Σύνοδος Κορυφής για ενεργειακή κρίση: Πιέσεις για ευρωπαϊκή παρέμβαση... τώρα - Σε άλλη γραμμή ξανά η Γερμανία

«Σκληρό» μπλοκ απορρίπτει την πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο 

Μια ακόμη διπλωματική μάχη καλείται να δώσει ο πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής με τους «27» ηγέτες της Ε.Ε. να συνεδριάζουν με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, καθώς την συζήτηση αναμένεται να μονοπωλήσει η ανάγκη για άμεση ευρωπαϊκή παρέμβαση με στόχο τη θωράκιση των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το τσουνάμι των ανατιμήσεων που προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει ένα μπλοκ ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών που βάζει αστερίσκους στο ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, μια πρόταση που έχει εισηγηθεί από τον περασμένο Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπαρασύροντας στην κατεύθυνση αυτή και άλλους ηγέτες, καθώς εκτιμάται ότι με αυτή την παρέμβαση θα αποκλιμακωθούν σημαντικά οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα εξοικονομηθούν πολλά χρήματα για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών- μελών. Ωστόσο, μένει να διαφανεί εάν αυτή τη φορά θα υιοθετηθεί αυτή η πρόταση, δηλαδή εάν θα λάβει τη στήριξη της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Παράλληλα, η δέσμη των ελληνικών προτάσεων περιλαμβάνει και την έναρξη κοινής αγοράς φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. που δείχνει να κερδίζει έδαφος σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν, καθώς εκτιμάται ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών αλλά και στην αποφυγή του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών – μελών.

Η Ελλάδα πιέζει με κάθε τρόπο για άμεση λήψη μέτρων, όπως επισήμανε χθες και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενώπιον της προέδρου της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης έπρεπε να είχαν ληφθεί χθες και ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής δεν έχει πλέον άλλα περιθώρια για καθυστέρηση. Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και ο πρωθυπουργός σήμερα και αύριο, σημειώνοντας ότι έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα που όλη η Ευρώπη τον ταυτίζει με αχαρτογράφητα νερά.

Από τη βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας θίγοντας και θέμα Τουρκίας στη βάση του σεβασµού του διεθνούς ∆ικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και του απαραβίαστου των συνόρων. Ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και για την συνεχιζόμενη προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Άγκυρα, μετά και το πρωτοφανές και απάνθρωπο περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο.
Κατά την χθεσινή επίσκεψή του μάλιστα στο Κίεβο ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Ουκρανία, καθώς έχουν απέναντί τους αναθεωρητές και αυταρχικούς ηγέτες που θέλουν να επαναχαράξουν τα σύνορα. «Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της λογικής. Είναι πολύ καλύτερο να συζητούμε από το να αναλωνόμαστε σε μια αδιέξοδη τακτική προκλήσεων και ύβρεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Η χώρα μας ποτέ δεν έχει απαντήσει με αυτό τον τρόπο και με αυτό το ύφος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ορισμένα βασικά αυτονόητα, προαπαιτούμενα ενός διαλόγου: Σέβεσαι το Διεθνές Δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του γείτονά σου, απέχεις από απειλές» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταδεικνύοντας τη στρατηγική που ακολουθεί η Αθήνα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ