Ένα παλάτι στα κόκκινα! Γιατί η βασίλισσα Μαργκρέτε «κατέβασε» από πρίγκιπες σε δούκες τα 4 εγγόνια της – Η αντίδραση του γιου της Ιωακείμ

Ο δευτερότοκος γιος της δήλωσε πως η μητέρα του «πλήγωσε» τα τέσσερα παιδιά του 

Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες… Δριμύ κατηγορώ κατά της 82χρονης βασίλισσας Μαργκρέτε εξαπέλυσε την Πέμπτη ο δευτερότοκος γιος της, πρίγκιπας Ιωακείμ, μετά την απόφαση της μονάρχη να αφαιρέσει από την 1η Ιανουαρίου του 2023 τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του.

Ο 53χρονος γαλαζοαίματος, που τα τελευταία χρόνια ζει στο Παρίσι με την δεύτερη σύζυγό του, πριγκίπισσα Μαρί, δήλωσε πως μόνο πριν πέντε ημέρες ενημερώθηκε ότι τα τέσσερα παιδιά του δεν θα φέρουν πλέον τους τίτλους του «πρίγκιπα» και της «πριγκίπισσας» από το νέο έτος και, απλώς, θα αποκαλούνται «Αυτού ή Αυτής Εξοχότης». «Μου δόθηκαν πέντε μέρες προθεσμία για να τα ενημερώσω,(τα παιδιά μου). Τον Μάιο μου παρουσίασαν ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο αυτό θα συνέβαινε (η απώλεια των τίτλων), όταν καθένα από τα παιδιά θα έκλεινε τα 25 έτη», δήλωσε ο πρίγκιπας, διαψεύδοντας το παλάτι που είχε αφήσει να διαρρεύσει πως ο Δανός γαλαζοαίματος είχε ενημερωθεί από τον περασμένο Μάιο για την απόφαση της μητέρας του.

«Είμαστε όλοι πολύ λυπημένοι. Δεν είναι καθόλου αστείο να βλέπεις τα παιδιά σου να πληγώνονται. Έχουν βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν κατανοούν», δήλωσε ο Δανός γαλαζοαίματος σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Ekstra Bladet έξω από την πρεσβεία της Δανίας στο Παρίσι. Ο 23χρονος πρίγκιπας Νικολάι και ο 20χρονος πρίγκιπας Φέλιξ, παιδιά του Ιωακείμ από τον πρώτο του γάμο με την κόμισσα Αλεξάνδρα καθώς και ο 13χρονος πρίγκιπας Χένρικ και η 10χρονη πριγκίπισσα Αθήνα, τα δύο παιδιά που έχει αποκτήσει ο πρίγκιπας Ιωακείμ από τον δεύτερο γάμο του με την πριγκίπισσα Μαρί, Γαλλίδα «κοινή θνητή», από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους τίτλους «κόμης και κόμισσα του Μονπεζάτ». Οι πρίγκιπες Νικολάι και Φέλιξ δεν φοίτησαν σε στρατιωτική Ακαδημία, όπως είθισται για τους γόνους των βασιλικών οίκων αλλά και οι δύο κάνουν καριέρα στο μόντελινγκ.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο πρίγκιπας Νικόλας είπε από την πλευρά του τα εξής: «Η οικογένειά μου και εγώ είμαστε πολύ λυπημένοι. Και εμείς, όπως και οι γονείς μας, είμαστε σε κατάσταση σοκ για την απόφαση και το πόσο γρήγορα εξελίχθηκαν τα πράγματα». Ο ίδιος δήλωσε «πολύ μπερδεμένος ως προς το γιατί συνέβη με αυτόν τον τρόπο» μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από διαμέρισμα στην Κοπεγχάχη στο οποίο συζεί με τη σύντροφό του. Για την απόφασή της να αφαιρέσει τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα από τα οκτώ εγγόνια της η 82χρονη βασίλισσα, που γιόρτασε στις 20 Σεπτεμβρίου το Χρυσό Ιωβηλαίο της, δήλωσε: «Είναι μια σκέψη που είχα εδώ και πολύ καιρό και θεωρώ ότι θα είναι καλό για το μέλλον τους». Η μακροβιότερη πλέον μονάρχης στην Ευρώπη, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στις 8 Σεπτεμβρίου, δεν αφαίρεσε τους βασιλικούς τίτλους από τα τέσσερα παιδιά του πρωτότοκου γιου της, πρίγκιπα Φρέντερικ, ο οποίος είναι και ο διάδοχος του θρόνου.

 

 

Με ανακοίνωση του το παλάτι της Δανίας δήλωσε για την απόφαση της βασίλισσας Μαργαρίτας πως: «Η βασίλισσα θέλει να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε τα τέσσερα εγγόνια της να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τη ζωή τους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό χωρίς να περιορίζονται από τις ειδικές απαιτήσεις και τα καθήκοντα που έχει μια επίσημη σχέση με τον βασιλικό οίκο της Δανίας». Στην ίδια δήλωση τονίζεται πως η απόφαση της μονάρχη σχετίζεται με παρόμοιες αποφάσεις που έλαβαν και άλλοι βασιλικοί οίκοι τα τελευταία χρόνια.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2019 ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος της Σουηδίας ανακοίνωσε πως τα παιδιά της κόρης του, πριγκίπισσας Μαντλέν και του συζύγου της, Κρις Ο'Νιλ καθώς και τα παιδιά του γιου του, πρίγκιπα Κάρολου Φίλιππου και της πριγκίπισσας Σοφίας, θα χάσουν τους βασιλικούς τους τίτλους. Έτσι, μόνο τα δύο ανήλικα εγγόνια του από την διάδοχό του, πριγκίπισσα Βικτώρια, είναι πλέον, «πριγκίπισσα» Εστέλ της Σουηδίας και «πρίγκιπας» Όσκαρ της Σουηδίας. Στο ίδιο μήκος κύματος για ένα περιορισμένο σχήμα των εργαζόμενων μελών της βασιλικής οικογένειας και ο νέος βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα απονείμει βασιλικούς τίτλους στα δύο παιδιά του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, τον 3χρονο Άρτσι και την ενός έτους Λίλιμπετ Νταϊάνα, που, προς το παρόν, δεν φέρουν κανένα τίτλο, αν και εγγόνια βασιλιά.

 

 



Πάντως, η παραπάνω απόφαση της βασίλισσας της Δανίας δεν επηρεάζει την σειρά διαδοχής. Ο πρίγκιπας Ιωακείμ παραμένει έκτος στην διαδοχή για το θρόνο της Δανίας και ακολουθούν τα τέσσερα παιδιά του από την έβδομη μέχρι την δέκατη θέση. Από την πλευρά της η πρώτη σύζυγος του πρίγκιπα Ιωακείμ, η 58χρονη κόμισσα Αλεξάνδρα, μέσω της γραμματέως της δήλωσε στην εφημερίδα της Δανίας Billed Bladet πως τόσο η ίδια όσο και ο πρίγκιπας Ιωακείμ και η δεύτερη σύζυγός του, «είναι και οι τρεις τους βαθιά σοκαρισμένοι» από την απόφαση της βασίλισσας να αφαιρέσει από τα παιδιά τους τους τίτλους τους. «Τα παιδιά αισθάνονται αποκλεισμένα. Δεν μπορούν να καταλάβουν τον λόγο που τους αφαιρέθηκε η ταυτότητά τους», δήλωσε η πρώτη σύζυγος του πρίγκιπα Ιωακείμ μέσω της γραμματέως της και πρόσθεσε πως προς το παρόν είναι πολύ σοκαρισμένη για να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ