Athens Democracy Forum: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά Βλαντιμίρ Πούτιν – Μας γυρνά πίσω σε σκοτεινές εποχές 

Στην εμβληματική Στοά του Αττάλου η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεντρώθηκε στις 4 προτεραιότητες για την ΕΕ 

Αναφερόμενη στις δημοκρατικές αξίες που κληροδότησε η αρχαία Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εστίασε κατά την ομιλία της στο Athens Democracy Forum στην ανάγκη στήριξης του ουκρανικού λαού. Συγκεκριμένα κατέστησε αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης κάθε έθνους και καταδίκασε τις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν που συνιστούν «πισωγύρισμα σε σκοτεινές εποχές της ιστορίας». 

«Η επιθεση του Πουτιν αποτελεί προσπαθεια ανατροπής της ιστορίας και πισωγυρίσματος» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν για να επισημάνει ότι η ιστορία της Δημοκρατίας δεν είναι γραμμική.  Με νόημα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι οι «Ελλήνες πολέμησαν για την ελευθερία τους και μια Δημοκρατία πολεμά για την κυριαρχία της. Η Δημοκρατία θα νικήσει και πάλι». Επισήμανε, όμως, ότι οι «τραγωδίες επαναλαμβάνονται» και ότι πολλοί Ευρωπαίοι «υποτιμούν τις διαστάσεις του πολέμου στην Ουκρανία». «Για πάνω από 70 χρόνια η Γηραιά Ήπειρος πορεύεται στο δρόμο της Δημοκρατίας» τόνισε ακόμη η πρόεδρος της Κομισιόν για να συμπληρώσει ότι «η Δημοκρατία δεν έχει πάντα γραμμική πορεία,. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την Ουκρανία από τη ρωσική επιθετικότητα. Να παλέψουμε για να βοηθήσουμε κάθε Δημοκρατία». 

«Η δύναμη ανήκει στους πολίτες, όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και την ελευθερία του λόγου. Αυτές τις αρχές είχε και  η Ελληνική Δημοκρατία» δήλωσε ακόμη η Φον ντερ Λάιεν. Όσον αφορά τις τέσσερις προτεραιότητες της ΕΕ για το άμεσο μέλλον, η Φον ντερ Λάιεν είπε τα εξής:

  • Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές, την παραπληροφόρηση που πολλές φορές χρηματοδοτείται από απολυταρχικά καθεστώτα. Ο πόλεμος κατά της δημοκρατίας χρησιμοποιεί τέτοια όπλα. Γι’ αυτό ανακοίνωσα το νέο πακέτο ενίσχυσης της δημοκρατίας. Αφού το κάνουμε για τις οικονομίες μας, γιατί να μην το κάνουμε και για την κουλτούρα μας;
  • Αντιμετωπίζουμε πολλαπλές απειλές και έχουμε αποδείξει ότι η δημοκρατία μας μπορεί και φέρνει αποτελέσματα. Η πανδημία ήταν μια τέτοια κρίση. Ειπώθηκε ότι οι απολυταρχίες αποδίδουν καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες και ότι είναι καλύτερα εξοπλισμένες. Αυτό ειπώθηκε πριν από λίγους μήνες και ήδη οι φωνές αυτές έχουν σβήσει. Αγοράσαμε μαζί τα εμβόλια και διασφαλίσαμε ότι όλοι θα λάβουν τη δόση που τους αναλογεί. Έτσι γίνεται στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες. Αντιδράσαμε αστραπιαία και στην εισβολή της Ρωσίας. Στηρίξαμε την Ουκρανία οικονομικά και στρατιωτικά. Οι δημοκρατίες είναι αποτελεσματικές όταν είναι ενωμένες.
  • Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι μια απόπειρα αλλαγής της ιστορίας. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. Συμβαίνει σε πολλά σημεία του πλανήτη. Στρατιωτικά πραξικοπήματα ξεπηδούν σε πολλά μέρη του κόσμου. Η Ένωσή μας πρέπει να στέκεται δίπλα σε κάθε χώρα που παλεύει για την ελευθερία της.
  • Θα  πρέπει να μην ξεχνάμε ότι οι δημοκρατίες ανήκουν στις μελλοντικές γενικές. Για πολύ καιρό η ανθρωπότητα λειτουργούσε σαν να μην υπάρχει αύριο, σε βάρος των παιδιών μας. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να ανακτήσουν την πίστη τους στη δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο για τα παιδιά μας, όχι μόνο με λόγια αλλά κυρίως με πράξεις. Η δημοκρατία είναι μια υπόσχεση και οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε κυρίαρχοι του μέλλοντος και να αλλάζουμε την τροπή του όταν απαιτείται. Τα απολυταρχικά καθεστώτα κοιτούν πάντα πίσω, ώστε οι ισχυροί να παραμένουν αγκιστρωμένοι στη δύναμή τους και οι λαοί να μένουν στάσιμοι σε ένα ατέρμονο παρελθόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και ξέρω ότι περνάμε από μία δοκιμασία αυτή την περίοδο. Είναι στο χέρι μας να προστατεύσουμε το μέλλον των παιδιών και να διασφαλίσουμε ότι η δημοκρατία θα επικρατήσει.»

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ