Γιατί χρειαζόμαστε την τέχνη στην καθημερινότητά μας - είναι φυσικό κομμάτι μας και οδηγεί στην αυτογνωσία

Απλά φέρτε την τέχνη στη ζωή σας, στην καθημερινότητά σας!

Η τέχνη υπάρχει με την μια ή την άλλη μορφή, όσο υπάρχει και ο άνθρωπος. Είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής και είναι παρούσα σε όλους τους πολιτισμούς και σε όλον τον κόσμο.

Ταυτόχρονα είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν την τέχνη, απολαμβάνουν το αποτέλεσμα ή τη δημιουργία.

Η τέχνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, διότι μας παρέχει μια βαθύτερη κατανόηση των συναισθημάτων μας, μας οδηγεί στην αυτογνωσία, μας βοηθάει στην επικοινωνία και μας ψυχαγωγεί με πολλούς τρόπους. Στη συνέχεια θα αναφέρω μια σειρά από λόγους που κάνουν την τέχνη απαραίτητη στην καθημερινότητα μας.

1. Είναι φυσικό κομμάτι μας. Υπάρχει μια τάση μέσα σε όλους μας για να δημιουργήσουμε και να εκφραστούμε μέσα από την τέχνη. Παρατηρήστε ένα, οποιοδήποτε, παιδί με ένα κουτί ξυλομπογιές και ένα κομμάτι χαρτί και θα το δείτε αμέσως. Πιστεύω ότι αυτή η τάση απορρέει από την ανάγκη να επιτευχθεί μιας μορφής ισορροπίας μέσα μας και αυτή η ισορροπία εκφράζεται μόνο όταν δημιουργούμε. Την ίδια στιγμή με τη δημιουργία επικοινωνούμε πράγματα που άλλες μορφές επικοινωνίας αποτυγχάνουν να εκφράσουν και κατά κάποιο τρόπο μας επιβάλλουν να στραφούμε στην τέχνη.

2. Καταγράφει τα συναισθήματα της κοινωνίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία μας. Μαθαίνουμε τις ημερομηνίες, τα ονόματα και τους τόπους των σημαντικών γεγονότων, ακόμα μαθαίνουμε το γιατί ή το πώς εξελίχτηκαν αυτά τα γεγονότα. Η τέχνη μας όμως μας δίνει μια διαφορετική εικόνα της ιστορίας μας. Μας δείχνει πώς τα γεγονότα αυτά επηρέασαν τους ανθρώπους που τα έζησαν. Μέσα από την τέχνη μαθαίνουμε τη χαρά που αισθάνθηκαν οι δημιουργοί της σε περιόδους ευτυχίας, βλέπουμε τον πόνο και την απελπισία σε περιόδους δυστυχίας. Βλέπουμε τις ελπίδες και τα όνειρα ή τους φόβους, τις λύπες του παρελθόντος. Μέσω της τέχνης κατανοούμε καλύτερα πώς τα γεγονότα σε όλη την ιστορία μας έχουν διαμορφώσει σε αυτό που είμαστε σήμερα.

3. Μας βοηθά μας να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Ζούμε σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς, γρήγορων αποφάσεων και κατακερματισμένων σκέψεων. Η δημιουργία μας επιτρέπει να επιβραδύνουμε κάπως αυτό το συνεχές τρέξιμο και να βιώσουμε το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων μας. Η μελέτη της τέχνης των άλλων δημιουργήσει συναισθήματα μέσα μας και μας βοηθάει να διερευνήσουμε και να ερμηνεύσουμε αυτό που αισθανόμαστε. Η κατανόηση των συναισθημάτων μας μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας. Ακόμα, η αύξηση της αυτογνωσίας μας μέσω της τέχνης, οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία τόσο σε προσωπικό όσο σε επαγγελματικό επίπεδο, γράφει η Σοφία Παπαντωνίου στο ovigreek.wordpress.com.

4. Ενθαρρύνει την κριτική σκέψη προς μια καλύτερη επικοινωνία. Όταν δημιουργούμε, όταν κάνουμε τέχνη, παίρνουμε αποφάσεις σε όλη τη διαδικασία. Όταν βλέπουμε τέχνη, παίρνουμε αποφάσεις για το πώς να ερμηνεύσουμε αυτό που βλέπουμε. Χρησιμοποιούμε τη λογική και τον λόγο για να αποδώσουμε νοήματα σε αυτό που βλέπουμε ή δημιουργούμε. Επειδή η τέχνη έχει συναισθηματική σχέση με εμάς, αυτές οι επιλογές γίνονται πάθος. Μαθαίνουμε να υπερασπίζουμε τις επιλογές μας και να τις εξηγούμε σε άλλους. Η τέχνη όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων μας κριτικής σκέψης, αλλά βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε άλλους.

5. Γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ των πολιτισμών. Μέσα από την τέχνη κατανοούμε καλύτερα πολιτισμούς και το παρελθόν τους. Η τέχνη μας δίνει τη καλύτερη δυνατή εικόνα για διαφορετικούς πολιτισμούς και τη θέση τους ή τους εκφραστές τους στη σημερινή εποχή. Η απόσταση ή τα γλωσσικά εμπόδια δεν υπάρχουν στην τέχνη. Παρατηρώντας τις δημιουργίες ανθρώπων από άλλους πολιτισμούς μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή τους σήμερα. Μέσα από την τέχνη μπορούμε να δούμε τους ανθρώπους μέσα από τα δικά τους μάτια. Είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία και τις σχέσεις μεταξύ των πολιτισμών.

6. Βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Η τέχνη μπορεί να κάνει μια κοινότητα πιο όμορφη. Κάνει τους χώρους στους οποίους δουλεύουμε πιο ενδιαφέροντες. Τα σπίτια μας αντανακλούν τις προσωπικότητές μας μέσα από την τέχνη που επιλέγουμε να προβάλουμε. Μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας δώσει στιγμές ικανοποίησης ή ακόμα και να μας παρακινήσει. Η ζωή σε έναν καθαρά λειτουργικό αλλά αποστειρωμένο από τέχνη κόσμο θα στερούσε το νόημα της συνέχειας για εμάς ως ανθρώπινα όντα.

Επιβάλλεται να εκφράζουμε τον εαυτό μας μέσα από την τέχνη και πρέπει να περιβάλλουμε τους εαυτούς μας με τις δημιουργίες άλλων.

Απλά φέρτε την τέχνη στη ζωή σας, στην καθημερινότητά σας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ