Ηγετικές προσωπικότητες απ’ όλο το δημοκρατικό πολιτικό φάσμα τίμησαν το Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο - Συγκίνηση στην εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του

Eγκαινιάστηκε επίσημα χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νέα αίθουσα που φέρει το όνομα «Μανώλης Γλέζος».

Πολιτικοί από όλες τις πτέρυγες της Ελληνικής Βουλής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τίμησαν τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», σε μια δυναμική αλλά και συγκινητική εκδήλωση στην αίθουσα «Μανώλης Γλέζος», που εγκαινιάστηκε επίσημα χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Πρόεδρό του, Roberta Metsola.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς και ιδιαίτερα με πρόταση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στην εκδήλωση παρενέβησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Roberta Metsola, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, η Επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Iratxe Garcia Perez, ο Συμπρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schirdewan και η Συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ska Keller. Όρθια η αίθουσα χειροκρότησε τον επιζώντα του Ολοκαυτώματος, ηλικίας 92 ετών, Simon Gronowski.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος τόνισε το μήνυμα που στέλνει ακόμη και σήμερα ο αγώνας του Μανώλη Γλέζου, που δεν περιορίστηκε στο να συντηρεί τον μύθο της αποκαθήλωσης της σημαίας του ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας, αλλά αγωνίστηκε και για να δώσει όραμα στις γενιές που έρχονται. Από την μεριά της, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, ανέφερε πως είναι τιμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου. Σχολίασε πως ο Μανώλης Γλέζος ήταν αυτοδημιούργητος και θαύμασε τις πρωτοβουλίες του και την ενεργητικότητά του με τη συμμετοχή του σε ακτιβιστικές δράσεις μέχρι και τα βαθιά του γεράματα.

Ο Μανώλης Γλέζος είχε μιλήσει για όλη την συναρπαστική ζωή του ‘’από καρδιάς’’  στο eirinika...

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «ο Μανώλης ήταν βεβαίως σοσιαλιστής, αριστερός αλλά πάνω από όλα ήταν και εθνικός και οικουμενικός. Σύμβολο αγώνα απέναντι στην αδικία και το φασισμό, για όλους τους λαούς το κόσμου» και συνέχισε «κάποτε η Ευρώπη χρειάστηκε ήρωες σαν το Μανώλη για να σύρουν το κάρο της ιστορίας μπροστά, σήμερα είναι καθήκον όλων μας να μην χρειαστούν ήρωες σαν το Μανώλη». Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη» και κατέληξε στο μυστικό της μακροζωίας του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος δήλωνε πως ζούσε και για τους συντρόφους του που είχαν χαθεί. 

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε μήνυμά του σχολίασε ότι «ο Μανώλης Γλέζος κατάφερε να διαχωρίσει δύσκολες καταστάσεις και να ενώσει αγεφύρωτα χάσματα. Αποτέλεσε παράδειγμα φιλοπατρίας. Η διαδρομή του μας διδάσκει ότι χωρίς τον πολιτισμό και την πνευματικότητα, η ζωή είναι φτωχή και στείρα».

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης σχολίασε στην ομιλία του πως «η ζωή και δράση του Μανώλη Γλέζου συνδέθηκε με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και τους αγώνες του λαού μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως σύμβολο του αγώνα ενάντια στο φασισμό - ναζισμό, για τη λευτεριά και την ειρήνη».

Ο Συμπρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schiderwan, σημείωσε ότι ο Μανώλης Γλέζος πάλεψε σκληρά για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ανέφερε πως όταν είχαν συναντηθεί για πρώτη φορά συζήτησαν το θέμα για των γερμανικών οφειλών αλλά και για την τοπική βιβλιοθήκη στην Απείρανθο της Νάξου, την οποία ίδρυσε. Όπως τόνισε «αφιέρωσε τη ζωή του στην ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Είναι ευθύνη μας τώρα να συνεχίσουμε το κληροδότημά του και τις αξίες του».

Η Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Iratxe Garcia Perez, αποτίνοντας φόρο τιμής στον Μανώλη Γλέζο χαρακτήρισε τη ζωή του ως «έναν συνεχή αγώνα». Όπως είπε «παρέμεινε αφοσιωμένος στη μάχη του κατά του φασισμού, ακολούθησε τη συνείδηση του. Θα είναι πάντα ένας επαναστάτης».

Η Συμπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Ska Keller είπε πως ο Μανώλης Γλέζος ήταν ένας ένθερμος πολέμιος του φασισμού. «Σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο τιμούμε το έργο ζωής του δίνοντας στην αίθουσα αυτή το όνομά του. Εύχομαι να συνεχίσουμε το παράδειγμα του στην καταπολέμηση κατά του φασισμού» κατέληξε η Ska Keller.

Μήνυμα ελπίδας και δύναμης κατά του φασισμού που «ξεσήκωσε» το πάνελ και την αίθουσα εξέπεμψε ο επιζών του Ολοκαυτώματος, ηλικίας 92 ετών, Simon Gronowski, ο οποίος αφηγήθηκε την ιστορία του πώς κατάφερε να επιζήσει από το Ολοκαύτωμα αλλά και για την αλληλεγγύη του προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, αφού και ο πατέρας του ήταν πρόσφυγας χωρίς χαρτιά, ο οποίος μετανάστευσε στο Βέλγιο. Ο ίδιος μάλιστα έχασε την μητέρα και την αδελφή του, οι οποίες δολοφονήθηκαν από τους ναζί. Ο Simon Gronowski έκανε και λόγο για την αξία της συγχώρεσης και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ζήτω η αγάπη και η φιλία μεταξύ των ανθρώπων».

Ο Πρόεδρος των Podemos, Pablo Iglesias δήλωσε πως «ήταν μεγάλη τιμή να συνεργαστώ με τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», προσθέτοντας ότι «όλη μου η ευγνωμοσύνη και ο θαυμασμός πάνε στον Μανώλη Γλέζο». Μηνύματα βίντεο έστειλαν και άλλοι αρχηγοί των Αριστερών πολιτικών κομμάτων της Ευρώπης, όπως ο Gregor Gyzi, πρώην Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η Mary Lou Mc Donald, Πρόεδρος του Sinn Féin.

Στον αγώνα του Μανώλη Γλέζου αναφορικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις αναφέρθηκε αρχικά ο Νίκος Βούτσης κατά την παρέμβασή του, ενώ διάβασε αποσπάσματα από τα πρακτικά της Βουλής για το ίδιο ζήτημα. Επίσης τόνισε ότι «στο δρόμο του Μανώλη θα επιμείνουμε για να μείνουνε ζωντανές αυτές οι μνήμες του αντιφασιστικού αγώνα και των πολύμορφων κινημάτων που στις μέρες μας αποκτούν μία νέα επικαιρότητα και χρειάζονται έμπνευση, ενθάρρυνση και ανοιχτή σκέψη για να συγκροτηθούν τα σύγχρονα ριζοσπαστικά απελευθερωτικά προτάγματα».

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, Συν – Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Απαιτήσεων των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, ανέφερε σε κλίμα συγκίνησης ότι «Η οικογενειά μας ξεκληρίστηκε στη Βιάννου. Η πατρίδα μας βίωσε μια ανείπωτη τραγωδία που υπονόμευσε βάναυσα την αναπτυξιακή της πολιτική για δεκαετίες» ενώ σχολίασε πως δεν υπήρξε τιμωρία για τους σφαγείς και αποζημίωση για τα εγκλήματα που διέπραξαν».

Ο Καθηγητής Karl Heinz Roth, αναφέρθηκε στο δώρο που του έκανε ο Μανώλη Γλέζος, το βιβλίο του «Η Μαύρη Βίβλος της Κατοχής» και σημείωσε ότι: «Το ζήτημα των αποζημιώσεων εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την κληρονομιά του Μανώλη Γλέζου. Ενεργούμε με το πνεύμα του όταν υποστηρίζουμε μια οριστική διευθέτηση του ζητήματος των αποζημιώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Στη συζήτηση ακόμη παρενέβη ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Επιπλέον, ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων και Χωριών του Ελληνικού Ολοκαυτώματος, σημείωσε για τον Μανώλη Γλέζο: «Είδα στο πρόσωπο του εκείνη την αξιοθαύμαστη όψη των πολύ σπουδαίων ανθρώπων που ενώ ενσαρκώνουν την ιδέα και το παράδειγμα του εθνικού ήρωα, ενώ είναι ινδάλματα μιας παγκόσμιας κοινότητας που δεν χωρίζεται από σύνορα κι εποχές, είναι ταυτόχρονα οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας». Στην εκδήλωση ακόμη μίλησαν οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Marisa Matias και Martina Michels.

Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνας Κάτσαρη, Ευγενίας Κατούφα και Νίκου Γκωσέ για τη ζωή του Μανώλη Γλέζου και ακολούθησε μουσική συναυλία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ