του ιστορικού ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο στρατιώτης είπε στον Ζελένσκι «Δώσε αυτό στον πρόεδρο», όπως είπε στον Μπάιντεν ο ουκρανός πρόεδρος, δίνοντάς του το μετάλλιο σε μια θήκη με επένδυση από βελούδο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδέχθηκε το μετάλλιο, κάνοντας λόγο για «μεγάλη τιμή» και εξέφρασε την επιθυμία να ανταποδώσει, προσφέροντας στον ουκρανό στρατιώτη ένα αμερικανικό μετάλλιο από το Ιράκ όπου είχε πολεμήσει ο γιος του, Μπο Μπάιντεν.

«Είσαι ο άνθρωπος της χρονιάς», σχολίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επιλογή του Ζελένσκι για το σχετικό εξώφυλλο του περιοδικού Time.

 

 

Μπάιντεν: Ο Ζελένσκι επιθυμεί μια «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία, αλλά ο Πούτιν δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε σήμερα πως αποκόμισε την αίσθηση ότι ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ανοικτός στην επιδίωξη μιας «δίκαιης» ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει δείξει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο.

«Είστε ανοικτός στην επιδίωξη μιας δίκαιης ειρηνευτικής συμφωνίας», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στον Ζελένσκι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να σταματήσει αυτόν τον βάναυσο πόλεμο», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διευκρίνισε πως «δίκαιη» ειρηνευτική συμφωνία σημαίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

 

 

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 1.8 δισ. με Patriot

Κατ' ιδίαν συνάντηση στο Λευκό Οίκο είχαν νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ λίγο αργότερα παραχώρησαν από κοινού συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε επισήμως το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία έχουν στενή επαφή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, αλλά υπογράμμισε ότι ήταν «ιδιαίτερα καλό να συναντιόμαστε από κοντά και να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια».

 Παράλληλα, ανακοίνωσε βοήθεια 1,85 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία με πολεμικό υλικό, που περιλαμβάνει σύστημα Patriot.

 

 

Υποδοχή ήρωα επιφυλάσσει το αμερικανικό Κογκρέσο στον Ζελένσκι

Το όνομα του Ζελένσκι θα προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να γίνει δεκτός με θερμά χειροκροτήματα στο Καπιτώλιο για την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου, αλλά θα εναπόκειται σε αυτόν να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν τον αγώνα της πατρίδας του απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

ΑΠΕ/EPA

Ύστερα από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ζελένσκι θα κληθεί να πείσει ένα δικομματικό ακροατήριο. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει επιφυλάξεις αναφορικά με τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Το όνομα του Ζελένσκι θα προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο ηγετών που έχουν εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η πρώτη ήταν του βασιλιά Καλάκαουα της Χαβάης το 1874. Εν καιρώ πολέμου, εκφώνησαν ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει επίσης βασιλείς και τον πάπα Φραγκίσκο, τον μοναδικό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που έχει ανέβει στο βήμα του ομιλητή.

ΑΠΕ/EPA

α είναι επίσης μια από τις τελευταίες φορές που η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι θα προεδρεύει της συνεδρίασης προτού οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν και επισήμως την πλειοψηφία στις 3 Ιανουαρίου.

Ο σχεδιασμός για την επίσκεψη και την ομιλία του Ζελένσκι στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ξεκίνησε τον Οκτώβριο, όταν η Πελόσι συνάντησε τον πρόεδρο του ουκρανικού κοινοβουλίου Ρουσλάν Στέφαντσουκ.

Τριακόσιες ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι το Κογκρέσο ελέγχει το «πορτοφόλι» των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ιστορική επίσκεψη Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον συμπίπτει χρονικά με τη νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Patriot. Ο ουκρανός πρόεδρος φιλοδοξεί παράλληλα να στείλει μήνυμα στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ παραμένουν στο πλευρό της Ουκρανίας.

ΑΠΕ/EPA

α χρώματα της ουκρανικής σημαίας θα κυριαρχούν στο Κογκρέσο κατά την υποδοχή του Ζελένσκι. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι φορά τακτικά καρφίτσα με τις σημαίες των ΗΠΑ και της Ουκρανίας. Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ έφθασε με μπλε κοστούμι και κίτρινη γραβάτα, περιγράφοντας τον Ζελένσκι ως «ηγέτη που αγωνίζεται για τη ζωή του, την επιβίωση της χώρας του και τη Δημοκρατία».

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ