Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν είναι βλαξ, είναι συνένοχος στις υποκλοπές- Όσο όμορφος κι αν είσαι στο Βέλγιο οι θεσμοί λειτουργούν (βίντεο)

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις εξελίξεις στο OPEN

Για την υπόθεση των υποκλοπών, τις επερχόμενες εκλογές, το Qatar Gate, και την οικονομία μίλησε σε συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο των νέων αποκαλύψεων, τόνισε πως ο πρωθυπουργός έχει χάσει πλέον την ευκαιρία να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε, καθώς εδώ και τέσσερις μήνες έχει επιλέξει να συγκαλύψει την υπόθεση επικαλούμενος το απόρρητο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για δημοκρατική εκτροπή και ενώ χαιρέτησε τις αποστάσεις που πήραν από την κυβερνητική γραμμή βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, τόνισε ωστόσο ότι η επιλογή και των 156 «γαλάζιων» να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ τους κάνει συνένοχους.

Η λειτουργία των θεσμών στην Ευρώπη δεν έχει σχέση με την Ελλάδα

Στη συνέντευξή στο OPEN o κ. Τσίπρας κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει τις εξελίξεις με το Qatar Gate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, λέγοντας χαριτολογώντας ότι αρχίζει να αισθάνεται σαν τους «Μένουμε Ευρώπη», που λένε «τι καλά που θα ήμασταν και εμείς εδώ στην Ελλάδα αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί και διωκτικές Αρχές και η δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα στο κέντρο της Ευρώπης, το Βέλγιο».

«Βλέπουμε πως εκεί ακόμα και αν είσαι τόσο όμορφος όσο η κυρία Καϊλή και τόσο υψηλά ιστάμενος, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν. Και φαντάζομαι ότι στον Βέλγιο δεν θα μπορούσε να συμβαίνει ποτέ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα να έχουμε αδιευκρίνιστα ποσά τα οποία οι εισαγγελείς βρίσκουν σε υπουργούς ύψους 1 εκατ. ευρώ και να βάζουν την υπόθεση στο αρχείο.

Να έχουμε στην υπόθεση Novartis, είναι ένα σκάνδαλο παγκόσμιο, το οποίο σε όλες τις χώρες που ξέσπασε είχε γιατρούς και πολιτικούς και εδώ στην Ελλάδα να μην υπάρχει ούτε ένας πολιτικό, ούτε ένας μεγαλογιατρός και να είναι στο σκαμνί η εισαγγελέας που ανέδειξε το σκάνδαλο».

Η ίδια η Δικαιοσύνη θα είχε λειτουργήσει

Έπειτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων λέγοντας:

«Φαντάζομαι πως αν είχε ξεσπάσει στην καρδιά της Ευρώπης αυτή η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων θα είχε η ίδια η δικαιοσύνη -και όχι να πετάμε το μπαλάκι στις εφημερίδες και τους δημοσιογράφους- απευθυνθεί στους παρόχους για να βρει τα στοιχεία.

Επίσης φαντάζομαι πως αν είχε αποκαλυφθεί πως εάν το μισό υπουργικό συμβούλιο ήταν υπό παρακολούθηση, κάποιος από τους υπουργούς θα είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί σε μια ευρωπαϊκή φιλελεύθερη δημοκρατία. Εδώ είμαστε λίγο Βαλκάνια που λέμε».

Ο Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία του αλλά την έχασε

Για το εάν θα επιμείνει στο αίτημα για παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε: Όλο αυτό το διάστημα είχε μεγάλη ευκαιρία και ο πρωθυπουργός και το πολιτικό σύστημα και η δικαιοσύνη. Από τον Αύγουστο και μετά όταν υπήρξε το πρώτο σοκ με την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη – Κουκάκη, ο κ. Μητσοτάκης θα είχε τη δυνατότητα να βγει και να πει εν πάση περίπτωση “εδώ υπάρχει όντως μια πολύ σοβαρή υπόθεση σε βάθος, δεν την γνώριζα αλλά αυτή είναι η αλήθεια».

Όχι να προσπαθεί να κρύβει και να συγκαλύπτει την αλήθεια και να ψεύδεται τέσσερις μήνες. Και είχε τη δυνατότητα και το τελευταίο διάστημα, προχτές, στη Βουλή.

Έστω την τελευταία στιγμή να βγει και να πει πράγματι υπήρχαν παρακολουθήσεις. «Δεν ήξερα εγώ αλλά υπάρχουν», Δεν το επέλεξε αυτό».

Δημοκρατική εκτροπή

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δημοκρατική εκτροπή και σημείωσε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

«Αν όπως μας λέει δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει τι γίνεται στην ΕΥΠ την οποία με δική του πρωτοβουλία μόλις εξελέγη την πήρε στο δικό του γραφείο και δεν ήξερε τι δουλειά κάνει ο ανιψιός του και είχε στηθεί όλο αυτό το σύμπλεγμα παράνομων παρακολουθήσεων, τότε πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που είναι επικίνδυνα ανεπαρκής. Αν όμως είναι συνένοχος και τα γνώριζε όλα αυτά, γιατί η συμπεριφορά του σε μένα αυτό αποδεικνύει, τότε πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία», τόνισε.

«Είναι λυπηρό για το πολιτικό σύστημα και την παράταξη της ΝΔ όλο αυτό που βλέπουμε. Και δεν ξέρω γιατί ο κ. Χατζηδάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Τον θεωρώ έναν άνθρωπο πολιτισμένο και αξιοπρεπή. Δεν είναι ωραίο πράγμα αντί να είσαι ο υπουργός, να είσαι ο στόχος», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι βλαξ, είναι συνένοχος

«Η ΕΥΠ πρέπει να ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλες χώρες και οι άλλες δυνάμεις. Να υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και όχι να ασχολείται με τα εσωτερικά πράγματα. Γιατί εγώ αναρωτιέμαι ποιος ο λόγος να παρακολουθείται ένας υπουργός; Πέραν του ότι κάποιοι στην κεντρική εξουσία των υποπτεύονται και θέλουν να γνωρίζουν ποιες είναι οι συνδιαλλαγές του», τόνισε.

«Είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με αυτή την υπόθεση ανοιχτή;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι ο «κ. Μητσοτάκης είναι βλαξ. Είναι ικανότατος, μπορεί να κατανοεί τι γίνεται. Είναι συνένοχος».

«Αν κάποιος θέλει να κατασκευάσει λίστες, τον πρώτο που θα έλεγε πως παρακολουθεί (η ΕΥΠ) είναι ο Τσίπρας», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αποκαλύψεις του Βήματος σε σχέση με το Pegasus την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε: «από το 2015 έως το 2019 που παραδώσαμε την εξουσία, η ΕΥΠ ούτε αγόρασε ούτε χρησιμοποίησε κανένα παράνομο λογισμικό, ούτε σε ήρθε σε διαπραγμάτευση για τη χρήση αυτού. Σας διαβεβαιώ για αυτό».

Και οι 156 είναι συνένοχοι

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμα ότι στελέχη της ΝΔ θα μπορούσαν να βάλουν ένα φρένο στον αντιδημοκρατικό κατήφορο, προχωρώντας σε μία κίνηση με βάση το Σύνταγμα, αλλαγής πρωθυπουργού εν πλω. Κάτι τέτοιο διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν το επιθυμεί ο ίδιος που προτιμά να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκης στις επερχόμενες εκλογές, ωστόσο θα ήταν μία κίνηση που θα μπορούσε να διασώσει την γαλάζια παράταξη.

Αντιθέτως παρά τις διαφοροποιήσεις γαλάζιων στελεχών και οι 156 ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ όπως και θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, κάτι που τους κάνει συνένοχους, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μείωση του ΦΠΑ

Για το ζήτημα της οικονομία, τις ανατιμήσεις και το καλάθι της νοικοκυράς ο κ. Τσίπρας είπε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πέσει ο ΦΠΑ στα προϊόντα βασικής κατανάλωσης και ο βασικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού, το δημόσιο ταμείο έχει αυξημένα έσοδα και αυτό αποδεικνύει ότι την μεγαλύτερη αισχροκέρδεια την κάνει το ίδιο το κράτος. Ενώ οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, ο ΦΠΑ παραμένει στο επίπεδο όταν είχαμε αρνητικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι η τακτική της κυβέρνησης για να έχει λεφτά στο ταμείο και να δίνει κάποια επιδόματα μετά και να τα παίρνει από τους πολίτες όταν πάνε σούπερ μάρκετ και να βάλουν βενζίνη».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ