Story of the day: Βίασε, σκότωσε & στραγγάλισε 15χρονη το 1975 - Κρίθηκε ένοχος 47 χρόνια μετά το φρικτό έγκλημα (φωτό & βίντεο)

Δικαίωση για την οικογένεια του άτυχου κοριτσιού

Ένας άντρας που είχε απαλλαχθεί, για σχεδόν μισό αιώνα, από τις κατηγορίες για την δολοφονία μας έφηβης, βρέθηκε επιτέλους αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη.

Ο Dennis McGrory ήταν 28 ετών όταν επιτέθηκε σεξουαλικά, μαχαίρωσε και στραγγάλισε τη 15χρονη Jacqui Montgomery στο σπίτι της στο Islington, στο βόρειο Λονδίνο, το 1975.

Το επόμενο έτος ο άνδρας από το Milton Keynes του Buckinghamshire πέρασε από δίκη, ωστόσο απαλλάχθηκε των κατηγοριών, κατόπιν εντολής ενός δικαστή.

Όμως κολπικά επιχρίσματα από το σώμα της Jacqueline, είχαν κρατηθεί και εξετάστηκαν ξανά με την χρήση νέων επιστημονικών μεθόδων. Έδειξαν ένα δισεκατομμύριο προς ένα ταίριασμα με το DNA του McGrory. Έτσι ο άντρας συνελήφθη ξανά και κατηγορήθηκε για βιασμό και φόνο για δεύτερη φορά.

Μια αλλαγή στη νομική αρχή της διπλής διακινδύνευσης, το 2003 επέτρεψε η υπόθεση να ανοίξει ξανά. Η μία δίκη διακόπηκε καθώς ο Mcgory αρρώστησε, ωστόσο την Δευτέρα που μας πέρασε  οι ένορκοι χρειάστηκαν μόνο τρεις ώρες διαβουλεύσεων για κρίνουν ένοχο τον 74χρονο σήμερα δράστη, όπως αναφέρει η Daily Mail.

Ο McGrory ήταν «έξαλλος από οργή» όταν σκότωσε τον Jacqui καθώς προσπαθούσε να εντοπίσει την πρώην σύντροφό του Josie Montgomery -τη θεία του θύματος- που είχε σχέση με τον φίλο του John Malloy.

Η εισαγγελέας Sarah Przybylska είπε: «Αναμφίβολα, έξαλλος από την οργή και θέλοντας να επιτεθεί στη Josie, ο κατηγορούμενος ξέσπασε στην Jacqui Montgomery, βιάζοντάς την και δολοφονώντας τη». Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, έσκισε μια σελίδα από το ημερολόγιο της έφηβης, με τη διεύθυνση της θείας της.

Το κορίτσι είχε βρθεί νεκρό από τον πατέρα της  Robert Montgomery, ξαπλωμένο στο πάτωμα του σαλονιού τους,  τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Ιουνίου 1975. Έφερε θανατηφόρα τραύματα από μαχαίρι καθώς και ένα αμβλύ τραύμα στο πρόσωπο, ενώ την την είχαν στραγγαλίσει με το καλώδιο ενός ηλεκτρικού σίδερου.

Οι ένορκοι είπαν ότι ο 74χρονος σήμερα συνταξιούχος είχε απειλήσει ότι θα βιάσει την Jacqui στο παρελθόν και εκείνο το βράδυ το έκανε πράξη.

Ο Διευθυντής των Δημοσίων Εισαγγελιών, Max Hill KC, χαιρέτισε την ετυμηγορία ενοχής του MacGory λέγοντας: «Αυτό το έγκλημα έλαβε χώρα μια ολόκληρη δεκαετία πριν ανοίξει τις πόρτες της η Crown Prosecution Service (CPS), οπότε είναι σίγουρα η παλαιότερη υπόθεση που έχω συναντήσει.  

Είναι μία από τις πολύ λίγες υποθέσης διπλής διακινδύνευσης, που έχω εξουσιοδοτήσει προσωπικά να οδηγηθούν στο Εφετείο. Είμαστε πολύ κοντά τώρα στην 50ή επέτειο αυτού του εγκλήματος, γι' αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που καταφέραμε να καταδικάσουμε τον δράστη μετά από τόσα χρόνια. Είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό και σπάνιο βήμα να ζητηθεί από το Εφετείο, όπως έκανα εγώ, να ακυρώσει μια αθώωση για φόνο, είτε αυτή η αθώωση έγινε πριν από πέντε χρόνια είτε πριν από 50 χρόνια».

Πρόσθεσε ακόμα, μεταξύ άλλων ότι: «Το DNA του βρέθηκε στο σώμα της υπό συνθήκες όπου αρνείται μέχρι σήμερα - ότι βρισκόταν στο σημείο ή στο σπίτι στο οποίο δολοφονήθηκε το κορίτσι. 

Έτσι, αυτό αποτέλεσε ένα πραγματικά σημαντικό νέο αποδεικτικό στοιχείο μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία περιελάμβαναν την εύρεση μιας σελίδας από το ημερολόγιο της Jacqueline κατά τη σύλληψή του το 1975».

Πρόσθεσε ότι παρόλου που η δολοφονία έλαβε χώρα πριν από πέντε δεκαετίες, αυτό δεν καθιστά την υπόθεση λιγότερο σημαντική και πως είναι βέβαιος ότι ο δράστης πίστευε μέχρι σήμερα, ότι την έχει γλιτώσει. Η καταδίκη του ανατρέπει μια προηγούμενη αθώωση που είχε εκδοθεί από δικαστή πριν από 46 χρόνια.

Η εν ενεργεία ντετέκτιβ  Rebecca Reeves της Ομάδας Ειδικών Υποθέσεων του Met's, είπε: «Ήταν μια εξαιρετικά βίαιη επίθεση σε ένα νεαρό κορίτσι και οι σκέψεις μου είναι με την οικογένειά της, με τα αδέρφια της και τα άλλα μέλη της οικογένειάς της που είναι ακόμα ζωντανά σήμερα.

Αυτή ήταν μια εξαιρετικά απαιτητική έρευνα που διήρκεσε πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα και η καταδίκη στο δικαστήριο το 2022, έρχεται μετά από επτά χρόνια πραγματικής ερευνητικής εργασίας. Ο υπεύθυνος της υπόθεσης εργάστηκε σε όλο αυτό με μεγάλη αφοσίωση». Η ίδια πρόσθεσε ότι η οικογένεια της έφηβης ήταν εκείνη που ζήτησε να γίνει η ιατροδικαστική εξέταση. 

Η αδερφή της Jacqui, Kathy είπε: «Ένας βίαιος άνδρας που ζούσε στην οικογένειά μας (βίασε και) δολοφόνησε την αδερφή μου. Μπόρεσε να ζήσει τη ζωή του. Έχει περάσει σχεδόν 50 χρόνια ως ελεύθερος άνθρωπος κάνοντας ό,τι ήθελε.  Το βρίσκω ανυπόφορο όταν η αδερφή μου δεν έφτασε ούτε τα 16α γενέθλιά της.

Οι πράξεις του προκάλεσαν τραύματα σε τόσους πολλούς ανθρώπους και δεν υπήρξαν συνέπειες για αυτόν. Η έρευνα των τελευταίων ετών έφερε ξανά της αναμνήσεις της δολοφονίας που προκάλεσε πόνο και άγχος σε εμένα και την οικογένειά μου και νιώθω ανακούφιση που επιτέλους δικαιώσαμε την Jacqui».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ