Μίκης - Άξιος Εστίν με Μάριο Φραγκούλη ερμηνευτή στο Ηρώδειο

Το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων παρουσιάζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς στο Ηρώδειο στις 24 Σεπτεμβρίου 2012. Το μνημειώδες έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ, Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί κάτω από τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις “Stabat Mater” και “Song of Ascent” του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών.

















Το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων παρουσιάζει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς στο Ηρώδειο στις 24 Σεπτεμβρίου 2012.
 
Το μνημειώδες έργο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, βασισμένο σε ποίηση του βραβευμένου με Νομπέλ Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστεί κάτω από τον Παρθενώνα, συνοδευόμενο από τις συνθέσεις “Stabat Mater” και “Song of Ascent” του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ενός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων Ρώσων συνθετών.

Πρόκειται για μία μοναδική συναυλία, στην οποία η ελληνική μουσική και ιστορία θα συναντήσει την παραδοσιακή και ορθόδοξη εκκλησιαστική μουσική της Ρωσίας.

Οι δύο συνθέτες έχουν επιλέξει αυτά τα βαθιά ουμανιστικά έργα, όπου η τέχνη εκφράζει τη θρησκευτική εσωτερική πνευματικότητα.

Το έργο καλύπτει όλη την ιστορία του ελληνικού έθνους. «Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας»... από τη Γένεση μέχρι το προφητικό όραμα των βασάνων που μας επιβλήθηκαν.

Χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη: «Η Γένεσις», «Τα Πάθη», «Δοξαστικόν», ενώ στην εσωτερική δομή του υπάρχουν επίσης τρία στοιχεία - η αφήγηση, ο ύμνος και η χορωδία.

Ο Αφηγητής  διαβάζει το πεζό κείμενο, ο Ψάλτης στους ύμνους και ο Λαϊκός στα χορωδιακά τμήματα.

Σολίστ: Μάριος Φραγκούλης (Λαϊκός τραγουδιστής), Δημήτρης Καβράκος (Ψάλτης).
Αφηγητής: Σταύρος Ζαλμάς

Τα ιερά κείμενα, συμπεριλαμβανομένων και των gospels, ψαλμών, ορθόδοξων λειτουργικών κειμένων καθώς και η μεσαιωνική λατινική ποίηση, γίνονται πηγή συνεχούς έμπνευσης για τον Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, ο οποίος διακρίνεται όσο για την εξαιρετική του δεξιοτεχνία, όσο και για την πνευματική του διορατικότητα.

Τα έργα του που θα παρουσιαστούν στη συναυλία είναι:

Stabat Mater για soprano, mezzo ορχήστρα και χορωδία, Song of Ascent, Συμφωνία για ορχήστρα και χορωδία, μία άρια από τα Κατά Ματθαίον Πάθη και μία άρια από το Ορατόριο των Χριστουγέννων με σολίστ: την Svetlana Kasyan και την Μαρίτα Παπαρίζου
 
Συμμετέχουν:

• Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων
• Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών, Mαέστρος: Σταύρος Μπερής
• Μικτή Χορωδία ΔΕΗ, Mαέστρος: Κωστής Κωνσταντάρας
• Χορωδία «Αmbitus» του Λεοντείου Λυκείου, Mαέστρος: Κατερίνα Βασιλικού
• Σολίστ παραδοσιακών οργάνων

Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός

Πηγή: culturenow.gr
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ