Πως προσγειώθηκε εκτάκτως αεροπλάνο και ένα άκομη καθηλώθηκε με εντολή της CIA στο Ελευθέριος Βενιζέλος – Καταζητείται ύποπτος – Δείτε της εξελίξεις (βίντεο)

Το αεροσκάφος στην Αθήνα, συνόδευσαν F-16 που απογειώθηκαν από τη βάση της Σούδας

Θρίλερ το βράδυ με δύο πτήσεις της Emirates που θα αναχωρούσαν από το Ελευθέριος Βενιζέλος και προορισμό τη Νέα Υόρκη και το Ντουμπάι, αντίστοιχα.

Πληροφορία από τη CIA μιλούσε για υπόπτο άτομο Αραβικής καταγωγής που βρισκόταν σε πτήση της εταιρείας από την Αθήνα. Έτσι και με βάση αυτήν την πληροφορία σήμανε συναγερμός. 

Η  πρώτη πτήση που ήταν στον αέρα, πήρε εντολή να επιστρέψει και να προσγειωθεί στην Αθήνα, ενώ η δεύτερη με προορισμό το Ντουμπάι καθηλώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν την προγραμματισμένη αναχώρησή της.

Οι επιβάτες της κλήθηκαν να αποβιβαστούν μαζί με τις αποσκευές τους. Πέρασαν από αυστηρό έλεγχο πριν δοθεί άδεια για αναχώρηση κάτι που έγινε μετά από τέσσερεις ώρες. Ωστόσο κάποιοι από τους επιβάτες αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν, έχοντας φοβηθεί με όλα αυτά που είχα βιώσει.

YouTube/11Aviation Videos

Η πτήση για Νέα Υόρκη

Η πτήση EK209 της Emirates αναχώρησε στις 17:32 από την Αθήνα με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Είχε 228 επιβάτες (και ένα βρέφος) και 18 άτομα πλήρωμα. Η πληροφορία από τη CIA, που αξιολογήθηκε ως σοβαρή από  την ΕΥΠ, ήταν ότι στο αεροσκάφος επέβαινε ύποπτο άτομο αραβικής καταγωγής.

Όπως φαίνεται στα δεδομένα της πτήσης από το FlightRadar, πάνω από τη Σαρδηνία η πτήση μπήκε σε holding pattern και έπειτα στράφηκε προς τα ανατολικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε η Γαλλία, ούτε η Ιταλία δέχτηκαν να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο έδαφός τους.

Από τον πύργο ελέγχου στάλθηκε στο πλήρωμα σήμα με τα χαρακτηριστικά του υπόπτου προσώπου και μια κόπια του διαβατηρίου. Έγινε έλεγχος, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα, υπήρχε ωστόσο ο φόβος ότι ύποπτο πρόσωπο ταξιδεύει με πλαστά στοιχεία.


Είναι ενδιαφέρον ότι η πτήση κατά την επιστροφή της στην Αθήνα απέφυγε να περάσει πάνω από στεριά, δηλαδή τη Σικελία ή την Ιταλία, ακόμη και την Πελοπόννησο, όπως φαίνεται στον χάρτη.

Το αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στην Αθήνα συνοδευόταν από ζεύγος μαχητικών F-16 της 340 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, που απογειώθηκαν στις 21:09 από τη Σούδα. Η εντολή απογείωσης δόθηκε από το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο, όταν το αεροσκάφος βρισκόταν 120 μίλια νοτιοδυτικά της Καλαμάτας.

Το Boeing 777 προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 21:56.

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναπτυχθεί κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Τις ενέργειες από την ελληνική πλευρά (και για τα δύο περιστατικά) συντονίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μαζί με το ΓΕΕΘΑ ενώ το υπουργείο Μεταφορών και το Μαξίμου είναι σε ανοιχτή γραμμή.

Το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς σημείο στάθμευσης του αεροδρομίου όπου έγινε ο έλεγχος στους επιβάτες που παρέμειναν μέσα στο αεροσκάφος. Αργότερα μετακινήθηκαν προς τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου.

Επιβάτες και αεροσκάφος, όπως βέβαια και το πλήρωμα θα διανυκτερεύσουν στην Αθήνα.

Η πτήση για Ντουμπάι

Σε ό,τι αφορά την πτήση ΕΚ210 με προορισμό το Ντουμπάι και προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης τις 17:55, το αεροσκάφος δεν πρόλαβε να απογειωθεί. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν στο Boeing 777 κανονικά, οι πόρτες έκλεισαν και το αεροσκάφος τροχοδρόμησε προς το διάδρομο απογείωσης.

Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ο κυβερνήτης ειδοποίησε τους επιβάτες ότι έπρεπε να επιστρέψει πίσω λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν το αεροσκάφος έφτασε και πάλι στο χώρο στάθμευσης, οι επιβάτες κλήθηκαν να αποβιβαστούν παίρνοντας μαζί με όλες τις αποσκευές τους. Είναι προφανές πως ο κυβερνήτης του αεροσκάφους γνώριζε τον λόγο που πήρε εντολή να μην απογειωθεί, αλλά δεν είπε τίποτα στους επιβάτες και προφασίστηκε τεχνικό πρόβλημα.

Αντί να κατευθυνθούν προς την αίθουσα αναμονής, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικό έλεγχο κατά τον οποίο αναγκάστηκαν να βγάλουν ακόμη και τα παπούτσια τους. Στην αίθουσα ήταν παρόντες δεκάδες αστυνομικοί με πολιτικά.

Τελικά δεν βρέθηκε το ύποπτο πρόσωπο και έτσι το αεροσκάφος αναχώρησε στις 22:06 της Πέμπτης για το Ντουμπάι, με πάνω από 4 ώρες  καθυστέρηση.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ