Οι καταγγελίες συνεχίζονται για την «Κιβωτό του κόσμου»: Νέες υποθέσεις για ξυλοδαρμός και κακοποιητική συμπεριφορά – Τι απαντά η δομή (βίντεο)

Περιστατικά και σε Βόλο και σε Κόνιτσα

Νέες υποθέσεις για ξυλοδαρμούς και κακοποιητική συμπεριφορά στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου έρχονται στο φως μετά την καταγγελία για ασέλγεια σε βάρος τότε 15χρονου αγοριού.

Ο 19χρονος ισχυρίζεται πως τότε δύο εργαζόμενοι της δομής ασέλγησαν εις βάρος του, τους οποίους και φέρεται να κατονομάζει στην κατάθεσή του. Η ΕΛΑΣ έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες έρευνα για 3 υποθέσεις ασέλγειας στη δομή.

Ήδη έχουν κληθεί για να καταθέσουν παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και ιατροδικαστικές εξετάσεις, δείγμα του ότι η έρευνα μοιάζει να έχει προχωρήσει αρκετά.

Παράλληλα, τον περασμένο Αύγουστο ο αθλητής και πρώην συνεργάτης της Κιβωτού του Κόσμου στο Διμήνι του Βόλου, Χρόνης Χλίτσιος, κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό τριών παιδιών, και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ανάλογα περιστατικά, υπήρξαν σύμφωνα με το Mega και στη δομή στην Πωγώνιανη στην Κόνιτσα. Υπενθυμίζεται πως προχθές το βράδυ της Τετάρτης, υπoβλήθηκε στην Αστυνομία άλλη μία καταγγελία από έναν 19χρονο νεαρό που φιλοξενούνταν σε μία από τις δομές.

Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό πως διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών από άτομα που σχετίζονται με δομές της Κιβωτού του Κόσμου με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Οι αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες, ερευνούν τρεις υποθέσεις, που αφορούν δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο αγόρι, που φιλοξενούνται στην Κιβωτό του Κόσμου.

Πως έγινε η αρχή

Την αρχή έκανε ένας 19χρονος, ο οποίος πήγε την Τετάρτη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και κατέθεσε πως πρόσωπο το οποίο υπηρετεί στην Κιβωτό ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται και στην ουσία, όπως ανέφερε, τον εκβίαζε να μην μιλήσει ώστε να τον έχει πάντα κοντά του.

Διαφορετικά, τον απειλούσε πως θα έκοβε το επίδομα της ανήμπορης μητέρας του και θα έχανε τη δουλειά του ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Ο ίδιος αποκάλυψε στην κατάθεσή του πως και άλλα παιδιά της δομής κλειδώνονται στα δωμάτια τους και τιμωρούνται με άγριους ξυλοδαρμούς. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ένας φίλος του εκμυστηρεύθηκε ότι δύο άτομα που κατονόμασε τον χτυπούσαν με ένα σίδερο στα καλάμια των ποδιών του μέχρι που μάτωσε.

Όπως αποκάλυψε ο 19χρονος, το άτομο που έδινε τις εντολές για τους ξυλοδαρμούς είναι ο άνδρας που φέρεται να ασέλγησε σε βάρος του.

 

 

Μπλόκο από τον ΕΦΚΑ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το υπουργείο Εσωτερικών απέσυρε διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, και αφορούσε στην παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Η θέση της Κιβωτού του Κόσμου

Σε ανακοίνωση της η Κιβωτός του Κόσμου καταδίκασε απερίφραστα τα περιστατικά, υπογραμμίζοντας πως θα συνδράμει στις έρευνες των αρχών για τις καταγγελίες.

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

 

Κιβωτός του Κόσμου: "Ξέρουμε τους παιδαγωγούς μας, είναι οικογενειάρχες"

Ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, εμπνευστής και δημιουργός της "Κιβωτού του κόσμου", σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή "Μεγάλη Εικόνα" του Mega, μίλησε για τις δικλείδες που υπάρχουν για την ασφάλεια των ανηλίκων που φιλοξενούνται στην δομή.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες και χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι καταγγελίες, έπειτα από ερώτηση για τις κακοποιήσεις στην Ελλάδα κι αν τον αγχώνει η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών που φιλοξενούνται στην "Κιβωτό" ανέφερε: "Είναι ένα άγχος, αλλά έχουμε πολλές δικλίδες για την ασφάλεια των παιδιών. Τα παιδιά δεν μένουν ποτέ μόνα τους. Υπάρχουν οι παιδαγωγοί, πίσω τους υπάρχει ο υπεύθυνος των παιδαγωγών κοκ. Επίσης υπάρχουν κάμερες παντού και είμαστε παρόντες με τους κατάλληλους ανθρώπους που εμείς επιλέγουμε. Πρόκειται για τους διευθυντές των σπιτιών.

Ξέρουμε τη ζωή τους, είναι πολλά χρόνια μαζί μας, είναι οικογενειάρχες. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι η επιλογή των κατάλληλων προσώπων. Δεν προσλαμβάνουμε κάποιον μόνο με τη συνέντευξη. Θα πρέπει να εκπαιδευτεί, να μάθει πώς λειτουργούμε. Έχουμε έναν κώδικα".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ