Τουρκία: Πού το πάει ο Ερντογάν - Επικίνδυνα «παιχνίδια» με το νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Τουρκία ρίχνει μία τορπίλη στην περιφερειακή σταθερότητα, κλιμακώνοντας τις ενέργειες της, αυτή τη φορά επί του πεδίου και όχι μέσω της ρητορικής

 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προχώρησε σε άλλη μία ενέργεια που δυναμιτίζει την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταβαίνει στην Πράγα για την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα θεωρεί την υπογραφή, χθες το μεσημέρι, του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης, ως μία επιθετική και παράνομη κίνηση που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και η οποία καταδικάστηκε άμεσα από την ΕΕ. Με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας, τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ξηρά και την ΑΟΖ της Λιβύης. Πρόκειται λένε πολιτικοί κύκλοι για ενέργεια που ήρθε να προστεθεί στην τουρκική αναθεωρητική πολιτική στην περιοχή και η οποία θέτει σε κατάσταση συναγερμού την στην Αθήνα.

Είναι, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, μια κίνηση της Τουρκίας που έρχεται ως απότοκο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου το οποίο αγνοεί τα δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή και έχει καταγγελθεί από την Αθήνα στα Ηνωμένα Έθνη.

Δένδιας: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα μέσα «Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», ήταν η άμεση αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Νίκος Δένδιας κάλεσε άμεσα στο γραφείο του τον Αμερικανό πρέσβη για να τον ενημερώσει. Είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογο του και την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον κ. Σούκρι.

Η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο της ελληνικής πλευράς και αναδεικνύει την επίτευξη συμφωνιών στην περιοχή με βάση το Διεθνές Δίκαιο διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των κρατών. Η συμμαχία με το Κάιρο αποδεικνύεται καθοριστική υπό το πρίσμα και των τελευταίων εξελίξεων και δικαιώνεται πολύ γρήγορα ανώτατη διπλωματική πηγή που προ δύο εβδομάδων σημείωνε με νόημα σε ιδιωτική συζήτηση ότι «η Αίγυπτος αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο της χώρας μας, θα αποδειχτεί πολύ σύντομα», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις στους παριστάμενους.

Γρήγορα ήταν τα αντανακλαστικά και των Βρυξελλών που έσπευσαν να καταδικάσουν την συμφωνία. «Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο και τονίζει ότι «πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει να είναι αποφασισμένος να συνεχίσει στον ολισθηρό δρόμο των προκλήσεων και της έντασης τον οποίο έχει χαράξει, παρότι γνωρίζει ότι στην τσεχική πρωτεύουσα θα αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή αντίδραση. Το ερώτημα «που το πάει ο Ερντογάν» παραμένει στο τραπέζι, ειδικά από την στιγμή που οι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν ατονήσει σε επικίνδυνο σημείο. Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα διατηρώντας την ψυχραιμία της «απέναντι σε αυτά τα εξωφρενικά χαρακτηριστικά των προκλήσεων». Το μήνυμα ότι «θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή» έχει φτάσει σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Την Πέμπτη στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της Τουρκίας και επιθυμία του κ. Μητσοτάκη είναι να το κάνει παρόντος του κ. Ερντογάν εκθέτοντας τις απαράδεκτες προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες κατά της Ελλάδας. Το ενδεχόμενο ενός τετ-α-τετ των δύο ανδρών στην τσεχική πρωτεύουσα απομακρύνεται όλο και περισσότερο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί αρχικά είναι ότι δεν έχει τεθεί κανένα αίτημα από την τουρκική πλευρά, καθώς η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι για να συμβεί θα πρέπει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αυτός είναι που έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές του δηλώσεις, να επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε αυτή την περίπτωση η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά, αλλά δεν είναι επισπεύδουσα σε μια τέτοια συνάντηση η οποία σε κάθε περίπτωση «δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος απειλών και συνέχισης των προκλήσεων».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ