Πέθανε η Ινδιάνα που αρνήθηκε να παραλάβει το Όσκαρ εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο – Έπασχε από καρκίνο του μαστού 

Μόλις τον Αύγουστο είχε δεχτεί με χιούμορ τη συγνώμη της Ακαδημίας για τις αποδοκιμασίες και τις απειλές που δέχτηκε το 1973

Πέθανε η Sacheen Littlefeather, η Αμερικανίδα ιθαγενής ακτιβίστρια που ανέβηκε στη σκηνή των Όσκαρ το 1973, για να αρνηθεί να παραλάβει το Όσκαρ Α’ ανδρικού Ρόλου εκ μέρους του Μάρλον Μπράντο.

Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε με Tweet η Ακαδημία Κινηματογράφου. Η Littlefeather έπασχε από καρκίνο του μαστού και έφυγε σε ηλικία 75 ετών. Για την ιστορία όταν ο Μάρλον Μπράντο αναδείχθηκε καλύτερος ηθοποιός για την ερμηνεία του ως Βίτο Κορλεόνε στην ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο Νονός» (1972), ο ηθοποιός αρνήθηκε να παραβρεθεί στην απονομή τελετής των Όσκαρ.

 

 

Στο… πόδι του εμφανίστηκε η 26χρονη Απάτσι Sacheen Littlefeather, η οποία ουσιαστικά ανέβηκε στη σκηνή για να αρνηθεί το βραβείο εκ μέρους του ηθοποιού και να εξηγήσει ότι εν μέρει αυτό συνέβη για να εκδηλώσει τη δυσαρέσκεια του «για τη μεταχείριση των Ινδιάνων της Αμερικής από την κινηματογραφική βιομηχανία.  Η Littlefeather, τότε ήταν 26 ετών και αποδοκιμάστηκε σφοδρά από μέρος του κοινού. Αργότερα αποκάλυψε ότι η ασφάλεια της Ακαδημίας συγκράτησε τον Τζον Γουέιν, ο οποίος κινήθηκε απειλητικά εναντίον της.

Άλλα άτομα στα παρασκήνια φέρεται να έκαναν προσβλητικές χειρονομίες και εκείνη τελικά μπήκε στη μαύρη λίστα του Χόλιγουντ. Τον Αύγουστο, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου ζητούσε επίσημα συγνώμη από την Littlefeather. Το σώμα που επιβλέπει τα Όσκαρ περιέγραψε την παρουσία της τότε ως «μια ισχυρή δήλωση που συνεχίζει να μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα του σεβασμού και τη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η Littlefeather απάντησε λέγοντας: «Σχετικά με τη συγγνώμη της Ακαδημίας προς εμένα, εμείς οι Ινδιάνοι είμαστε πολύ υπομονετικοί άνθρωποι – έχουν περάσει μόνο 50 χρόνια! Πρέπει να διατηρούμε την αίσθηση του χιούμορ μας ανά πάσα στιγμή. Είναι η μέθοδος επιβίωσής μας».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ