Στις 6 Μαΐου η στέψη του βασιλιά Καρόλου - μικρότερη η τελετή από εκείνη της Ελισάβετ, «θα κοιτάζει προς το μέλλον» (βίντεο)

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την τελετή;

Το Σάββατο 6 Μαίου θα πραγματοποιηθεί η στέψη του βασιλιά Καρόλου, όπως ανακοίνωσαν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η στέψη θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του σε μακροχρόνιες παραδόσεις και επιδείξεις. Η στέψη είναι μια πανηγυρική θρησκευτική λειτουργία, μαζί με μια ευκαιρία για εορτασμό και μεγαλοπρέπεια» αναφέρει το ανακοινωθέν.

Η στέψη δεν θα είναι τόσο μεγαλοπρεπής, όσο εκείνη της βασίλισσας Ελισάβετ, με την Daily Mail να αναφέρει ότι το παλάτι και η κυβέρνηση βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος.

Το βρετανικό μέσο προσθέτει ότι ο 73χρονος royal γνωρίζει ότι η  μοναρχία δεν υπήρξε ο καλύτερος σύμμαχος της προβληματικής βρετανικής οικονομίας, προσθέτοντας δύο επίσημες αργίες στο ημερολόγιο του 2022 (μία για το Ιωβηλαίο της Ελισάβετ και άλλη για την κηδεία της). Έτσι η στέψη θα γίνει το Σαββατοκύριακο, στο Αββαείο του Γουέστμινστερ, στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι μαζί με τον βασιλιά θα στεφθεί και η βασιλική σύζυγος Καμίλα,  ενώ η στέψη είναι η πρώτη που γίνεται εδώ και 70 χρόνια (η Ελισάβετ στέφθηκε το 1953) και η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί Σάββατο μετά τον Εδουάρδο Ζ' το 1902.

Οι στέψεις πραγματοποιούνται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ του Λονδίνου για περισσότερα από 900 χρόνια. Όπως αναφέρει το BBC ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ θα προεδρεύσει του χρίσματος, της ευλογίας και του αγιασμού του βασιλιά Καρόλου.

Οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες της Αγγλίας αρχικά και της Βρετανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αργότερα, στέφονταν πάντα στο Αββαείο του Γουέστμινστερ από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή, το 1066. Ο Κάρολος είναι ο 41ος μονάρχης στη σειρά – και ο γηραιότερος που θα στεφθεί, μέχρι σήμερα.

Η τελετή στέψης της Ελισάβετ Β' διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, αλλά βασιλικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή η τελετή θα είναι πιο σύντομη, πιο ποικιλόμορφη και με πολύ μικρότερο αριθμό προσκεκλημένων.

Πολλά από τα τελετουργικά αποτελούν μέρος της τελετής εδώ και αιώνες - και είναι κατανοητό ότι τα «βασικά στοιχεία» θα παραμείνουν στη θέση τους, ενώ θα αναγνωρίζεται το «πνεύμα των καιρών μας».


Οι μονάρχες κάθονται παραδοσιακά στην καρέκλα του βασιλιά Εδουάρδου του 14ου αιώνα και στέφονται με το χρυσό στέμμα του Αγίου Εδουάρδου του 17ου αιώνα. Τους παραδίδονται τα βασιλικά σύμβολα - φαίρα, σκήπτρο και δαχτυλίδι  και, αν ακολουθηθεί το πρότυπο των προηγούμενων στέψεων, θα ακολουθήσει μια πομπή στο Λονδίνο. Αργότερα την ίδια μέρα ο νέος μονάρχης συνήθως  εμφανίζεται στο μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ.

«Οι στέψεις, όπως όλες οι τελετουργίες, είναι προσαρμοσμένες για να ταιριάζουν στην εποχή», λέει ο βασιλικός ιστορικός Robert Lacey.

Ο ίδιος αναμένει ότι η στέψη του Καρόλου θα είναι μικρότερης κλίμακας από εκείνη του 1953 και με ένα ευρύτερο φάσμα θρησκειών να εκπροσωπούνται. Παράλληλα τονίζει ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τις πιέσεις του κόστους ζωώς που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι.

Πάνω από 20 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε παρακολουθήσει την στέψη της Ελισάβετ, η οποία ήταν η πρώτη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ' αναμένεται ένα δυνητικό παγκόσμιο τηλεοπτικό κοινό εκατοντάδων εκατομμυρίων.

 Οι προετοιμασίες για τη στέψη αποκαλούνται «Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα». Στην τελετή, ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι παρουσιάζει πρώτα τον νέο βασιλιά και οι παριστάμενοι τον επευφημούν. Στη συνέχεια, ο μονάρχης δίνει τον όρκο της στέψης, ένα κείμενο που συντάχθηκε το 1688 και με αυτό δεσμεύεται «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν» για να διαφυλάξει την Αγγλικανική Εκκλησία και την προτεσταντική πίστη. Ο Κάρολος, καθισμένος στον ξύλινο θρόνο, θα δεχτεί στη συνέχεια την ευλογία του αρχιεπισκόπου και τα σύμβολα της βασιλείας του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ