Καίτη Χωματά: Γεννήθηκε & έφυγε 24 Οκτωβρίου - Η «ιέρεια» του νέου κύματος πάλεψε 30 χρόνια με τον καρκίνο, πέθανε πριν την πρεμιέρα (φωτό & βίντεο)

Με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία, σε ηλικία 17 ετών

Η Καίτη Χωματά (24 Οκτωβρίου 1947 - 24 Οκτωβρίου 2010) είχε καταγωγή από τη Νάξο, γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στην Πλάκα. Σπούδασε κλασσικό χορό, ενώ με το τραγούδι ασχολήθηκε από πολύ μικρή,

Με το τραγούδι ασχολήθηκε εντελώς τυχαία, όταν σε ηλικία 17 ετών, το 1964, πήγε στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ.

Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που ο ίδιος ονόμασε Νέο Κύμα κι έτσι την επέλεξε, αναδεικνύοντας την σε μία από τις σημαντικότερες και αγαπημένες ερμηνεύτριές του. Μεταξύ άλλων, της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 τραγούδησε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία και πρωταγωνίστησε. 

Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδώσει 18 δίσκους, ενώ συνεργάστηκε με αξιόλογους συνθέτες, όπως τους Γιώργο Κοντογιώργο, Νίκο Δανίκα, Βασίλη Κουµπή, Γιώργο Κριµιζάκη, Χρήστο Λεοντή, Νίκο Μαµαγκάκη, Ηλέκτρα Παπακώστα. Σε δεύτερη εκτέλεση τραγούδησε Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Σταύρο Ξαρχάκο.

Τα τραγούδια «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ' αγαπώ δεν σ' ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Άσπρα καράβια» (σε ντουέτο με τον Μιχάλη Βιολάρη) είναι ορισμένοι τίτλοι μεγάλων επιτυχιών της. Τραγούδησε, επίσης, για την ομογένεια στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Γερμανία και στην Κύπρο.

Το 1966 εμφανίσθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Γιώργου Κοντογιώργου "¨Έφυγε το καλοκαίρι" σε στίχους Γιώργου Στεφάνου (Παπαστεφάνου). Το 1972 εμφανίστηκε επίσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι του Δημήτρη Κωνσταντάρα "Στην Οδό Σταδίου" που δεν "πέρασε" στον τελικό, κέρδισε όμως δυο βραβεία, Καλύτερου Στίχου και Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού.

Είχε με τον τότε σύζυγό της Βασίλη Μαυρομμάτη την μπουάτ «Παράγκα» και μετά τη μπουάτ «Αυλαία».

Η δραματική περιπέτεια της υγείας την υποχρέωσε να αποσυρθεί για μεγάλο διάστημα από το τραγούδι, καθώς για χρόνια ήταν καθηλωμένη στο νοσοκομείο.

Χτυπήθηκε από τον καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία, ταλαιπωρήθηκε για 28 ολόκληρα χρόνια, έδωσε όμως τη μάχη της με αξιοπρέπεια και θάρρος. Πριν από περίπου δύο μήνες είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο πόδι της, με αποτέλεσμα η ήδη επιβαρυμένη υγεία της να κλονιστεί περισσότερο.

Ενα ατύχημα που ήρθε σε μία σημαντική στιγμή της ζωής της: δυο μέρες πριν την πρεμιέρα στο θέατρο Badminton, όπου θα εμφανιζόταν με τους άλλους καλλιτέχνες του Νέου Κύματος...

Η μουσική παράσταση «Στα χρόνια της μπουάτ» μαζί με την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Κώστα Καράλη και τη Λιζέττα Νικολάου, υπό την καθοδήγηση του Μάκη Δελαπόρτα, ήταν το όνειρο που τη συντρόφευε στο κρεββάτι του νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, με την ελπίδα να ξαναβρεθεί σύντομα στη σκηνή και να τραγουδήσει.

Στο πλευρό της βρισκόταν ο σύζυγός της Γιάννης Λιανός και οι κόρες της Ιουλία και Νατάσα που μέχρι την τελευταία στιγμή ελπίζανε στο θαύμα.

Η Καίτη Χωματά έχει τραγουδήσει περίπου 200 τραγούδια και έχουν κυκλοφορήσει 18 δίσκοι της.

Τραγούδησε για την ομογένεια στην Αμερική, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα.

Τη χειμερινή σαιζόν 2009-2010 τραγούδησε στη μουσική σκηνή Ωδήςια στο Γκάζι μαζί με άλλους συντελεστές του Νέου Κύματος, όπως την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη, τη Ρένα Κουμιώτη, τον Κώστα Καράλη κ.α.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by deMaryliz (@demaryliz)

Στο συλλυπητήριο μήνυμα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ για το θάνατο της Καίτης Χωματά, αναφέρεται:

"Η τραγουδίστρια που ταυτίστηκε με το «Νέο Κύμα» τις δεκαετίες του '60 και του '70, έδωσε τη φωνή της σ' ένα μουσικό ρεύμα που χαρακτήρισε μια ολόκληρη γενιά. Η διαδρομή της υπήρξε δημιουργική, σεμνή και συνεπής, όπως και η ίδια ως χαρακτήρας και ως ερμηνεύτρια. Η φωνή της μέσα από τα τραγούδια θα μείνει ζωντανή ώστε να θυμίζει το ήθος της, τόσο το προσωπικό όσο και το καλλιτεχνικό

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ