Έξυπνες συμβουλές για ένα οικονομικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! - Προγραμματίστε τα γεύματα

6+1 Συμβουλές για ένα οικονομικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι...

2/3 Έλληνες καταναλωτές είναι ενθουσιασμένοι με τα Χριστούγεννα και δε θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίον θα γιορτάσουν μετά από μια χρονιά κρίσης.

Ενώ 6/10 προγραμματίζουν είτε να διατηρήσουν τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους είτε να ξοδέψουν περισσότερα για τις φετινές γιορτές, όπως προκύπτει από μία τελευταία μελέτη.

Στη συγκεκριμένη έρευνα πήραν μέρος περισσότεροι από 800 καταναλωτές στην Ελλάδα και με βάση τις απαντήσεις τους συμπεραίνουμε ότι από τη μια, οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, έχουν αντίκτυπο στις προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά από την άλλη, τα περισσότερα νοικοκυρά στην Ελλάδα θα ήθελαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς κάποια αλλαγή και με παραδοσιακό τρόπο.

Στην πραγματικότητα όμως οι καταναλωτές για φέτος θα αγοράσουν μία το πολύ δύο φορές μελομακάρονα και κουραμπιέδες για το τραπέζι τους ενώ πέρσι έπαιρναν και τέσσερις και πέντε φορές, λένε οι επιχειρηματίες.

Οι περισσότεροι καταναλωτές θα προσπαθήσουν να μπουν στο κλίμα των ημερών, όμως φέτος στις αγορές τους θα είναι πιο συγκρατημένοι. Παρακάτω προτείνουμε μερικές λύσεις που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε να οικονομικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και παράλληλα να διατηρήσουμε την θρεπτικότητα στο γιορτινό μας τραπέζι αλλά και στην καθημερινότητα μας.

6+1 Συμβουλές για ένα οικονομικό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι:

Προγραμματισμός γευμάτων

Εάν υπάρχει ένα πλάνο των συνταγών και τα υλικών που περιλαμβάνονται στα γεύματα κάθε ημέρας, μπορούμε να είμαστε προετοιμασμένοι για τα τρόφιμα που θα χρειαστούμε από το σουπερμάρκετ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποφύγουμε να ξοδέψουμε χρήματα για γρήγορο, ανθυγιεινό φαγητό, ή μη ωφέλιμες αγορές, ψωνίζοντας τρόφιμα σε ποσότητα που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε.

Μαγείρεμα στο σπίτι με τους αγαπημένους μας και σε μεγάλες ποσότητες

Η προετοιμασία των γευμάτων και σνακ  στο σπίτι προσφέρει πραγματικά ασύγκριτα οφέλη, καθώς στο σπίτι έχουμε τον πλήρη  έλεγχο των υλικών που επιλέγουμε για τα πιάτα μας. Αυτό συνεισφέρει στο να κάνουμε θρεπτικές και ταυτόχρονα οικονομικές επιλογές.

Όταν επιλέγουμε delivery ή κάποιο εστιατόριο, αφήνουμε τον έλεγχο της ποιότητας και ποσότητας των συστατικών του πιάτου μας σε άλλους. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την σπατάλη χρημάτων, αυξάνουμε και τη θερμιδική μας πρόσληψη. Μπορούμε ακόμα να μαγειρεύουμε μεγαλύτερες ποσότητες τοποθετώντας ένα μέρος τους στην κατάψυξη, ώστε να εξοικονομούμε ενέργεια.

Και ταυτόχρονα να επιλέξουμε την παρουσία  αγαπημένων μας προσώπων στη διαδικασία του μαγειρέματος ώστε να προσδώσουμε έναν ιδιαίτερο τόνο ζεστασιάς και θαλπωρής σε όλη τη διαδικασία.

Δημιουργία λίστας τροφίμων με εποχικά προϊόντα

Η οργάνωση μίας λίστας με τα υλικά και τις ποσότητες που θα χρειαστεί να αγοράσουμε πριν πάμε για ψώνια, θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις υπερβολές και τις άσκοπες αγορές. Η επιλογή εγχώριων προϊόντων από τις συνοικιακές μας λαϊκές θα επιφέρει οικονομία και φρεσκάδα στο τραπέζι μας.

Κάνουμε αγορές με γεμάτο στομάχι

Μια καλή πρόταση είναι να έχουμε φάει το μεσημεριανό μας  πριν φύγουμε για τα ψώνια μας ή αν δεν έχουμε προλάβει να επιλέξουμε κάποιο σνακ. Καθώς το να επισκεφτούμε το σουπερμάρκετ με άδειο στομάχι σίγουρα δε θα μας βοηθήσει στις επιλογές μας.

Αγορά λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων και αποφυγή γρήγορου φαγητού

Τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα (π.χ. προτηγανισμένες πατάτες) είναι ευκολότερα στη χρήση, ωστόσο κοστίζουν πολύ παραπάνω και μας επιβαρύνουν με επιπλέον θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

Αν και το γρήγορο φαγητό θεωρείται για πολλούς μια εύκολη και φθηνή εναλλακτική, τις περισσότερες φορές δεν είναι καθώς το τελευταίο διάστημα οι τιμές σε διάφορα ταχυφαγεία έχουν αυξηθεί. Η επιλογή των υλικών μας είναι σύμμαχος μας στη διατήρηση της ποιότητας στη διατροφή μας.

Επιλογή προσφορών για οικονομική διατροφή

Καθημερινά τα καταστήματα παρέχουν εκπτώσεις, ή καμπάνιες προσφορών σε συγκεκριμένα τρόφιμα . Μπορούμε  να ενημερωνόμαστε για αυτές από τα διαφημιστικά φυλλάδια, ή από τις σελίδες των εκάστοτε καταστημάτων στο ίντερνετ καθώς υπάρχουν πολλές καλές ευκαιρίες, σύμφωνα με το logodiatrofis

Και όπως λέει ένα ρητό: Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Παλιότερα  ίσως πιστεύαμε πως η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητα και ακριβή. Σήμερα με όλες αυτές τις επιλογές που έχουμε μπορούμε να συνδυάσουμε την προμήθεια υγιεινών τροφίμων με την οικονομία στην καθιερωμένη επίσκεψή μας στο σουπερμάρκετ.

Τις φετινές γιορτές μπορούμε να επιλέξουμε θρεπτικές, γευστικές και παράλληλα οικονομικές λύσεις και να μαγειρέψουμε μαζί με τους αγαπημένους μας ζώντας τη μαγεία των γιορτών. Τα Χριστούγεννα έρχονται και μπορούμε να απολαύσουμε στιγμές, γεύσεις, ξεκούραση, διασκέδαση και ό,τι άλλο επιθυμούμε.

Καλές γιορτές με υγεία και φως στις ψυχές μας!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ