Εύα Καϊλή: «Δηλώνει αθώα», λέει ο δικηγόρος της-Αύριο η απόφαση για προφυλάκιση ή μη (βίντεο)

«Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ» δήλωσε, μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο Open, τόνισε ότι η Εύα Καϊλή δηλώνει αθώα και επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που της προσάπτονται.

«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση -ρητά και κατηγορηματικά -με χρηματισμούς από το Κατάρ, αυτή είναι η θέση της. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν. Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά, γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κ. Μαγδαλένα Καϊλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον πατέρα της Εύα Καϊλή, Αλέξανδρο Καϊλή διευκρίνισε ότι δεν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι από τις βελγικές αρχές κι ότι «είναι ελεύθερος, αν θέλει να έρθει στην Ελλάδα», αλλά «όταν ένας πατέρας βλέπει το παιδί του σε τόσο δύσκολη θέση μένει δίπλα του».

«Η κ. Καϊλή δεν έχει καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στη ζωή της. Η μόνη της δραστηριότητα είναι αυτή που ήταν γνωστή, ευρωβουλευτής. Η εταιρεία real estate που ακούστηκε, είναι μια ΙΚΕ, που έχει συσταθεί εδώ κι ένα μήνα, με εταιρικό κεφάλαιο 1.000. Δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, κι όλα αυτά προκύπτουν στο ΓΕΜΗ. Καμία μα καμία εμπορική δραστηριότητα δεν είχε στη ζωή της η κ. Καϊλή.

Η Αρχή για το ξέπλυμα καλώς έκανε διότι όταν ακούει ότι υπάρχει μια τέτοια κατηγορία στις Βρυξέλλες, είναι υποχρεωμένη κι αυτή προληπτικά να πάρει κάποια μέτρα. Έτσι δέσμευσε κι αυτή τους λογαριασμούς της ίδιας, του πατέρα και της αδελφής της κ. Καϊλή. Αυτοί όμως οι λογαριασμοί που κατατίθενται οι μισθοί».

 

 

Την Τετάρτη κρίνεται η προφυλάκιση της

Διάχυτη είναι πλέον στους διαδρόμους του Στρασβούργου και των Βρυξελλών η αίσθηση ότι η υπόθεση του Κατάρ («Κατάρ-gate»), με την εμπλοκή της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή και πρώην -από χθες- Αντιπροέδρου του ΕΚ, Εύας Καϊλή άνοιξε το «Κουτί της Πανδώρας», δημιουργώντας ισχυρούς τριγμούς στο ευρωπαϊκό εποικοδόμημα.

Με την  Ελληνίδα ευρωβουλευτή  να βρίσκεται στον πυρήνα αυτού του πολιτικού θρίλερ, το πρώτο προδικαστικό σκέλος της υπόθεσης θα κριθεί την Τετάρτη. Τότε, ο δικαστής θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή όχι η Εύα Καϊλή έως ότου ξεκινήσει η δίκη. Υπενθυμίζεται, ότι το βελγικό δίκαιο έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το ελληνικό, μια τέτοια σημαντική είναι το καθεστώς της προφυλάκισης.

Το νομικό καθεστώς στο Βέλγιο

Για τις ποινές που πρόκειται να αντιμετωπίσουν όσοι εμπλέκονται στο Qatar Gate μίλησε στην ΕΡΤ ο Νίκος Κορογιαννάκης. O δικηγόρος που γνωρίζει το νομικό σύστημα του Βελγίου έκανε λόγο για σοβαρά παραπτώματα, για τα οποία, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες, ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης.

«Αυτή τη στιγμή, από τις πληροφορίες που έχουμε κι εμείς από δημόσια Μέσα, της απαγγέλθηκαν σήμερα το απόγευμα οι τρεις κατηγορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με τη βελγική δικονομία, πρέπει μέσα σε 48 ώρες αυτή η προφυλάκιση που διατάχθηκε από τον ανακριτή να επιβεβαιωθεί από το δικαστικό συμβούλιο. Μέσα σε αυτές τις 48 ώρες λοιπόν θα έχει η υπεράσπισή της πρόσβαση στον φάκελο που μέχρι τώρα δεν είχε» τόνισε ο κ. Κορογιαννάκης.

Όπως σημείωσε, «οι δικηγόροι τους έχουν πρόσβαση στο φάκελο μόνον εφόσον προφυλακιστούν, όπως έγινε σήμερα. Τότε αποκτούν πρόσβαση στον φάκελο για 48 ώρες και στη συνέχεια επιβεβαιώνεται ή απορρίπτεται η απόφαση του ανακριτή – δικαστή για προφυλάκιση από δικαστικό συμβούλιο, από ανθρώπους που δεν έχουν ξαναδεί την έρευνα, δεν έχουν ξαναδεί τα χαρτιά και στην οποία οι δικηγόροι της αγορεύουν».

Η ασυλία και το αυτόφωρο

Σχετικά με το θέμα της ασυλίας, ο κ. Κορογιαννάκης εξήγησε ότι προκειμένου οι βελγικές αρχές να το αποφύγουν, πρέπει να συλλάβουν τον ευρωβουλευτή επ αυτοφώρω. «Επ αυτοφώρω σημαίνει την ώρα που διαπράττει κάποιο ποινικό αδίκημα, είτε την ώρα που λαμβάνει τη δωροδοκία, γιατί περί αυτού συζητάμε εδώ, είτε τη στιγμή κατά την οποία προσπαθεί να αποκρύψει προϊόντα εγκλήματος. Δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες, αλλά πάντως μόνον αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο μπορεί να υπάρξει απόφαση προφυλάκισης. Πρόκειται για τη διάταξη που περιέχει το πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναφέρει ρητά ότι δεν μπορεί να γίνει επίκληση της ασυλίας όταν υπάρχει σύλληψη επ αυτοφόρω. Υπάρχει πράγματι σύλληψη το επ αυτόφωρο; Υποθέτω ότι οι δικηγόροι της σε 48 ώρες από τώρα, κάποια στιγμή την Τετάρτη το πρωί, θα κληθούν να το εξηγήσουν και να το πολεμήσουν ενώπιον των δικαστών».

Όσον αφορά στις ποινές που επισείουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η κα Καϊλή, ο κ. Κορογιαννάκης απάντησε ότι πρόκειται για σοβαρά παραπτώματα. «Ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει τρία έως πέντε έτη φυλάκισης, εφόσον αποδειχθούν οι κατηγορίες αυτές, δηλαδή και η παθητική δωροδοκία – δωροληψία, όπως τη λέμε και η σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση».

Για το ενδεχόμενο κατ’ οίκον περιορισμού κράτησης ο δικηγόρος τόνισε: «Μπορεί αλλά για να διαταχθεί η προσωρινή κράτηση πρέπει να συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις και ο κατηγορούμενος είναι αυτός, ο οποίος πρέπει να εξηγήσει γιατί οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται σε περίπτωση κράτησης στο σπίτι. Υποθέτω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την κα Εύα Καϊλή και για την οποία δικαιολογείται η προσωρινή κράτηση είναι η δυνατότητά της και των συγκατηγορουμένων της να επηρεάσουν την έρευνα και να εμποδίσουν την έρευνα. Κατά συνέπεια, νιώθω ότι υπάρχει ένας πολύ ισχυρός λόγος να μην απελευθερωθεί αμέσως, εφόσον αληθεύουν αυτές οι κατηγορίες».

Σε κεντρικό ρόλο ο Παντζέρι

Επιπλέον, η έντονη δράση του Ιταλού πρώην Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι στο Μαρόκο, ο οποίος φέρεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην απόπειρα διείσδυσης του Κατάρ στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων, ανοίγει νέους δρόμους στις διωκτικές Αρχές, ιδίως όταν οι επιχειρήσεις για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης εντείνονται, με την πάροδο του χρόνου.

«Οι καταγγελίες για διαφθορά σε βάρος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άκρως ανησυχητικές», δήλωσε, άλλωστε, χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την Εύα Καϊλή, συμπληρώνοντας πως «οι ισχυρισμοί είναι άκρως ανησυχητικοί, πολύ σοβαροί» και επανέλαβε ότι προτείνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας που θα καλύπτει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Οι Βέλγοι έχουν κάνει 20 εφόδους

Παράλληλα με τις πολιτικές προεκτάσεις, σε νέο γύρο εφόδων και ερευνών προχώρησαν χθες οι αστυνομικές Αρχές του Βελγίου, έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά 20 εφόδους από την περασμένη Παρασκευή σε γραφεία και κατοικίες Ευρωβουλευτών, κοινοβουλευτικών βοηθών και άλλων εμπλεκόμενων προσώπων, οι οποίες επεκτάθηκαν προχθές, Κυριακή και στην Ιταλία. Παράλληλα, «παγωμένα» παραμένουν τα πληροφοριακά συστήματα δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων από τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να μην υπάρξει απώλεια νευραλγικών στοιχείων, ενώ σφραγισμένα παραμένουν στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου τα γραφεία της Εύας Καϊλή και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Μετσόλα: Το Ευρωκοινοβούλιο δέχεται επίθεση

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα (Στρασβούργο © European Union 2022)

Στην «χειρότερη ημέρα» της καριέρας της, όπως εξομολογήθηκε η ίδια χθες, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα απευθύνθηκε σε δραματικούς τόνους προς την Ολομέλεια, σημαίνοντας συναγερμό για το μέλλον του θεσμού. «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μετσόλα, συμπληρώνοντας πως «είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε».

Δεσμευόμενη, παράλληλα, πως δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία» με φόντο την υπόθεση του Κατάρ, η Πρόεδρος του ΕΚ ισχυρίστηκε ότι «δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί» στην υπόθεση του Κατάρ, ανακοινώνοντας μια σειρά από πρώτα μέτρα αναχαίτισης τυχόν προσπαθειών επηρεασμού και δωροδοκίας των Ευρωβουλευτών. Ανάμεσά τους:

Αλλάζουν όλα στο Ευρωκοινοβούλιο

Διεξαγωγή συζήτησης σήμερα, Τρίτη σχετικά με τις καταγγελίες για χρηματισμό από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ακολουθούμενη από ψήφισμα την Πέμπτη.

Επιστροφή της Έκθεσης σχετικά με τις απαλλαγές από την υποχρέωση έκδοσης βίζα για κατόχους διαβατηρίων Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν και Ισημερινού πίσω στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών για περαιτέρω συζήτηση, αντί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον, «θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς» υποστήριξε η κ. Μετσόλα, σε μια προσπάθεια ανάκτησης μέρους του χαμένου κύρους του θεσμού, μπροστά στη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων.

Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της «κάθαρσης», άλλωστε, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές διέγραψαν χθες δια παντός από τις τάξεις τους την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, ενώ επικαλούμενοι το άρθρο 21 του καταστατικού ζητούν άμεσα να κινηθούν οι απαραίτητες θεσμικές ενέργειες ώστε να καθαιρεθεί από την θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, αφού προηγουμένως αφαίρεσαν και τη φωτογραφία της από την ιστοσελίδα του κόμματος.

Έρευνες 4 μηνών

Εν τω μεταξύ, στην υπόθεση επανήλθε χθες με περισσότερες λεπτομέρειες και η Εισαγγελία του Βελγίου, γνωστοποιώντας πως η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ενώ συνεχίζεται. «Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαλίτσα που βρισκόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση, «φωτογραφίζοντας» τους Αντόνιο Παντζέρι και Εύα Καϊλή.

Εξαιτίας αυτού, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αναμένεται να βρεθεί αύριο ενώπιον των ανακριτικών Αρχών, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα κριθεί προφυλακιστέα μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης της (σε 1-1,5 χρόνο) ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους κι ενώ νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τη δραστηριότητά της τις τελευταίες ώρες και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης διέταξε χθες τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κ. Καϊλή, του συζύγου της, των γονέων και των άμεσων συγγενικών της προσώπων (λχ. Αδελφών), προκειμένου να εντοπιστούν, αν τυχόν υπάρχουν, χρηματικά ποσά και δώρα που μπορεί να συνδέονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Στο στόχαστρο των ελληνικών Αρχών έχει τεθεί ακόμη εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων, η οποία εντοπίστηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι και την οδό Σκουφά και ήδη δεσμεύθηκε, ενώ πραγματοποιείται έλεγχος για την εν γένει δραστηριότητα της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ