Ολλανδία: Αρνήθηκε να ανοίξει την κάμερα του PC του και τον απέλυσαν – Τώρα θα τον αποζημιώσουν με 75.000 ευρώ

Δικαστήριο δικαίωσε υπάλληλο που αρνήθηκε να κρατήσει ανοιχτή την κάμερα του υπολογιστή του για όσο εργαζόταν

Ολλανδικό δικαστήριο δικαίωσε υπάλληλο telemarketing που είχε απολυθεί, επειδή αρνήθηκε να κρατήσει ανοιχτή την κάμερα του υπολογιστή του για όσο εργαζόταν. 

Τον Αύγουστο, ο τηλεπωλητής της εταιρείας ΙΤ Chetu με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος εργαζόταν στην Ολλανδία, κλήθηκε να μοιραστεί live την οθόνη του και να αφήσει την κάμερά του ανοιχτή κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Όταν αρνήθηκε, απολύθηκε με την εταιρεία να τον κατηγορεί για «άρνηση εργασίας» και «ανυπακοή». Το αρμόδιο δικαστήριο όμως τον δικαίωσε και αποφάσισε ότι πρέπει η εταιρεία πληροφορικής να του καταβάλει 75.000 ευρώ. Το δικαστήριο είχε αποφανθεί επί της υπόθεσης τον Σεπτέμβριο, αλλά τα πορίσματά του δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα και αναφέρθηκαν από τους Netherlands Times.

Νωρίτερα φέτος, η TUC, η οποία εκπροσωπεί τα συνδικάτα στην Αγγλία και την Ουαλία, προειδοποίησε ότι η χρήση της τεχνολογίας επιτήρησης στους χώρους εργασίας - συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την παρακολούθηση των εργαζομένων - είχε ενταθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ήταν πλέον «ανεξέλεγκτη». Στις μεθόδους περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων και των αρχείων, των webcams στους εταιρικούς υπολογιστές, την παρακολούθηση του πότε και πόσο γρήγορα πληκτρολογεί ένας εργαζόμενος, των κλήσεων που πραγματοποιεί και των κινήσεων που κάνει ο εργαζόμενος, μέσω της χρήσης κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και συσκευών με δυνατότητα εντοπισμού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ