Μαργκρέτε της Δανίας, η ιντριγκαδόρισσα βασίλισσα: Η επιθυμία του συζύγου της πριν πεθάνει - «μη με θάψετε πλάι της»

Η ανακοίνωση της βασίλισσας της Δανίας, Μαργαρίτας για την αφαίρεση των τίτλων από τα εγγόνια της και το μήνυμά της στη βασιλική οικογένεια.

Η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε ζήτησε συγγνώμη επειδή αναστάτωσε τα μέλη της οικογένειάς της με την απόφασή της να αφαιρέσει από τέσσερα εγγόνια της τους βασιλικούς τίτλους, αλλά αρνήθηκε να αλλάξει γνώμη.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη DET DANSKE KONGEHUS ?? (@detdanskekongehus)

 

Το παλάτι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα τέσσερα παιδιά του μικρότερου γιου της Μαργκρέτε, του πρίγκιπα Ιωακείμ, δεν θα αποκαλούνται πλέον πρίγκιπας ή πριγκίπισσα, αλλά κόμης ή κόμισσα του Μονπεζάτ - ο τίτλος γέννησης του εκλιπόντος συζύγου της, του γαλλικής καταγωγής πρίγκιπα Χένρικ.

"Πήρα την απόφασή μου ως βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά. Όμως, ως μητέρα και γιαγιά, υποτίμησα το βαθμό στον οποίο ο μικρότερος γιος μου και η οικογένειά του αισθάνονται επηρεασμένοι. Αυτό μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση και λυπάμαι", δήλωσε η 82χρονη Margrethe σε δήλωση που εξέδωσε ο βασιλικός οίκος.

RITZAU SCANPIX/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μακροβιότερη μονάρχης της Ευρώπης - μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' τον περασμένο μήνα - δήλωσε ότι θεωρεί την "προσαρμογή" ως "αναγκαία μελλοντική διασφάλιση της μοναρχίας".\

Δείτε επίσης: Η βασίλισσα της Δανίας δεν το βάζει κάτω: «Θα λέγονται απλά κόμης & κόμισσα τα εγγόνια μου, έτσι κρίνω» - Η νέα ανακοίνωση για την απόφαση σταθμό

Η αλλαγή αφορά τα τέσσερα παιδιά του Ιωακείμ: τον πρίγκιπα Νικολάι, τον πρίγκιπα Φέλιξ, τον πρίγκιπα Χένρικ και την πριγκίπισσα Αθηνά, σύμφωνα με το theguardian

"Δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό να βλέπεις τα παιδιά σου να μεταχειρίζονται έτσι. Οι ίδιοι βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν καταλαβαίνουν", δήλωσε ο 53χρονος γιος της  Joachim.

RITZAU SCANPIX/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιντριγκαδόρισσα βασίλισσα

Δεν είναι η πρώτη φορά που η 82χρονη Μαργκρέτε στρέφει τα βλέμματα επάνω της, χάρη στην «ιντριγκαδόρικη» ζωή της κατά τη διάρκεια των 50 χρόνω της στο θρόνο.

Στη Δανία, η οποία έχει συνταγματική μοναρχία, ο διάδοχος του θρόνου είναι ο πρίγκιπας Frederik. Ο μεγαλύτερος γιος του, ο πρίγκιπας Κρίστιαν, είναι ο επόμενος στη σειρά, ακολουθούμενος από τα τρία μικρότερα παιδιά του Φρέντερικ.

 

Η Margrethe ανακηρύχθηκε βασίλισσα στις 15 Ιανουαρίου 1972, την επομένη του θανάτου του πατέρα της, βασιλιά Frederik IX.

 

 

Τα παράπονα του συζύγου της

Την ίδια ώρα, και ο γάμος της με τον πρίγκιπα Χένρικ ήταν συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Σε συνέντευξή του το 2002, ο Χένρικ εξέπληξε τους Δανούς λέγοντας ότι αισθανόταν πως είχε παραμεριστεί στο ίδιο του το σπίτι, όχι μόνο από τη σύζυγό του, αλλά και από τον γιο του.

Στη συνέχεια, το 2015, ανακοίνωσε ότι δε θα μπορέσει να παραστεί στους εορτασμούς για τα 75α γενέθλιά της λόγω ασθένειες – αλλά εντοπίστηκε μερικές ημέρες αργότερα, στις πιο δημοφιλείς πλατείες της Βενετίας.

SCANPIX DENMARK./ΑΠΕ

O Χένρικ δυσανασχετούσε επίσης που η σύζυγός του δεν του απένειμε ποτέ τον τίτλο του βασιλιά και το 2016, απαρνήθηκε τον τίτλο του πρίγκιπα συζύγου και περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του σε έναν πύργο σε έναν αμπελώνα στη νοτιοδυτική Γαλλία, αν και παρέμεινε παντρεμένος μαζί της και επισήμως εξακολουθούσαν να είναι ζευγάρι.

Το 2017, ο Χένρικ εξέπληξε ξανά τους Δανούς όταν έσπασε μια παράδοση 459 ετών ανακοινώνοντας την επιλογή του να μην ταφεί στον τάφο που έχει ετοιμαστεί για εκείνον και τη σύζυγό του.

Σε συνέντευξή του στο δανέζικο περιοδικό Se og Hør, ο πρίγκιπας εξήγησε πόσο βαθιά ήταν η μνησικακία του για τη βασίλισσα. «Αν θέλει να με θάψει μαζί της, πρέπει να με κάνει βασιλιά. Τελείωσε. Δεν με νοιάζει» είπε, προσθέτοντας: «Η σύζυγός μου δεν μου έδειξε τον σεβασμό που πρέπει να δείχνει μια συνηθισμένη σύζυγος στον άντρα της… αυτή είναι που με κοροϊδεύει».

Ο  σύζυγος της βασίλισσας πέθανε στις 13/2/18. 

Ο Ανρί Μαρί Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην Ταλάνς, κοντά στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο κόμης παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 1967 τη διάδοχο του θρόνου της Δανίας Μαργκρέτε, η οποία ενθρονίστηκε τον Ιανουάριο του 1972.

Στην αναγγελία του θανάτου του, τα Ανάκτορα δεν ανέφεραν που θα ταφεί ο εκλιπών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ