Twitter: Κύμα παραιτήσεων και προσωρινό κλείσιμο γραφείων - Το τελεσίγραφο του Μασκ & ο τρόμος στον Λευκό Οίκο από τον μεγιστάνα

Εκατοντάδες υπάλληλοι του Twitter εκτιμάται ότι θα εγκαταλείψουν την εταιρεία έπειτα από το τελεσίγραφο του νέου ιδιοκτήτη Έλον Μασκ, ο οποίος κάλεσε τους εργαζομένους είτε να δεσμευθούν ότι θα εργάζονται για «πολλές ώρες σε υψηλή ένταση», είτε να αποχωρήσουν.

Με την εταιρεία να κλείνει προσωρινά -μέχρι τη Δευτέρα- τα γραφεία της για το προσωπικό, τίθενται πλέον ερωτήματα για το κατά πόσο είναι εφικτό να παραμείνει ανεπηρέαστη η λειτουργία της, ενώ ήδη μεταξύ των χρηστών στην πλατφόρμα έγιναν δημοφιλή τα hashtags #RIPTwitter, #TwitterDown, καθώς και οι αναφορές για άλλα, εναλλακτικά στο Twitter μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Mastodon και το Myspace.

 

 

Οι αποχωρήσεις περιλαμβάνουν πολλούς μηχανικούς που είναι υπεύθυνοι για την επιδιόρθωση σφαλμάτων, κάτι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σταθερότητα της πλατφόρμας και προκαλεί συζητήσεις μεταξύ των ανώτερων στελεχών για το ποιοι από όσους αποχώρησαν πρέπει να επιστρέψουν, ανέφεραν νυν και πρώην υπάλληλοι, σύμφωνα με τον Guardian.

Ταυτόχρονα ο Έλον Μασκ σε μια προσπάθεια να δείξει ότι αναγνωρίζει τα λάθη του και ότι επιστρέφουν άτομα που χρειάζεται προχώρησε σε μία ανάρτηση όπου αγκαλιάζει δύο άτομα που τα κάλεσε να επιστρέψουν.

 

 

Επειδή τα στοιχεία έδειχναν ότι ο αριθμός όσων αρνήθηκαν να υπογράψουν το τελεσίγραφο ήταν μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν, ο Μασκ αναθεώρησε εν μέρει την απόφασή του να βάλει φρένο στην τηλεργασία, λέγοντας στους εργαζομένους την Πέμπτη ότι θα τους επιτρέπεται να εργάζονται εξ αποστάσεως, εάν οι διευθυντές τους ισχυρίζονταν ότι είχαν «μια εξαιρετική συμβολή».

Μείωση προσωπικού, σημαίνει και μείωση χώρων. Έτσι το Twitter ανακοίνωσε αργότερα μέσω email ότι θα κλείσει τα «κτίρια των γραφείων μας» για τους εργαζομένους μέχρι τη Δευτέρα, ανέφεραν οι New York Times. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της εταιρείας άρχισαν να διώχνουν υπαλλήλους από τα γραφεία το απόγευμα της Πέμπτης, είπε μια πηγή στο Reuters.

Σύμφωνα με έναν νυν και έναν πρώην εργαζόμενο της εταιρείας, τους οποίους επικαλείται το Reuters, ο Έλον Μασκ μπήκε στη διαδικασία να συναντήσει σημαντικά στελέχη, προκειμένου να τα πείσει να παραμείνουν στην εταιρεία.

Ο ίδιος, πάντως, σε ανάρτησή του ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για τις παραιτήσεις καθώς «οι καλύτεροι άνθρωποι μένουν», ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι η χρήση της πλατφόρμας έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, δίχως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

Τι ανέφερε το τελεσίγραφο

Στους εργαζόμενους δόθηκε η επιλογή, ότι για να παραμείνουν πρέπει να υπογράψουν στο εξής: «Εάν είστε βέβαιοι ότι θέλετε να γίνετε μέλος του νέου Twitter, κάντε κλικ στο “Ναι” στον παρακάτω σύνδεσμο». Όποιος δεν υπογράψει τη δέσμευση μέχρι τις 5 μ.μ. της Πέμπτης θα αποχωρήσει με αποζημίωση απόλυσης, η οποία υπολογίζεται σε τρεις μισθούς.

Στο email προς τους εργαζομένους, το οποίο έφτασε στα χέρια της Washington Post, ο Μασκ τόνιζε ότι το Twitter «θα πρέπει να είναι εξαιρετικά σκληροπυρηνικό» στο εξής. «Αυτό θα σημαίνει να δουλεύεις πολλές ώρες σε υψηλή ένταση», υπογράμμιζε και πρόσθετε: «Μόνο η εξαιρετική επίδοση θα αποτελεί επιτυχή βαθμό».

Αναταραχή στον Λευκό Οίκο

Λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος απέσυρε ανάρτηση από το Twitter, στην οποία το Twitter πρόσθεσε διευκρίνιση για την ορθότητα της πληροφορίας της ανάρτησης.

Με άλλα λόγια η ανάρτηση θεωρήθηκε από την πλατφόρμα «ανακριβής», γεγονός που οδήγησε τον Λευκό Οίκο στο να κατεβάσει την ανάρτηση με την εκπρόσωπό του Καρίν Ζαν-Πιερ να παραδέχεται ότι «δεν ήταν πλήρης».

Η ανάρτηση έγραφε: «Η αύξηση των συντάξεων γήρατος είναι η σημαντικότερη των δέκα τελευταίων ετών χάρη στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν»

Στη συνέχεια όμως προστέθηκε μια διευκρίνιση: ότι οι συντάξεις συνδέονται με τον πληθωρισμό, με βάση νόμο που επικυρώθηκε το 1972 από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Από την πλευρά του, το twitter εξήγησε ότι «οι «υποσημειώσεις» στο Twitter συντάσσονται από ανεξάρτητους χρήστες του προγράμματος Birdwatch και προστίθενται στο αρχικό μήνυμα εάν κριθούν «χρήσιμες» από πολλά άτομα. «Ο αλγόριθμος λαμβάνει υπόψη του όχι μόνο τον αριθμό των χρηστών που θεωρούν την υποσημείωση χρήσιμη ή όχι αλλά επίσης και το αν τα πρόσωπα αυτά αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απόψεις».

Και φυσικά ο Έλον Μασκ έσπευσε να… χειροκροτήσει. «Το σύστημα των υποσημειώσεων της κοινότητας είναι υπέροχο» έγραψε ο νέος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας, απαντώντας σε έναν χρήστη. «Στόχος μας είναι να κάνουμε το Twitter την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης στη Γη, όποια και αν είναι η πολιτική τοποθέτηση του καθενός», πρόσθεσε.

Τέλος κάνει και επίθεση στα παραδοσικά μέσα που τα κατηγορεί ότι προσπαθούν να σταματήσουν το twitter, αλλά δεν θα τα καφέρουν.

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ