Μάχσα Αμινί: Από τη σημαία με τα μαλλιά της, μέχρι τα συνθήματα διαμαρτυρίας που ξεσηκώνουν τον πλανήτη - Η αστυνομία των ηθών σκοτώνει για... τρίχες (φωτό)

Οι γυναίκες που κρατήθηκαν με την Αμίνι είπαν ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια επειδή αντιστάθηκε στις προσβολές και τις κατάρες των αστυνομικών που τη συνέλαβαν.

Στις 13 Σεπτεμβρίου η Μάχσα Αμινί συνελήφθη στην Τεχεράνη επειδή δεν τηρούσε τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες.

Οι γυναίκες στο Ιράν είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με το χιτζάμπ όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

 

Δείτε επίσης: Ιράν: Δολοφόνησαν με έξι σφαίρες «το κορίτσι με την αλογοουρά» - Σύμβολο της εξέγερσης της μαντήλας 

 

 

Η αστυνομία ηθών απαγορεύει εξάλλου στις γυναίκες να φορούν πανωφόρια πάνω από το γόνατο, στενά παντελόνια, σκισμένα τζιν ή ακόμη και ρούχα με έντονα χρώματα, μεταξύ άλλων.

 

 

Η Αμινί έπεσε σε κώμα μετά τη σύλληψή της και πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο.

 

 

 

 

Η αστυνομία όπως αναφέρει το ΑΠΕ υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε καμία «σωματική επαφή» μεταξύ των αστυνομικών και της νεαρής γυναίκας, όμως οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρούν «ύποπτο» τον θάνατό της. «Πολλοί διαδηλωτές είναι πεπεισμένοι ότι η Μάχσα πέθανε από τα βασανιστήρια», μετέδωσε το Fars.

 

 

 

 

Σε όλο τον κόσμο γίνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν χαθεί άλλες δύο γυναίκες στο Ιράν από τις συγκρούσεις με την αστυνομία. Μια 16χρονη και μια 20χρονη. Έτσι όλο και βαραίνει ο «φόρος» αίματος. Με βάση τον επίσημο απολογισμό 41 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους – διαδηλωτές και άνδρες των δυνάμεων της τάξης- στις διαδηλώσεις των τελευταίων δέκα ημερών .

Για την Μάχσα Αμινί έχουν δημιουργηθεί σκίτσα , ενώ πλέον έγινε σύμβολο της βίας κατά των γυναικών στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ