DIY: Έτσι θα φτιάξετε μόνοι σας κερί με αιθέριο έλαιο για το σπίτι - Βήμα, βήμα η διαδικασία

 Τα φυσικά κεριά δεν επηρεάζουν τους πνεύμονές σου όσο καίγονται και είναι πολύ πιο καλά για την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από ένα κερί με υπέροχο άρωμα για το σπίτι.

Αν πρόκειται να φτιάξεις μόνος σου κερί, θα πρέπει να ξέρεις ότι μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου. Τα κεριά με αιθέρια έλαια δεν έχουν τόσο δυνατό άρωμα όσο αυτά με τα χημικά αρώματα. Παρόλα αυτά, τα φυσικά κεριά δεν επηρεάζουν τους πνεύμονές σου όσο καίγονται και είναι πολύ πιο καλά για την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου.

Μάθε βήμα-βήμα πώς θα φτιάξεις κερί με αιθέριο έλαιο

1. Επίλεξε ένα κερί με αργή καύση. Μπορεί να μην το έχεις σκεφτεί, όμως τα κεριά διατηρούν το άρωμα τους διαφορετικά. Μερικά, όπως το κερί μέλισσας, καίνε αργά και απελευθερώνουν το δικό τους απαλό άρωμα. Άλλα, όπως το κερί παραφίνης, είναι φθηνά και με άρωμα, αλλά καίγονται γρήγορα.

Δεδομένου ότι τα αιθέρια έλαια είναι φυσικά άρα λιγότερο αρωματικά από τα χημικά αρώματα, πρέπει να επιλέξεις ένα κερί που απελευθερώνει το άρωμά του αργά. Γι ‘αυτό είναι ιδανικό το κερί σόγιας. Το κερί σόγιας καίγετε πιο αργά από το κερί παραφίνης, κι έτσι διαρκεί περισσότερο. Μάλιστα, ο καπνός του είναι πιο καθαρός, με αποτέλεσμα λιγότερη αιθάλη και καπνό στον αέρα. Όχι μόνο αυτό, αλλά το κερί σόγιας συγκρατεί περισσότερο τα φυσικά αρώματα και τα απελευθερώνει αργά ενώ καίγεται, κι έτσι τα κεριά σου μυρίζουν καλύτερα και περισσότερο.

2. Επίλεξε ένα φυτίλι που καίγεται εύκολα. Το κερί σόγιας είναι υπέροχο στο να κρατάει το άρωμα και να το απελευθερώνει με την πάροδο του χρόνου, όμως δε ζεσταίνεται πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απελευθερώνει μεγάλη ποσότητα αρώματος καθώς καίγεται. Γι΄αυτό θα χρειαστείς ένα φυτίλι που καίγεται εύκολα.

Τα φυτίλια κάνναβης καίγονται περισσότερο από τα βαμβακερά, έτσι απελευθερώνουν περισσότερο έλαιο στον αέρα καθώς καίγεται το κερί. Επίλεξε φυσικά φυτίλια, όπως αυτά, που δεν έχουν μεταλλικό κέντρο ή επίστρωση παραφίνης. Αλλά αν προσπαθείς να εξοικονομήσεις χρήματα και έχεις ήδη κάποια φυτίλια στο σπίτι, χρησιμοποίησε ό,τι έχεις. Μπορείς πάντα να προσθέσεις περισσότερο έλαιο στα κεριά σου για να ενισχύσεις το άρωμα, εάν χρειάζεται, γράφει η Μάρω Παρασκευούδη στο tsemperlidou.gr.

3. Διάλεξε ισχυρά αιθέρια έλαια. Η προσωπική προτίμηση είναι σημαντική κατά την παραγωγή κεριών. Αλλά είναι και η ισχύς των ελαίων. Έλαια, όπως το ylang ylang και το σανταλόξυλο είναι υπέροχα για την αρωματοθεραπεία, αλλά μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν είναι τόσο αρωματικά όταν πρόκειται για κεριά. Αντ’ αυτού, επίλεξε έλαια με έντονη, αισθητή μυρωδιά που δεν θα διαλυθεί ιδιαίτερα με την πάροδο του χρόνου. Κάποιες επιλογές:

  • Γλυκό πορτοκάλι
  • Ευκάλυπτος
  • Δεντρολίβανο
  • Κανέλα
  • Πεύκο

Φυσικά, μπορείς να αναμείξεις έλαια ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή / και κατοικίδια κάνε μία έρευνα για να βεβαιωθείς ότι τα αρώματα που επιλέγεις είναι ασφαλή.

4. Χρησιμοποίησε επαρκή ποσότητα ελαίου. Μία προτεινόμενη οδηγία είναι 2 κουταλιές του γλυκού ανά 115 γραμμάρια κεριού.

Πρόσθεσε το έλαιο την κατάλληλη στιγμή. Εάν το κερί είναι πολύ ζεστό, μπορεί να καταστρέψει τις δραστικές ενώσεις στα έλαια και να εμποδίσει το άρωμα. Αν είναι πολύ κρύο, ενδέχεται τα έλαια να μην διασκορπιστούν ομοιόμορφα σε όλο το κερί. Η ιδανική θερμοκρασία για την προσθήκη αιθέριων ελαίων είναι στους 80 βαθμούς Κελσίου.

5. Τοποθέτησε το κερί σε μπεν μαρί και άφησέ το να λιώσει αργά σε χαμηλή φωτιά. Απόσυρε το κερί και άφησέ το να κρυώσει λίγο μέχρι να φτάσει τους 80 βαθμούς (μπορείς να χρησιμοποιήσεις θερμόμετρο καραμέλας). Μόλις το κερί φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία, πρόσθεσε τα έλαια και ρίξε το κερί στο δοχείο (μπορείς επίσης να προσθέσεις τα έλαια αφού ρίξεις το κερί στο δοχείο – εξαρτάται από εσένα). Άφησε το κερί να κρυώσει εντελώς πριν το ανάψεις.

6. Διατήρησε το άρωμα. Όταν το κερί έχει σταθεροποιηθεί πλήρως, καλό είναι να το καλύπτεις μεταξύ των χρήσεων, ώστε να διατηρηθεί το άρωμά του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ