Δείτε το βίντεο και δεν θα αφήσετε ποτέ ξανά το καπάκι της τουαλέτας, ανοιχτό-Τι συμβαίνει μόλις τραβήξετε το καζανάκι

Οι επιστήμονες λένε ότι το «σπρέι ή αόρατο σύννεφο» που δημιουργείται κατά τον καθαρισμό της τουαλέτας περιέχει βλαβερά μικρο-σωματίδια

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε λαμπερά πράσινα λέιζερ και κάμερες για να αποκαλύψει για πρώτη φορά πώς εκτινάσσονται γρήγορα από μια τουαλέτα χωρίς καπάκι.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής John Crimaldi είπε: «Αν είναι κάτι που δεν μπορείς να δεις, είναι εύκολο να προσποιηθείς ότι δεν υπάρχει. Αλλά μόλις δείτε αυτά τα βίντεο, δεν θα σκεφτείτε ποτέ ξανά το ξέπλυμα της τουαλέτας με τον ίδιο τρόπο. Δημιουργώντας δραματικές οπτικές εικόνες αυτής της διαδικασίας, η μελέτη μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα μηνύματα για τη δημόσια υγεία».

Τα αερομεταφερόμενα σταγονίδια εκτοξεύονται με ταχύτητες 6,6 πόδια ανά δευτερόλεπτο, φτάνοντας τα 4,9 πόδια πάνω από την τουαλέτα μέσα σε οκτώ δευτερόλεπτα.

Τα μεγαλύτερα κατακάθονται σε επιφάνειες. Τα μικρότερα, μικρότερα από πέντε μικρά (μονάδα μέτρησης), ή ένα εκατομμυριοστό του μέτρου, παραμένουν σε αναστολή για πολλά λεπτά.

Μπορούν να μεταφέρουν E. coli, C. difficile, νοροϊούς και αδενοϊούς. Ο ιός που προκαλεί τον Covid-19, που ονομάζεται SARS-CoV-2, υπάρχει και στα ανθρώπινα απόβλητα.

Το σπρέι ανέβηκε επίσης στην οροφή του εργαστηρίου, και χωρίς να έχει πουθενά αλλού να πάει, μετακινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις μέσα στο δωμάτειο.

Η πειραματική διάταξη δεν περιλάμβανε στερεά απορρίμματα ή χαρτί υγείας μέσα στη λεκάνη και δεν υπήρχαν πάγκοι ή άνθρωποι να κυκλοφορούν, παράμετροι της πραγματικής ζωής που θα μπορούσαν όλες να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Μέτρησαν επίσης τα αιωρούμενα σωματίδια με έναν οπτικό μετρητή σωματιδίων, μια συσκευή που ρουφάει ένα δείγμα αέρα μέσα από ένα μικρό σωλήνα και ρίχνει ένα φως σε αυτό.

Τα μικρότερα σωματίδια όχι μόνο επιπλέουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά μπορούν να ξεφύγουν από τις τρίχες της μύτης και να φτάσουν βαθύτερα στους πνεύμονες κάποιου – καθιστώντας τα πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο.

 

 

Τα ανησυχητικά αποτελέσματα ρίχνουν νέο φως στο πόσα σωματίδια καταλήγουν στον αέρα – και τι μέγεθος έχουν.

Ωστόσο, παρέχουν στους ειδικούς έναν συνεπή τρόπο δοκιμής βελτιωμένων στρατηγικών σχεδιασμού, απολύμανσης και αερισμού για τη μείωση του κινδύνου έκθεσης της δημόσιας υγείας.

Ο καθηγητής Crimaldi πρόσθεσε: «Καμία από αυτές τις βελτιώσεις δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά χωρίς να γνωρίζουμε πώς αναπτύσσεται το σπρέι αερολύματος και πώς κινείται. Το να μπορείς να δεις αυτό το αόρατο σπρέι αλλάζει το παιχνίδι».

Οι ερευνητές γνωρίζουν για περισσότερα από 60 χρόνια ότι όταν ξεπλένεται μια τουαλέτα, τα στερεά και τα υγρά πέφτουν όπως έχουν σχεδιαστεί, αλλά μικροσκοπικά, αόρατα σωματίδια απελευθερώνονται επίσης στον αέρα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει επιστημονικά όργανα για την ανίχνευση της παρουσίας αυτών των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από τις τουαλέτες που έχουν ξεπλυθεί.

Αλλά κανείς δεν κατάλαβε πώς έμοιαζε το σπρέι - ή πώς διασκορπίστηκαν. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ