Πονοκέφαλος: Πριν πάρετε χάπια δοκιμάστε πρακτικές λύσεις που ανακουφίζουν

Τι να κάνετε 

 

Είναι το πιο σύνηθες όταν πονάει το κεφάλι μας να τρέχουμε σε κάποιο απλό αναλγητικό, όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη προκειμένου να μας ανακουφίσει. Ωστόσο, πριν καταφύγετε σ' αυτή τη λύση καλό θα ήταν να δοκιμάσετε τις ακόλουθες εναλλακτικές μη φαρμακευτικές λύσεις:

-Κάντε λίγες μαλάξεις στον αυχένα σας.

-Αποφύγετε τα ερεθίσματα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας, όπως ο θόρυβος, ο αέρας, το έντονο φως αλλά και το αλκοόλ.

-Πιείτε άφθονο νερό που μπορεί να μειώσει την ένταση του πονοκεφάλου.

-Βάλτε μια κρύα κομπρέσα (ή τον κατεψυγμένο αρακά από το ψυγείο) στο μέτωπό σας για δέκα λεπτά – μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Σε άλλες περιπτώσεις το ζεστό ντους πιθανόν να σας ανακουφίσει. Πειραματιστείτε με ό,τι σας βοηθά καλύτερα.

-Προσπαθήστε να χαλαρώσετε, να πάρετε μερικές βαθιές εισπνοές και να βγείτε για λίγο στον καθαρό αέρα.

-Δοκιμάστε ένα ηρεμιστικό ρόφημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι με πιπερόριζα, χαμομήλι ή λεβάντα μπορεί να ανακουφίσει.

-Εισπνεύστε ένα αιθέριο έλαιο. Το άρωμα της λέβάντας θεωρείται καταπραυντικό.

Τι να θυμάστε

- Αν γυμνάζεστε συστηματικά με ήπιους ρυθμούς θα παρατηρήσετε ότι οι πονοκέφαλοί σας είναι λιγότερο συχνοί και ηπιότεροι. Αποφύγετε όμως την ξαφνική και έντονη άσκηση, γιατί αποτελεί παράγοντα πρόκλησης κρίσης ημικρανίας.

- H αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να επιδεινώσει τον απλό πονοκέφαλο. Ωστόσο, σε πολλούς ημικρανικούς ασθενείς η καφείνη δρα ευεργετικά – γι’ αυτό και ορισμένα παυσίπονα συνδυάζονται με καφείνη.

- Αν και τα βαθύτερα αίτια των κεφαλαλγιών παραμένουν άγνωστα, πολλοί από τους εκλυτικούς παράγοντες του πόνου είναι γνωστοί. Ο κυριότερος είναι το στρες, κυρίως όσον αφορά τον κλασικό πονοκέφαλο (κεφαλαλγία τάσεως). Μια ημικρανική κρίση από την άλλη πλευρά, μπορεί να πυροδοτηθεί και από άλλους παράγοντες όπως οι έντονες μυρωδιές, η υγρασία ή το κρύο, ο έντονος φωτισμός, ο θόρυβος και ορισμένες τροφές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ