Μπόρις Τζόνσον: Επιστρέφει από τις διακοπές στην Καραϊβική «έτοιμος» να γίνει ξανά πρωθυπουργός - Τον αποδοκίμασαν στο αεροπλάνο (βίντεο)

Πίσω στο Λονδίνο μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας

Ο Μπόρις Τζόνσον διέκοψε τις διακοπές του στην Καραϊβική και πήρε πτήση της BA για να επιστρέψει στη Βρετανία. Ο ίδιος δηλώνει «έτοιμος» να να επιχειρήσει την επάνοδό του στην πρωθυπουργία.

Ο πρώην πρωθυπουργός σκέπτεται να αποπειραθεί να κερδίσει δεύτερη θητεία στην πρωθυπουργία, μόλις μερικές εβδομάδες αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το αξίωμα, με ορισμένους συναδέλφους του να προειδοποιούν ότι η επάνοδός του ίσως προκαλέσει μεγαλύτερο πολιτικό χάος.

Οι πιθανοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τη Λιζ Τρας, η οποία ανακοίνωσε την παραίτησή της την Πέμπτη ύστερα από μόλις έξι εβδομάδες θητείας, προσπαθούν με φρενήρεις ρυθμούς να εξασφαλίσουν επαρκή υποστήριξη για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη μάχη της διαδοχής πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία, μεθαύριο Δευτέρα.

Ο Τζόνσον, που έκανε διακοπές στην Καραϊβική όταν παραιτήθηκε η Τρας και δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση για το εάν θα θέσει υποψηφιότητα για την παλιά του δουλειά, έχει τη στήριξη δεκάδων Συντηρητικών βουλευτών. Χρειάζεται να συγκεντρώσει 100 υπογραφές για να συμμετάσχει στη διαδικασία.

Ο υπουργός Εμπορίου Τζέιμς Ντάντριτζ διαβεβαίωσε χθες πως ο Τζόνσον του είπε πως «είναι έτοιμος» και ο πρώην ηγέτης θα ταξιδέψει και πάλι σήμερα στη Βρετανία.

Ο Τζόνσον αποδοκιμάστηκε με φωνές από κάποιους επιβάτες στο αεροσκάφος προς τη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Sky News που βρισκόταν στην πτήση.

Η πρώην υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ ήταν η πρώτη υποψήφια που δήλωσε επίσημα την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία ανάδειξης του επόμενου αρχηγού του Συντηρητικού κόμματος, αλλά ο Τζόνσον και ο Ρίσι Σούνακ, που κάποτε ήταν ο υπουργός του επί των Οικονομικών, θεωρούνται οι βασικοί δυνητικοί αντίπαλοί της ενόψει της ψηφοφορίας της επόμενης εβδομάδας. Ο Σούνακ είναι ο πρώτος υποψήφιος που συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών, σύμφωνα με βρετανικά μέσα.

Η προοπτική επιστροφής του Τζόνσον στην κυβέρνηση προκαλεί πόλωση στο Συντηρητικό κόμμα, που είναι βαθιά διχασμένο αφού ανέδειξε τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για ορισμένους Συντηρητικούς βουλευτές, ο Τζόνσον είναι άνθρωπος που κερδίζει ψηφοφόρους και μπορεί να έχει απήχηση σε όλη τη χώρα όχι μόνο με την αναγνωρισιμότητά του αλλά και με την χαρακτηριστική αισιοδοξία του.

Για άλλους, ο Τζόνσον είναι τοξική προσωπικότητα και το ερώτημα είναι εάν μπορεί να πείσει τους δεκάδες βουλευτές που τον εγκατέλειψαν ότι τώρα είναι πλέον το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει το κόμμα και να αλλάξει την πορεία του.

Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε χθες ότι η επιστροφή του Τζόνσον είναι πιθανόν η χειρότερη ιδέα που έχει ακούσει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ως μέλος του κόμματος. Δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς στον «γύρο του θανάτου».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ