Γυμναστική: Οι καλύτερες συμβουλές άσκησης - Η σωστή τεχνική είναι το Α και το Ω

Μέσω της προπόνησης βελτιώνουμε την φυσική μας κατάσταση, την δύναμή μας, την εμφάνιση μας και πάνω από όλα, την ψυχολογία μας

Η γυμναστική έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Όπως όλοι ξέρουμε, μέσω της προπόνησης βελτιώνουμε την φυσική μας κατάσταση, την δύναμή μας, την εμφάνιση μας και πάνω από όλα, την ψυχολογία μας.

Πως θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε την επίσκεψή μας στο γυμναστήριο απόλυτα αποδοτική;

Παρακάτω θα δούμε τις 10 καλύτερες συμβουλές για την άσκηση.

1. Η προπόνηση είναι ατομική υπόθεση

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η απόδοση στην προπόνηση είναι εντελώς υποκειμενική. Μην βιάζεσαι. Μην προσπαθείς να κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι στο γυμναστήριο. Το να προσπαθείς να αντιγράψεις τους άλλους μπορεί να επιφέρει ακόμα και τραυματισμό. Κάνε την προπόνηση σου ανάλογα με τον δικό σου ρυθμό προόδου και χρησιμοποίησε την αντίστοιχη επιβάρυνση.

2. Κατέγραψε την πρόοδό σου

Καταγράφοντας την πρόοδό σου, όχι μόνο μπορείς να ξέρεις την απόδοσή σου σε κάθε προπόνηση, αλλά επιπρόσθετα, μπορείς να κάνεις αντιληπτή και την σταδιακή εκπλήρωση του στόχου σου.

Επιπλέον, το να βλέπεις την εξέλιξη σου, θα επιδράσει θετικά  και στην ψυχολογία σου.

3. Η σωστή τεχνική είναι το Α και το Ω

Εκτελώντας τις ασκήσεις με τον σωστό τρόπο, τον σωστό ρυθμό και σε όλο το εύρος της κίνησης έχει σαν αποτέλεσμα την μέγιστη απόδοση της άσκησης. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις και τους πιθανούς τραυματισμούς.

4. Κάνε τα σωστά διαλείμματα

Τα διαλείμματα, τόσο ανάμεσα στα σετ, όσο και ανάμεσα στις προπονήσεις, είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των μυών και την καλύτερη απόδοση στην άσκηση.

5. Φάε σωστά

Μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες αλλά και με τους σωστούς υδατάνθρακες (φρούτα, σιτηρά ολικής άλεσης κλπ) μπορεί να σου δώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεσαι.

Άλλωστε, όπως όλοι ξέρουμε η γυμναστική από μόνη της δεν αρκεί, για να πετύχουμε τον στόχο μας, αν δεν την συνδυάσουμε και με την κατάλληλη διατροφή.

6. Μην εμπιστεύεσαι τα social media, εμπιστεύσου τον προπονητή σου

Πολλές φορές βλέπουμε στο γυμναστήριο να αντιγράφουν κάποιο πρόγραμμα ή κάποιες ασκήσεις που έχουν δει στο internet, γράφει η Γυμνάστρια  Κωνσταντίνα Ζήρου στο fmh.gr.

Στην πραγματικότητα, πολλές από αυτές τις ασκήσεις που βλέπουμε στα social media είναι χάριν εντυπωσιασμού, δεν αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ή πολύ απλά δεν ταιριάζουν στο επίπεδό μας ή ακόμα και στον στόχο μας.

7. Όρισε μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για την προπόνησή σου

Το να ορίσεις μία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για την προπόνησή σου θα σε κάνει πιο συνεπή. Ετοίμασε τον σάκο σου με τα απαραίτητα και άφησέ τον σε κάποιο εμφανές σημείο κοντά στην είσοδο του σπιτιού σου.

Μόλις φτάσει η ώρα που έχεις ορίσει για την προπόνησή σου, απλά πάρε τον σάκο και φύγε. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποτρέψεις οποιεσδήποτε δικαιολογίες σε απομακρύνουν από τον στόχο σου.

8. Διάλεξε το στυλ προπόνησης που σου ταιριάζει

Υπάρχουν πολλά είδη προπόνησης πέρα από τα βάρη. Μην εγκλωβίζεσαι. Δοκίμασε διάφορα στυλ προπόνησης μέχρι να βρεις αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου αλλά πάνω από όλα στις προτιμήσεις σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα πηγαίνεις για προπονήσεις, πάντα, με την καλύτερη διάθεση.

9 Άκουσε το σώμα σου και δώσε σημασία

Δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Κάποιες μέρες δεν μπορούμε να αποδώσουμε στην προπόνηση είτε λόγω κούρασης, λόγω ψυχολογίας, λόγω διατροφής ή διαφόρων άλλων παραγόντων.

Αυτές τις μέρες μπορούμε να επιλέξουμε να ελαττώσουμε λίγο την ένταση και την επιβάρυνση της προπόνησης να επιλέξουμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό ή ακόμη και να ξεκουραστούμε.

10. Η προπόνηση δεν γίνεται μόνο στο γυμναστήριο

Αν δεν έχεις την διάθεση να μπεις σε ένα κλειστό χώρο για να γυμναστείς, μπορείς απλά να επιλέξεις κάτι διαφορετικό. Προπονήσου στο γήπεδο, σε κάποια παραλία, διάλεξε κάποιο άθλημα, πήγαινε για πεζοπορία ή για τρέξιμο στην εξοχή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ