Συνάντηση Μητσοτάκη-Σόλτς, τον ενημερώνει για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα – Βλέπει ακόμη Μισέλ, φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ

Οι προκλήσεις Ερντογάν στην αντζέντα

Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιείται στο Βερολίνο η Σύνοδος Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε μεγάλα και φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αλλά και η Ελλάδα και η Γερμανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο Βερολίνο, συναντά για δεύτερη φορά εντός λίγων ημερών να συναντηθεί εκ νέου με τον Γερμανό καγκελάριο.

Μία συνάντηση κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης – παρά τις λίγες ημέρες που πέρασαν από την προηγούμενη των δύο ηγετών στην Αθήνα- έχει να εκθέσει τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας τόσο στο επίπεδο του μεταναστευτικού με το επεισόδιο στα ανοιχτά της Σάμου, όσο και τις απειλές της Άγκυρας που έφτασε στο σημείο να επαναφέρει στο προσκήνιο και πάλι το casus belli στο Αιγαίο. Και όλα αυτά ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να επικοινωνήσει με τον Όλαφ Σόλτς προκειμένου να του κάνει παράπονα και να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την εγκατάλειψη της πολιτικής των ίσων αποστάσεων της Γερμανίας για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο της Συνόδου των Βαλκανίων αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες για την αμοιβαία αναγνώριση ταυτοτήτων, πανεπιστημιακών και επαγγελματικών τίτλων. Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι ακόμη η ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και η «πράσινη» μετάβασή της.

Στη Σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία), η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον ύπατο εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, κράτη - μέλη της ΕΕ, διεθνείς οργανισμοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» δημιουργήθηκε το 2014 με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής. Ειδικά μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον για τα Δυτικά Βαλκάνια έχει αυξηθεί, με το Βερολίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τονίζουν την ανάγκη να περιοριστεί η ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ