Αυστηρό μήνυμα Αθήνας στον Ερντογάν: «Ανενεργό και νεκρό» το τουρκολιβυκό μνημόνιο 

«Ούτε η Ελλάδα ούτε οι σύμμαχοι μας θα το επιτρέψουμε», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
 

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο τονίζει ότι η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Δεν είναι πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο». Υπογράμμισε, παράλληλα, πως η Τουρκία με αυτή την ενέργεια θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά. «Πιστεύω ότι θα απαντήσει θετικά. Ο Ερντογάν ήταν που είπε “Μητσοτάκης γιοκ”. Προσωρινά πάντως δεν υπάρχει κάποιο αίτημα» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε, υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι καλό θα είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. «Η τουρκική πλευρά εδώ και πολύ καιρό έχει επιλέξει τον παροξυσμό σε βάρος της χώρας μας με επιθέσεις, ανιστόρητους ισχυρισμούς. Η ελληνική πλευρά απαντά με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα». Ο πρωθυπουργός στις 16.00 θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου θα τους ενημερώσει για τις κινήσεις της Τουρκίας.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί αφενός μεν ότι το Τουρκολιβυκό δεν έχει κυρωθεί ούτε από την ίδια τη λιβυκό εθνοσυνέλευση, αφετέρου δε, ότι η Τουρκία, όπως έχειαποδείξει λίγο ενδιαφέρεται για τις νομικές διαδικασίες. Με αυτό το δεδομένη η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Το πρώτο σενάριο λέει πως η Τουρκία θα επιχειρήσει να διεμβολίσει την ΑΟΖ Ελλδας-Αιγύπτου με παράνομες έρευνες εντός αυτής. Αυτή η εκδοχή θεωρείται μάλλον απίθανη, ακόμα και για την Τουρκία, με δεδομένο ότι οι Τούρκοι δεν θέλουν να εκτραχύνουν έτι περαιτέρω τις σχέσεις τους με το Κάιρο, το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη χθεσινή συμφωνία.

Το δεύτερο σενάριο αφορά έρευνες νοτίως της Κρήτης, εκτός της ως τώρα οριοθετημένης ΑΟΖ, αλλά εντός της εν δυνάμει ελληνικής υφαλοκρηπίδας, οπότε τα πράγματα μεταβάλλονται, αλλά και πάλι θα υπάρξει ελληνική αντίδραση, όπως με το Ορούτς Ρεις. Στη συζήτηση έχει μπει και ένα τρίτο σενάριο, που είναι και το πιο βολικό για την την Ελλάδα, το οποίο λέει πως η Τουρκία θα επιδιώξει έρευνες κοντά στις ακτές της Λιβύης, οπότε αυτό δεν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ