Η βασίλισσα της Δανίας δεν το βάζει κάτω: «Θα λέγονται απλά κόμης & κόμισσα τα εγγόνια μου, έτσι κρίνω» - Η νέα ανακοίνωση για την απόφαση σταθμό

«Η απόφασή μου έχει παρθεί εδώ και πολύ καιρό»

Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας εμμένει στην απόφασή της να αφαιρέσει τους πριγκιπικούς τίτλους, από τα παιδιά του δευτερότοκου γιου της, με την μονάρχη να εκφράζει ωστόσο την «λύπη» της για την τροπή που πήραν τα γεγονότα.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η royal ανέφερε: «Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην απόφασή μου σχετικά με τη μελλοντική χρήση τίτλων για τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ. Αυτό φυσικά με επηρεάζει.

Η απόφασή μου έχει παρθεί εδώ και πολύ καιρό. Με τη συμπλήρωση των 50 ετών στον θρόνο, είναι φυσικό να κοιτάζω το παρελθόν και το μέλλον. Είναι καθήκον μου και επιθυμία μου ως βασίλισσα να διασφαλίσω ότι η μοναρχία διαμορφώνεται πάντα σύμφωνα με την εποχή.

RITZAU SCANPIX/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και ποτέ δεν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Η κατοχή ενός βασιλικού τίτλου περιλαμβάνει μια σειρά από δεσμεύσεις και καθήκοντα που, στο μέλλον, θα βαρύνουν λιγότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Αυτή την προσαρμογή, την οποία θεωρώ ως απαραίτητη μελλοντική προστασία της μοναρχίας, θέλω να την κάνω κατά τη διάρκεια της βασιλείας μου.

Πήρα αυτή την απόφαση ως βασίλισσα, μητέρα και γιαγιά, αλλά, ως μητέρα και γιαγιά, υποτίμησα τον πόσο πληγωμένοι θα ένιωθαν ο μικρότερος γιος μου και η οικογένειά του. Αυτό μου κάνει μεγάλη εντύπωση και λυπάμαι γι' αυτό. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι τα παιδιά, οι νύφες και τα εγγόνια μου είναι η μεγαλύτερη χαρά και περηφάνια μου. Ελπίζω ότι ως οικογένεια μπορούμε να βρούμε ειρηνικά τον δρόμο μας μέσα από αυτήν την κατάσταση».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη η 82χρονη  ανακοίνωσε ότι τα τέσσερα παιδιά του πρίγκιπα Ιωακείμ, ο Νικολάι 23 ετών και ο Φέλιξ 20 ετών (από τον πρώτο του γάμου), ο 13χρονος Χένρικ και η Αθηνά, 10 ετών, δεν θα αποκαλούνται πλέον πρίγκιπες, από την 1η Ιανουαρίου.

RITZAU SCANPIX/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θα κρατήσουν μόνο τον τίτλο του «κόμη του Μονπεζά», από το όνομα του γαλλικής καταγωγής παππού τους, του βασιλικού συζύγου Χένρικ ο οποίος έξι μήνες πριν από τον θάνατό του προκάλεσε σκάνδαλο δηλώνοντας ότι δεν θέλει να ταφεί μαζί με τη βασίλισσα. 

Ο Χένρικ, που στο τέλος της ζωής του έπασχε από άνοια, είχε εκφράσει πολλές φορές τη δυσαρέσκειά του επειδή η Μαργαρίτα δεν του έδωσε τον τίτλο του βασιλιά.

Σύμφωνα με το παλάτι, η αφαίρεση των τίτλων από τα εγγόνια της βασίλισσας έγινε ώστε να τους δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία για να χαράξουν τη ζωή τους όπως το επιθυμούν.

«Δεν είναι καθόλου αστείο να βλέπεις τα παιδιά σου να αντιμετωπίζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο», αντέδρασε ο πρίγκιπας Ιωακείμ την περασμένη εβδομάδα. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Β.Τ. το Σάββατο είπε μάλιστα ότι «δυστυχώς» δεν έχει κανένα νέο από τη μητέρα του, ούτε από τον αδελφό του, τον διάδοχο Φρέντερικ.

RITZAU SCANPIX/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μητέρα των δύο μεγαλύτερων γιων του πρίγκιπα Ιωακείμ  κόμισσα Αλεξάνδρα του Φρέντερικσμποργ, δήλωσε από πλευράς της «σοκαρισμένη» από την απόφαση. «Αυτό ήρθε από το πουθενά. Τα παιδιά αισθάνονται αποκλεισμένα», είπε η κόμισσα Αλεξάνδρα στην εφημερίδα BT. «Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί τους αφαιρείται η ταυτότητά τους».

Σε δηλώσεις της στο ίδιο μέσο η τωρινή σύζυγος του πρίγκιπα, πριγκίπισσα Μαρί είπε ότι η κόρη τους έχει δεχθεί bullying στο σχολείο. «Έρχονται και λένε στην Αθηνά: "Είσαι εσύ που δεν είσαι πια πριγκίπισσα;"» ανέφερε, προσθέτοντας ακόμα ότι τα παιδιά της έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος.

Photo: Keld Navntoft, the Royal House ©️ via Instagram

Για την απόφαση της γιαγιάς του μίλησε και ο πρίγκιπας Νικολάι στο δανέζικο Ekstra Bladet «Όλη μου η οικογένειά μου και εγώ, φυσικά, είμαστε πολύ λυπημένοι. Είμαστε, όπως δήλωσαν και οι γονείς μου, σοκαρισμένοι με αυτή την απόφαση και με το πόσο γρήγορα έγινε πραγματικότητα. Είμαι πολύ μπερδεμένος ως προς το γιατί συνέβη έτσι» είπε.

Ο 23χρονος, ο οποίος είναι μοντέλο και έχει περπατήσει στην πασαρέλα για brands όπως ο Dior, είπε ότι ενημερώθηκε για την απόφαση λίγες μέρες πριν δημοσιοποιηθούν τα νέα. «Δεν έχω μετρήσει τις μέρες, αλλά δεν μπορεί να είναι περισσότερο από μια εβδομάδα πριν» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η βασίλισσα Μαργαρίτα έχει ένα μεγαλύτερο γιο τον πρίγκιπα Φρειδερίκο ο οποίος είναι και ο διόδοχός της. Τα παδιά του: πρίγκιπες Κρίσταν (16 ετών) και Βίνσεντ (11 ετών) και πριγκίπισσες Ισαβέλλα (15 ετών) και Ζοζεφίν (11 ετών) θα κρατήσουν τους τίτλους τους.

Photo: Keld Navntoft, the Royal House ©️ via Instagram

Η σύζυγός του, η πριγκίπισσα Μαίρη υποστήριξε την βασίλισσα, λέγοντας ότι «η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη και μπορεί πραγματικά να βλάψει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η απόφαση δεν είναι η σωστή».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ