Άκης Πετρετζίκης: Χούμους με παντζάρι - Το τέλειο ντιπ για τα σνακ σας

Αυτή η συνταγή θα σας τρελάνει! 

Συστατικά

250 γρ. ρεβίθια, χωρίς φλοιό, άβραστα

1 κ.γ. αλάτι

1 1/2 λίτρο νερό

300 γρ. παντζάρια, βρασμένα

150 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το σερβίρισμα

ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι

χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια (ανάλογα την προτίμησή μας)

1/2 σκ. σκόρδο, προαιρετικά

100 γρ. ταχίνι

1 κ.γ. κοφτό κύμινο, σε σκόνη

1 κ.γ. πάπρικα

1 κ.γ. αλάτι

πιπέρι

τορτίγιες, για το σερβίρισμα

θυμάρι, για το σερβίρισμα

σουσάμι, για το σερβίρισμα

σουσάμι, μαύρο, για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν σε ένα μπολ με νερό και 1 κ.γ. αλάτι από το προηγούμενο βράδυ.

Τα σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά.

Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, στην οποία έχουμε βάλει 1,5 λίτρο νερό, βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν για 40 λεπτά μέχρι 1 ώρα.

Στραγγίζουμε καλά σε ένα άλλο μπολ (κρατώντας το νερό) και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τα βρασμένα παντζάρια, το ελαιόλαδο, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το ταχίνι, το κύμινο, την πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και τα πολτοποιούμε με τα μαχαίρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αν είναι πολύ σφιχτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια.

Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε το χούμους, και προσαρμόζουμε τα υλικά ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Πασπαλίζουμε με θυμάρι, σουσάμι, μαυροσούσαμο, και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.

Σερβίρουμε με κομμένες τορτίγιες, ελαφρώς σοταρισμένες στο τηγάνι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ