9η Νοεμβρίου 1995: 27 χρόνια από την ημέρα που ο 10χρονος Ανδρέας έγραψε την τελευταία σελίδα του Ημερολογίου του και την πρώτη του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε ολιστικά και εξατομικευμένα 1.915.496 παιδιά και οικογένειες σε όλη την Ελλάδα

Περισσότεροι από 17.000 ανεκτίμητοι εθελοντές αποτελούν την «ψυχή» του Οργανισμού

Περισσότεροι από 19.500 χορηγοί & υποστηρικτές συμβάλλουν στην υποστήριξη του Χαμόγελου κάθε παιδιού

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» γιόρτασε τα γενέθλιά του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τιμώντας και την πολύτιμη συμμετοχή της Β. Ελλάδας στο πανελλαδικό του έργο

27 χρόνια Προσφοράς μετά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» γιόρτασε τα γενέθλιά του στη Θεσσαλονίκη, σε μία επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θέλοντας να τιμήσει την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ανθρώπων της Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας, στο εξειδικευμένο και ολιστικό έργο του Οργανισμού για κάθε παιδί και οικογένεια πανελλαδικά.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Κυβέρνησης, ως εκπρόσωπος του κ. Πρωθυπουργού, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και μεταξύ άλλων, μέλη της κυβέρνησης, Δικαστικοί Λειτουργοί, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, πρέσβεις και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα, χορηγοί, υποστηρικτές, εθελοντές, φίλοι κι εργαζόμενοι του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα και μέχρι τα μεσάνυχτα, ο Λευκός Πύργος και οι Ομπρέλες στη Νέα Παραλία της συμπρωτεύουσας φωτίστηκαν στο μπλε χρώμα του «Χαμόγελου», χάρη στην πολύτιμη υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο το μήνυμα ότι η γιορτή αυτή αποτελεί ορόσημο Ελπίδας και Χαράς για τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κα. Ρίτσα Μπιζόγλη.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος, και πατέρας του μικρού ιδρυτή του Οργανισμού, φανερά συγκινημένος, καλωσόρισε κι ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Σήμερα γιορτάζουμε τη ζωή του Ανδρέα, και όλα όσα τον διαμόρφωσαν να είναι ένα παιδί χαρούμενο, γεμάτο αγάπη και ενδιαφέρον για τους γύρω του, και τελικά οδήγησαν στις 9 Νοεμβρίου 1995 στο Ημερολόγιό του, από όπου ξεκίνησε “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Όπως κάθε χρόνο, είμαι εδώ για να απευθυνθώ καταρχήν στον Ανδρέα, αλλά και σε όλη την ελληνική κοινωνία για τα πεπραγμένα μας, για τις δυσκολίες και όλα όσα μαζί και με τόσο κόπο καταφέραμε. Γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να ευχαριστήσουμε από καρδιάς και να τιμήσουμε τους Θεσσαλονικείς και όλους τους Βορειοελλαδίτες που συμμετέχουν και στηρίζουν το «Χαμόγελο» από την πρώτη στιγμή, 27 χρόνια τώρα.

Σε αυτά τα 27 χρόνια, χάρη στη δική σας συμβολή, χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων, των εθελοντών και των υποστηρικτών μας, μέσα από έναν υπεράνθρωπο καθημερινό αγώνα καταφέραμε να στηρίξουμε περισσότερα από 1.915.000 παιδιά και τις οικογένειές τους, σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας ουσιαστικές και ολιστικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το “Χαμόγελο” υλοποιεί τις δράσεις του και παρέχει όλες τις υπηρεσίες του, στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας φυσική παρουσία, καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Για μία ακόμη φορά, ευχαριστώ θερμά όλους όσοι βρίσκεστε σήμερα εδώ, καθώς και τον Δήμο Θεσσαλονίκης που σήμερα γιορτάζει μαζί μας και συμβολικά έχει φωτίσει με το μπλε χρώμα του “Χαμόγελου” τον Λευκό Πύργο και τις Ομπρέλες στην παραλία. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή σας, και σας ζητώ να παραμείνετε δίπλα μας, δίπλα στο «Χαμόγελο», δίπλα στα παιδιά της χώρας μας που σήμερα μας χρειάζονται ενεργά κοντά τους περισσότερο από ποτέ».

Εκ μέρους της κυβέρνησης, την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Δημήτριος Γαλαμάτης, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε: «Η επιθυμία του μικρού σας Ανδρέα κινητοποίησε επί 27 ολόκληρα χρόνια την ελληνική κοινωνία. Είναι πολύ σκληρό για ένα παιδί να χάνει το χαμόγελο από τα χείλη του. Για κάθε χαμόγελο που έχει σβηστεί η κοινωνία πρέπει να προβληματίζεται, να πενθεί να κάνει την αυτοκριτική της, αλλά εν τέλει κυρίως να δρα. Έχετε επιδείξει κύριε Γιαννόπουλε, εσείς, και «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σπουδαίο έργο όλα αυτά τα χρόνια. Και είναι σπουδαίο όταν οι πολίτες ξεκινούν με ένα όραμα και καταλήγουν να προσφέρουν πολύ ουσιαστικά στους συμπολίτες τους, στους συνανθρώπους τους και ιδιαίτερα στα παιδιά. Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης πρέπει να υπερτονίσω την ανάγκη και την αξία της συνεργασίας πολιτείας και κοινωνίας των πολιτών. Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε είδους αρωγή και κάθε είδους συνεργασία. Συμμεριζόμαστε πλήρως το όραμά σας όλα τα παιδιά να είναι χαρούμενα, όλα τα παιδιά να χαμογελούν. Σας Ευχαριστώ».

Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσε:«27 χρόνια μετά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι εδώ και συνεχίζει το έργο του ακάθεκτο, πάρα τις δυσκολίες που πολλές φορές και προσωπικά κύριε Πρόεδρε συναντήσατε στην πορεία των 27 ετών. Έχετε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο ότι ξέρετε πώς να υποστηρίζετε τους ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη, τα παιδιά μας, αλλά και πως μέσα από το έργο σας προκύπτει λύση σε μια σειρά από ζητήματα, εγκλήματα, γκρίζες και σκοτεινές υποθέσεις. Και στα επόμενα 27 χρόνια θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας και μαζί να περπατάμε αυτόν τον πολλές φορές ανηφορικό δρόμο που όμως πάντα στο τέλος μάς γεμίζει με χαρά γιατί «Το Χαμόγελο κάθε Παιδιού» είναι η μεγαλύτερη χαρά για όλους».

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν η κα Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, ένας άνθρωπος που ανήκει στη μεγάλη Οικογένεια του Οργανισμού. Η κα Πατουλίδου, σταθερός συνοδοιπόρος στο δύσκολο έργο του «Χαμόγελου», ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε ανάγκη και αγωνίζεται δίπλα σε αυτό για την ευημερία των παιδιών. Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, αναφέρθηκε στη μακρά της πορεία δίπλα στον Οργανισμό, δηλώνοντας για μία ακόμη φορά την αμέριστη συμπαράστασή της: «Εμείς θα είμαστε μια γροθιά για να μπορεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να υπάρχει», τόνισε φανερά συγκινημένη.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε το ζεύγος της κυρίας Καίτης και του κυρίου Ιάκωβου Γεωργιάδη, οι οποίοι δώρισαν στο «Χαμόγελο» το νέο Σπίτι Φιλοξενίας παιδιών που έχουν υποστεί κάθε μορφής Βία στη Β. Ελλάδα, στη μνήμη του γιου τους Νίκου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Ειδικότερα, χάρη στην πολύτιμη αυτή δωρεά τα παιδιά που σήμερα μεγαλώνουν στο Σπίτι στον Φοίνικα Καλαμαριάς θα μετακομίσουν στον νέο υπέροχο χώρο, σε μία απόλυτα ασφαλή και ήσυχη περιοχή λίγο πιο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το Σπίτι στον Φοίνικα Καλαμαριάς, λόγω των αυξημένων αναγκών ολιστικής υποστήριξης των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στην περιοχή, θα αξιοποιηθεί για τη λειτουργία Σπιτιού Ημερήσιας Φροντίδας, καθώς και Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας με προβλήματα διαβίωσης, καλύπτοντας τις ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας, κατόπιν των ανάλογων επικοινωνιών και συνεργασιών με τους αρμόδιους φορείς, και πάντα με γνώμονα την ευημερία των παιδιών.

Παρακολουθήστε τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της εκδήλωσης:

●  κες Έλσα Τζαμτζή, μητέρα της 10χρονης Σοφίας και Νίκη Φουτζιτσόγλου μητέρα της 7χρονης Μαρίας

●  κα Τατιάνα Κακλαμανάκη, θετή μητέρα ενός μικρού αγοριού

●  κα Ιουλία Καραγιάννη, η επί 14 συναπτά έτη μαγείρισσα στο Σπίτι του Οργανισμού στο Φοίνικα Καλαμαριάς

●  κα Ρένα Κουβελιώτη, δημοσιογράφος και πολύτιμη φίλη του Οργανισμού

Από το 1996 έως και σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει στηρίξει 1.915.496 παιδιά και οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και έχει διαχειριστεί 4.690.805 κλήσεις στις 4 Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης που λειτουργεί. Η ανακοίνωση του αριθμού των παιδιών που υποστηρίχτηκαν πλαισιώθηκε από μαρτυρίες και πραγματικές ιστορίες που απέδωσαν βιωματικά επί σκηνής άνθρωποι του «Χαμόγελου», μητέρες παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας που υποστηρίζονται ολιστικά από το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού, εθελοντές, εργαζόμενοι, υποστηρικτές, θετοί γονείς, καθώς και πολύτιμοι φίλοι, όπως η δημοσιογράφος «πρώτης γραμμής», κα Ρένα Κουβελιώτη.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 27 χρόνων δράσης του Οργανισμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», για μία ακόμη χρονιά, θεώρησε σημαντικό να πληροφορηθεί σχετικά με τη γνώση, τη στάση και τις απόψεις των πολιτών για το έργο που προσφέρει στη χώρα. Τη διενέργεια της Πανελλαδικής Έρευνας ανέλαβε αφιλοκερδώς η εταιρεία Focus Bari. Μεταξύ των βασικών ευρημάτων που παρουσίασε η κα Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος της Focus Bari είναι τα εξής:

●  Στην 1η θέση και με ποσοστό 94% αναγνωρισιμότητας βρίσκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ανάμεσα στις ΜΚΟ της χώρας.

●  Το 79% των Ελλήνων έχουν θετική εντύπωση για το έργο του Οργανισμού.

●  Το 88% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρει ουσιαστικό έργο στην κοινωνία.

●  Το 78% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μη κυβερνητικό φορέα στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 21,9% από το 2021.

●  Το 85% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τις Αρχές και τους πολίτες.

●  Το 78% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει δράσεις που δεν γίνονται από άλλους φορείς.

Όπως τόνισε η κα Κούρτογλου επί σκηνής: «Αξίζει να επισημάνω ότι τα ήδη πολύ υψηλά περσινά ποσοστά αναγνωρισιμότητας και εμπιστοσύνης των πολιτών στο έργο του “Χαμόγελου”  φέτος έχουν σημειώσει περαιτέρω αύξηση. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως τον μεγαλύτερο και πιο αξιόπιστο μη Κυβερνητικό φορέα με τεράστιο έργο για τα παιδιά».

Την Εκδήλωση έκλεισε η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Χάρη Ηλιάδη, ερμηνεύοντας πέντε εμβληματικά έργα του Νίκου Σκαλκώτα.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά την κα. Ρίτσα Μπιζόγλη για τον συντονισμό της εκδήλωσης, αλλά και για τη στήριξή της στο έργο και τις δράσεις του Οργανισμού, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί θερμά για την ευγενική φιλοξενία το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και τις εταιρείες:

●  ALUMIL AE

●  ISOMAT SA

●  Mentor Travel

●  360 Event Agency

●  Alpha Sound

●  Biniatian Invitations

●  Biskas

●  Diafimistika.com

●  Eventora

●  GS Photography

●  Livemedia

●  Porto Palace Hotel

●  PR Bizz

●  Sky Express

●  Ακαδημία Art Restaurant

●  Βίκος

●  Δήμος Θεσσαλονίκης

●  Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

●  Καλογιάννης

●  Κτήμα Κυρ-Γιάννη

●  Μπαξεβανίδης ΑΕ

●  Σ.Ε.Η.Θ.

●  Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης

●  Υπουργείο Πολιτισμού

●  Χαριτίδης Κόσμημα

Στατιστικά των 27 Χρόνων Δράσεων του Οργανισμού μπορείτε να βρείτε εδώ: https://drive.google.com/file/d/1Pm9fYpmBzSNY8PZbhnw8NFH-Jqn2AQjq/view?usp=sharing

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να κατεβάσετε την Ποιοτική και Ποσοτική Έρευνα της Focus Bari: https://drive.google.com/file/d/183IZxqshk5AvLFBTvAk9F-74CCrpeyy_/view?usp=sharing

Φωτογραφικό υλικό της Επετειακής Εκδήλωσης θα βρείτε εδώ: https://drive.google.com/drive/folders/1BqyuE3R3PgABVImLB3G-YfhNq-4ztvmV?usp=sharing

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση  εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=CC_kD2dtSj8

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ