Παραλήρημα Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη – «Ισχύει το ‘’θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’’»

Σε συνέντευξή του στο TVNET

Η τουρκική επιθετικότητα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. Σήμερα ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που επιτέθηκε στην Ελλάδα λέγοντας πως «αισθάνεται άβολα γιατί έχει απέναντί της έναν παγκόσμιο παράγοντα».

«Η Τουρκία θα κάνει έρευνες, γεωτρήσεις και εμπόριο», ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τη χώρα μας, ακόμη κι αν ο κόσμος σταθεί απέναντί μας. Όποιος κι αν είναι». Κλιμακώνοντας τις προσβολές εναντίον της Ελλάδας,  ο Τούρκος υπουργός είπε ότι η χώρα μας συμπεριφέρεται σαν επαίτης που ζητά τη βοήθεια των Μεγάλων Δυνάμεων που όμως θα την εγκαταλείψουν. «Η Ελλάδα είναι αξιολύπητη. Είναι σε τόσο αξιολύπητη κατάσταση που πάνε σε άλλες χώρες και κλαίνε και ζητιανεύουν», δήλωσε και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Όποιος καβαλά ένα αυτοσχέδιο άλογο πέφτει γρήγορα. Μην λέτε συνέχεια ότι πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και πίσω μου η ΕΕ. Έχεις μπροστά σου μια δυνατή Τουρκία» διεμήνυσε, προσθέτοντας «στην ιστορία, ο Τούρκος στρατιώτης σε έριξε στη θάλασσα κι επειδή δεν μπόρεσες να το χωνέψεις, είσαι παντού εχθρικούς με τους Τούρκους».

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην ισορροπία και επανέλαβε το μήνυμα της τουρκικής ηγεσίας. «Όποιος και να απειλεί την Τουρκία, ισχύει το “θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα”», είπε, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία το κάνει για τα δικά της συμφέροντα. Επίσης, κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα ότι παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων για την ειρήνη, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης. «Για τη συνέχιση της ειρήνης, πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Άρα θέλουν σύγκρουση, δεν θέλουν ειρήνη. Κι αυτό πρέπει να απαντηθεί» είπε. Συνεχίζοντας το παραλήρημά του για την Ελλάδα, είπε ότι «στη Θράκη υπάρχει καταδίωξη, καταπίεση, δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία».

«Αν είχαμε ακολουθήσει τη Δύση, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τη συμφωνία για τα σιτηρά» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην απόφαση της Άγκυρας να μην επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως οι χώρες της Δύσης. Ο Τσαβούσογλου μάλιστα υπεραμύνθηκε της στάσης της χώρας του, σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που έχει επισκεφθεί τόσο την Ουκρανία όσο και τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου. Πάντως, παραδέχθηκε ότι το σενάριο της ειρηνευτικής διαδικασίας δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι. «Δυστυχώς η διαπραγματευτική και ειρηνευτική διαδικασία έχει απομακρυνθεί. Αυτή η ευκαιρία χάθηκε». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ