Έκθεση κόλαφος του ΟΗΕ: 5 γυναίκες κάθε ώρα δολοφονούνται από τον άντρα ή τον φίλο τους – Ανασφαλές μέρος το σπίτι

81.000 έχασαν τη ζωή τους το 2021, οι 45.000 ενδοοικογενειακά θύματα

Πάνω από τις μισές γυναίκες και κορίτσια που έχασαν τη ζωή τους πέρυσι δολοφονήθηκαν από σύντροφο ή στενό συγγενή, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Ο αριθμός των θανάτων είναι «ανησυχητικά υψηλός», αλλά ο ΟΗΕ με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, προειδοποιεί ότι η πραγματική κατάσταση είναι πιθανότατα πολύ χειρότερη.

45.000 ενδοοικογενειακά θύματα το 2021

Η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη αναφέρει ότι τουλάχιστον 45.000 γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο σκοτώθηκαν από συντρόφους ή μέλη της οικογένειας το 2021.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και η UN Women (για την ισότητα των γυναικών) δήλωσαν ότι ο αριθμός αυτός σημαίνει ότι περισσότερες από πέντε γυναίκες ή κορίτσια σκοτώνονται κάθε ώρα από κάποιον από την οικογένειά τους.

Η έκθεση τόνισε ότι αν και τα ευρήματά της σχετικά με τις γυναικοκτονίες ήταν «ανησυχητικά υψηλά», τα πραγματικά νούμερα είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερα.

Το σπίτι δεν είναι ασφαλές μέρος

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκτιμάται ότι 81.100 γυναίκες και κορίτσια σκοτώθηκαν με δόλο πέρυσι. «Από το σύνολο των γυναικών και των κοριτσιών που σκοτώθηκαν με δόλο πέρυσι, περίπου το 56% σκοτώθηκαν από συντρόφους ή άλλα μέλη της οικογένειας… γεγονός που δείχνει ότι το σπίτι δεν είναι ασφαλές μέρος για πολλές γυναίκες και κορίτσια», ανέφερε ο ΟΗΕ.

Η έκθεση αναγνώρισε ότι οι άνδρες και τα αγόρια ήταν πολύ πιο πιθανό να δολοφονηθούν γενικά, αποτελώντας το 81% όλων των θυμάτων. Αλλά οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονταν ιδιαίτερα από τη βία λόγω φύλου στα ίδια τους τα σπίτια, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Πρόσθεσε ότι ο υψηλότερος αριθμός γυναικοκτονιών το 2021 καταγράφηκε στην Ασία, με εκτιμώμενα 17.800 θύματα. Η Αφρική ήταν η δεύτερη πιο θανατηφόρα ήπειρος όσον αφορά την οικογενειακή βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών, με 17.200 καταγεγραμμένα θύματα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Μικρή η πρόοδος

«Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος στην πρόληψη των δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών που σχετίζονται με το φύλο», αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα στοιχεία από την Ευρώπη έδειξαν μείωση κατά 19% στις δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών που σχετίζονται με την οικογένεια την τελευταία δεκαετία, ενώ στην Αμερική παρατηρήθηκε μέση μείωση κατά 6% την ίδια περίοδο.

Το lockdown της πανδημίας ήταν πιθανότατα ένας παράγοντας που συνέβαλε σε μια «ιδιαίτερα θανατηφόρα» χρονιά για τις γυναίκες και τα κορίτσια στη Βόρεια Αμερική το 2020, ανέφερε η έκθεση.

Σημειώνεται ότι οι γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού «ήταν μεγαλύτερες από κάθε ετήσια διακύμανση που παρατηρήθηκε από το 2015».

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αντλήσουν μακροπρόθεσμα δεδομένα στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία λόγω έλλειψης στοιχείων.

«Εξασφαλίζοντας ότι κάθε θύμα καταμετράται, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες θα λογοδοτήσουν και θα αποδοθεί δικαιοσύνη», ανέφεραν τα γραφεία του ΟΗΕ.

Τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν σε πολιτική δέσμευση για την πρόληψη της έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης πολιτικών υπέρ της ισότητας των φύλων, της επένδυσης σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και της "διάθεσης επαρκών πόρων για την πρόληψη"».

Το Panic Button

Η τραγικές ειδήσεις γυναικοκτονιών, βιασμών και κακοποιήσεων γυναικών και κοριτσιών που κατακλύζουν το τελευταίο διάστημα τις ειδήσεις στη χώρα μας, είναι μόλις ένα μέρος ενός παγκόσμιου προβλήματος όπως επιβεβαιώνει η έκθεση του ΟΗΕ.

H ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα επιτρέπει στη γυναίκα που κινδυνεύει να ζητά βοήθεια με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό της. Το «panic button», όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες και μπορεί να αποτελέσει μεταξύ άλλων εργαλείο πρόληψης της βίας κατά των γυναικών.

Πρόκειται για μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή που θα εγκαθιστούν στα κινητά τους οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα οικογενειακής βίας ή ζουν σε καθεστώς φόβου, μέσα από την οποία θα μπορούν να καλέσουν την άμεση δράση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ