Μέγαρο Μαξίμου - «Κιβωτός του Κόσμου» - Η Κυβέρνηση ξήλωσε τον πατέρα Αντώνιο από τη διοίκηση – «Μηδενική ανοχή» - Πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης (βίντεο)

Ραγδαίες οι εξελίξεις μετά τις καταγγελίες για τη δομή στον Κολωνό - Δείτε τις ανακοινώσεις το κυβερνητικού εκπροσώπου

Το άμεσο ξήλωμα του πατέρα Αντώνιου και της συζύγου του από τη διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου» μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Θέλω να ξεκινήσω μ' ένα δυσάρεστο ζήτημα, με αποτρόπαια περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων. Τις μέρες αυτές λίγο μετά τα όσα αποτρόπαια αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση του Κολωνού, η κοινωνία μας συγκλονίζεται από νέες καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών. Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και μάλιστα για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα όπως είναι τα παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός της οικογενειακής τους εστίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Χρειάζεται να γίνει πλήρης διερεύνηση των καταγγελιών αυτών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές. Δε χρειάζεται ούτε αδιαφορία ούτε και κωλυσιεργία αλλά ούτε και βιαστικές κινήσεις και συμπεράσματα. Γιατί ό,τι απόφαση κι αν ληφθεί αυτή θα αφορά τα παιδιά», τόνισε.

Είπε ότι η Ελληνική Αστυνομία συνδράμει τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και εφόσον υπάρξει εγκληματική πράξη, οι υπαίτιοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ότι ο νόμος ισχύει για όλους και οι αρχές λειτουργούν χωρίς να επιφυλάσσουν διακριτική μεταχείριση σε κανέναν.

Τόνισε ότι πλέον η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και πως η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι και είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στη δομή, στην Κιβωτό. «Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία εντός της δομής, όποια εξέλιξη κι αν έχει η υπόθεση αυτή που μας έχει ευαισθητοποιήσει όλους».

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι μετά από τη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, κ. Χατζηδάκη, της υφυπουργού κ. Μιχαηλίδου και του γενικού γραμματέα κ. Σταμάτη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. «Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και γι αυτό η εξέλιξη αυτή είναι επιβεβλημένη», τόνισε.

Επεσήμανε δε, ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη στη διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο. Τόνισε ότι η αρμόδια υπουργός φροντίζει εδώ και καιρό για τη θεσμική θωράκιση του χώρου των ιδρυμάτων, με μοναδική μέριμνα με απόλυτη προτεραιότητα το καλό των παιδιών. «Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ευαίσθητοι. Χωρίς παρορμητισμό», τόνισε. «Όλα πρέπει να γίνουν θεσμικά με βάση τις αρχές του δικαίου και της λογικής».

Η κυβέρνησή μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που βρίσκονται στις δομές. Για το σκοπό αυτό, ενισχύεται διαρκώς ο θεσμός της αναδοχής και της υιοθεσίας. Και ήδη το 40% των παιδιών που διαβιούσαν το 2019 σε ιδρύματα είναι σήμερα στις κατάλληλες για αυτά οικογένειες. Επειδή όμως διεθνώς θεωρείται ότι καλύτερη πρακτική είναι η αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων και η ενίσχυση του θεσμού της αναδόχου οικογένειας, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε με ακόμη γρηγορότερα βήματα προς τα εκεί. Έτσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε θεσμικές αλλαγές.

Οι 3 αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αναδοχής

  1. Στη μείωση του χρόνου που απαιτείται από τη στιγμή που ο πολίτης καταθέτει την αίτησή του μέχρι την ένταξή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων γονέων.
  2. Στη θέσπιση του επιδόματος αναδοχής, ως οικονομική ενίσχυση προς όλες τις ανάδοχες οικογένειες, που κυμαίνεται από 325 έως και 1.200 ευρώ το μήνα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες των παιδιών που υιοθετούνται.
  3. Και στην διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για όσους επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι. Από 30 έως 60 ετών που ήταν, η αναδοχή είναι πλέον εφικτή σε συμπολίτες μας από 25 έως και 75 ετών, με μέγιστη ηλικιακή διαφορά μεταξύ του παιδιού και του αναδόχου, τα 50 έτη.

«Φύτρωσαν ζιζάνια»

Δυστυχώς, έως πρόσφατα, ο χώρος των ιδρυμάτων αυτών είχε αφεθεί σχεδόν ανεξέλεγκτος. Επαφιόμασταν περισσότερο στην προσωπική ευθύνη, το ζήλο και το φιλότιμο των εθελοντικών δομών των οργανώσεων αυτών. Επαναλαμβάνω, σε πολλές περιπτώσεις το μοντέλο αυτό απέδωσε, σε άλλες όμως, φαίνεται, ότι αφέθηκαν περιθώρια ώστε να φυτρώσουν ζιζάνια.

Η θέση και οι πολιτικές της κυβέρνησης απέναντι σε φαινόμενα κακοποίησης παιδιών είναι ξεκάθαρες και συνοψίστηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση. Συνοψίστηκαν με μία φράση «μηδενική ανοχή».

Οι ανακοινώσεις του κ. Οικονόμου

 

Διαβάστε ακόμα

Θάνος Πλεύρης για «Κιβωτό του Κόσμου»: Αν ισχύουν οι καταγγελίες, μιλάμε για κόσμο που θα μπει φυλακή (βίντεο)

Νέα καταγγελία για την «Κιβωτό του Κόσμου»: Χτυπούσαν και κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί – Συγκλονίζει η μαρτυρία μητέρας (βίντεο)

Κώστας Γιαννόπουλος - Χαμόγελο του Παιδιού: Να τιμωρηθεί παραδειγματικά όποιος κάνει κάτι κακό στα παιδιά

Παρέμβαση Ιερώνυμου για «Κιβωτό του Κόσμου» - Απαγόρευση ιεροπραξιών για τον πατέρα Αντώνιο (βίντεο)

«Κιβωτός του Κόσμου»: Η απάντησή της στα δημοσιεύματα για τον πατέρα Αντώνιο (βίντεο)

Θεοδωρικάκος για «Κιβωτό του Κόσμου»: «Όποιοι και αν είναι οι δράστες, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» (βίντεο)

Γιάννης Οικονόμου για «Κιβωτό του Κόσμου»: Δεν τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία της δομής (βίντεο)

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ