Βρετανία: Σήμερα το «ραντεβού» του Ρίσι Σούνακ με τον βασιλιά Κάρολο - Ορκίζεται πρωθυπουργός

Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός σήμερα από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄.

Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός σήμερα Τρίτη από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία. Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 11.35 (13.35 ώρα Ελλάδας).

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ενόψει της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα.

Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε. Δεσμευόμενος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ανέφερε πως θεωρεί ότι έχει το προνόμιο να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα του στην οποία οφείλει τόσα πολλά. 

Ο Ρίσι Σούνακ θα κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί» για τη χώρα, εκτίμησε ο Ινδός, δισεκατομμυριούχος πεθερός του

Ο Ρίσι Σούνακ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τη Βρετανία αφού διοριστεί πρωθυπουργός της χώρας, δήλωσε ο πεθερός του, ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ν. Ρ. Ναραγιάνα Μούρθι, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής λογισμικών Infosys.

Ο 42χρονος Σούνακ, πιστός ινδουιστής με καταγωγή από την Ινδία, θα είναι ο πρώτος έγχρωμος πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο νεότερος ηγέτης της τη σύγχρονη εποχή.

Η ανάδειξή του στην πρωθυπουργία συνέπεσε με το Ντιβάλι, την ινδουιστική γιορτή των φώτων, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στους Ινδούς, με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι να δηλώνει πως ελπίζει οι σχέσεις των δύο χωρών να βελτιωθούν περαιτέρω.

«Συγχαρητήρια Ρίσι», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο Μούρθι, η περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το Forbes, ανέρχεται στα 4,5 δισεκ. δολάρια. «Είμαστε περήφανοι για εκείνον και του ευχόμαστε καλή επιτυχία. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πολλοί ήταν οι Ινδοί πολιτικοί που χαιρέτισαν τον διορισμό του Σούνακ στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, χαρακτηρίζοντάς το «ένα ιστορικό και εκπληκτικό επίτευγμα», ενώ το hashtag με το όνομά του έγινε viral στο Twitter στην Ινδία χθες, Δευτέρα.

Η σύζυγος του Σουνάκ, η Ακσάτα Μούρθι, είναι Ινδή πολίτης με περιουσία που εκτιμάται στα 721 εκατ. δολάρια. Ο πλούτος του ζευγαριού έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία, μετά και τις αποκαλύψεις ότι η Μούρθι δεν πλήρωνε φόρους για τα εισοδήματά της από το εξωτερικό.

Η αποκάλυψη αυτή είχε πλήξει τον Σούνακ στην πρώτη του απόπειρα να αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Αργότερα η σύζυγός του ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρους στη Βρετανία για το σύνολο των εισοδημάτων της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ