O δισεκατομμυριούχος Ρίσι Σούνακ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας - ''Mόνος'' μετά την αποχώρηση Τζόνσον

Ο Ρίσι Σούνακ είναι έτοιμος να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας!

Ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται έτοιμος να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας αφού ο αντίπαλός του και πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την υποψηφιότητά του παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί πλέον να κρατήσει ενωμένο το κόμμα τους έπειτα από μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Ο 42χρονος Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών, πιθανόν να οριστεί νέος αρχηγός του κόμματος ακόμη και σήμερα αντικαθιστώντας την Λιζ Τρας και να γίνει έτσι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες.

Δείτε επίσης: Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρεται από την κούρσα για την πρωθυπουργία

 

Ο πολυεκατομμυριούχος πρώην χρηματιστής θα αντιμετωπίσει μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις για να αποκαταστήσει την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μείωση των δαπανών καθώς η χώρα βυθίζεται στην ύφεση εξαιτίας και του συνεχώς αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.

Επίσης θα προεδρεύει ενός κόμματος, το οποίο τους τελευταίους μήνες πέρναγε από τη μία κρίση στην άλλη και είναι βαθιά πολωμένο ιδεολογικά, ενώ θα ηγείται μιας χώρας οι πολίτες της οποίας είναι εξοργισμένοι από τους πολιτικούς της.

 

 

Ο Σούνακ θα πρέπει πρώτα να επικρατήσει της άλλης υποψήφιας στην κούρσα, της Πένι Μόρντοντ, η οποία αγωνίζεται για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 100 βουλευτών στη σημερινή ψηφοφορία.

 

 

Μέχρι στιγμής, η Μόρντοντ, η οποία είναι πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, έχει εξασφαλίσει τη στήριξη περίπου 25 πολιτικών. Περισσότεροι από 150 έχουν στηρίξει τον Σούνακ.

 

 

Αν η Μόρντοντ δεν πετύχει το απαιτούμενο όριο, ο Σούνακ θα γίνει πρωθυπουργός. Εάν πάντως μείνουν δύο υποψήφιοι, τότε θα ακολουθήσει online ψηφοφορία μεταξύ των χιλιάδων μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής.

 

 

"Δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Μιλάει με συναδέλφους όλο το πρωί", δήλωσε στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Εσωτερικών Γκραντ Σαπς, ο οποίος είναι υποστηρικτής του Σούνακ.

 

 

Ο Σούνακ βρέθηκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στα 39 του χρόνια, όταν έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον κατά την έλευση της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα θεσπίζοντας ένα πρόγραμμα άδειας άνευ αποδοχών για να υποστηρίξει εκατομμύρια εργαζόμενους στη διάρκεια των πολλαπλών λοκντάουν, αναφέρει το ΑΠΕ.

Αν ο Σούνακ βγει νικητής, τότε θα γίνει ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

 

Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ