Financial Times: Η Ελλάδα και έξι ακόμα χώρες, τα εφτά οικονομικά θαύματα σε έναν ανήσυχο και ασταθή κόσμο

Η Ελλάδα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό γράφει ο πρόεδρος του Rochefeller International

«Σε περιόδους κατήφειας, όπως η σημερινή, όταν οι σχολιαστές δεν βλέπουν τίποτα παρά μόνο λάθη στις περισσότερες χώρες, είναι σημαντικό να επισημαίνονται οι ελάχιστες που αντικρούουν τον επικρατούντα πεσιμισμό. Αυτές είναι οι εφτά που ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο που «τρέχει» προς την ύφεση και τον μεγαλύτερο πληθωρισμό: Βιετνάμ, Ινδονησία, Ινδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία». 

Με αυτά τα λόγια ο Ruchir Sharma, Προέδρος του Rochefeller International, προλογίζει άρθρο του στους Financial Times, για τις χώρες «οικονομικά θαύματα» του σήμερα που υπολείπεται σοβαρά σε αισιόδοξες ειδήσεις.  Όπως γράφει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες έξι μοιράζονται μια σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και υψηλές αποδόσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Κατά μια εκπληκτική σύμπτωση οι περισσότερες από αυτές αψηφούν τις βαθιές προκαταλήψεις σχετικά με τις υποτιθέμενες αμυδρές προοπτικές ορισμένων χωρών, πολιτισμών και συστημάτων.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο Ruchir Sharma υπογραμμίζει πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω Covid είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μπορεί να είχαν φτάσει στο 50%, το ποσοστό αυτό ωστόσο σήμερα έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε μια υγιή οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ruchir Sharma σημειώνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία, που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα του με τα οικονομικά θαύματα και είχε βιώσει μεγάλα δεινά την περίοδο της κρίσης στην ευρωζώνη, βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης έχοντας μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο επίλογος του άρθρου της έγκυρης οικονομικής εφημερίδας με τον Ruchir Sharma να διαπιστώνει ότι παρά τα  προαναφερθέντα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική της αν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ηγεσία τους, ή την πολιτική που εφαρμόζεται ή σε μια άλλη περίπτωση να επικρατούσε εφησυχασμός.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία έχουν αναδειχθεί ήδη νικητές σε μια περίοδο δικαιολογημένης διεθνούς ανησυχίας.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ